leefeng
密蘇里州個修女又用咗乜方法排除蛆虫霉菌咁呢?
呢啲方法係易過借火?

未有腐化的屍身就真真實實咁 ...
beebeechan 發表於 2023/5/28 11:58

神蹟在此,基督教神棍滾疍!

人體塑化技術/遺體保存技術
沒有福爾馬林刺鼻的氣味。
生物塑化技術或人體塑化技術是一種把生物或人體製作成為標本使之被永久保存的技術。該技術主要把生物或人體內器官組織的水分,以液體矽樹脂混合物替代,來把遺體組織永保存。這種技術,可以把遺體組織保存得像活體一樣
步驟包括把遺體固定、脫水、脫脂、浸滲、聚合。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%94%9F%E7%89%A9%E5%A1%91%E5%8C%96%E6%8A%80%E6%9C%AF

.
beebeechan
神蹟在此,基督教神棍滾疍!

人體塑化技術/遺體保存技術
沒有福爾馬林刺鼻的氣味。
生物塑化技術或人體 ...
leefeng 發表於 2023/5/28 21:48

平時打飛機
臨急抱維基
抽刀斷水
如果有條女告你強姦過佢。表面証供、人証物証乜都無…….都可以拉你上庭審一餐。係咪咁都得? ...
beebeechan 發表於 2023/5/28 13:01

你意思係咪所謂神蹟經唔起科學驗證?

教會都係收埋條屍「神蹟化」佢把啦,咁最有利。
leefeng
好心你去知多少少先嚟狗翕

該名修女的確名氣不大, 但亦不是一般修女啵。

她是該修院創辦人, 那修院的教 ...
beebeechan 發表於 2023/5/28 10:46

拎一件人為神蹟出來就依牙鬆槓?
基督妖教特別嗜屍,嗜血,嗜骸骨,
咪以為去教堂好神聖呀,裡面鬼呀,殭屍呀,血腥呀一定大把,可以滿足你隻甩毛鼠!

.
旁觀者
放渣鹽
beebeechan 發表於 2023/5/28 12:55

字都未識, 收聲啦!
"老毛、史太林、列寧條屍不腐既方法和材料….無一樣在修女埋葬地上搵到這是人為保存屍體的証明。"
證明? 有那所科學機構做過?
beebeechan

教會都係收埋條屍「神蹟化」佢把啦,咁最有利。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/28 21:56

你有啲表面証供俾人睇到呢單畸屎係「人為」先好嚟講驗証哩
beebeechan

教會都係收埋條屍「神蹟化」佢把啦,咁最有利。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/28 21:56

開棺時修女遺體有霉。。。因為在地下濕氣重。
有問: 要打多少福爾馬林先可以令遺體在潮濕環境下都不腐。
老毛 , 老史, 老列條屍係要放入100%密封, 無空氣, 無水份既箱。

表面証供已經唔需要乜「科學驗証」, 搵個科學家解答到呢啲「人為不腐」同呢個個案分別先哩

唔好以為「科學驗証」大銀哂.....係呢個個案, 連入門淺答也辦不來
抽刀斷水
開棺時修女遺體有霉。。。因為在地下濕氣重。
beebeechan 發表於 2023/5/29 00:09

有霉遺體都無爛到呀?咁啲霉菌食乜?
beebeechan
有霉遺體都無爛到呀?咁啲霉菌食乜?
抽刀斷水 發表於 2023/5/29 09:59

遺體下葬後唔腐爛, 已經唔再係科學嚟喇

解通就唔係神蹟嚟
抽刀斷水
遺體下葬後唔腐爛, 已經唔再係科學嚟喇

解通就唔係神蹟嚟
beebeechan 發表於 2023/5/29 10:26

咁呢度至少有三個神蹟喎:遺體唔腐爛、遺體旁邊的霉菌有遺體但唔食、霉菌無食野仍生存。
beebeechan
咁呢度至少有三個神蹟喎:遺體唔腐爛、遺體旁邊的霉菌有遺體但唔食、霉菌無食野仍生存。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/29 10:55

我唔知啲霉菌食乜,
更唔知點解遺體發哂霉又唔爛
不過, 遺體無爛, 又有霉...卻係在現埸的人看到的 (影埋有視頻)

留番俾科學解囉,.....科學咁叻
(解唔掂時我當係神蹟架喇)

出谷紀3:2-3
上主的使者從荊棘叢的火焰中顯現給他;他遠遠看見那荊棘為火焚燒,而荊棘卻沒有燒毀。
3梅瑟心裏說:「我要到那邊看看這個奇異的現象,為什麼荊棘燒不毀?」

用現今既個案(霉菌有野食, 但又食極仲有野食) 係咪引証到梅瑟見到既「荊棘叢的火焰」都有可能既呢?
beebeechan
咁呢度至少有三個神蹟喎:遺體唔腐爛、遺體旁邊的霉菌有遺體但唔食、霉菌無食野仍生存。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/29 10:55

神蹟只有一個, 係有三個科學解未通的「自然現象」或「人為騙局」((策劃「人為」那個, 真係可以拎諾貝爾獎, 手法一下便把臘老毛老史老列遺體嗰班科學家比下去了, 原來教會有藏龍伏虎的科學家)
抽刀斷水
留番俾科學解囉,.....科學咁叻
beebeechan 發表於 2023/5/29 11:15

可以咩?真係可以將條屍交畀科學家檢驗咩?
抽刀斷水
我唔知啲霉菌食乜,
更唔知點解遺體發哂霉又唔爛
不過, 遺體無爛, 又有霉...卻係在現埸的人看到的 (影埋有 ...
beebeechan 發表於 2023/5/29 11:15

• 「霉菌」是極微細真菌群的俗稱,這種微生物依賴已死亡的有機物質生存。
    • 室內霉菌可分解已死亡的有機物質,會對食物,各類建築物料,紡織物,皮革及地毯等不同物質造成破壞。

https://www.iaq.gov.hk/wp-conten ... ould-part-1-chi.pdf

你絕對唔可以忽視霉菌有遺體但唔食,同埋霉菌無食野仍生存呢兩個神蹟架喎。
beebeechan
• 「霉菌」是極微細真菌群的俗稱,這種微生物依賴已死亡的有機物質生存。
    • 室內霉菌可分解已 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/29 19:48

科學是很好, 很有用的工具,
但不要變成是你的袍袱, 終日揹著, 不攰嗎

(我見你都幾努力, 嘗試以科學角度來看遺體不腐既「自然現象」成因......你好似「食白果」囉)
抽刀斷水
你好似「食白果」囉
beebeechan 發表於 2023/5/29 22:43

因為教會方面淨係宣稱屍身不腐係神蹟,欠缺公開其他可驗證的一切,所以咪建議交畀科學家檢查一下囉。
beebeechan
因為教會方面淨係宣稱屍身不腐係神蹟,
抽刀斷水 發表於 2023/5/29 23:43

教會(梵蒂崗)又未公開肯定這是「神蹟」....不過, 亦唔知點解會有「屍身不腐」呢個實情

(如係立心造假, 宣傳......仲唔嗱嗱聲上位咩)
beebeechan
因為教會方面淨係宣稱屍身不腐係神蹟,欠缺公開其他可驗證的一切,所以咪建議交畀科學家檢查一下囉 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/29 23:43

我都係食咗唔少白果先認為呢個有神神哋既蹟嚟
leefeng
我都係食咗唔少白果先認為呢個有神神哋既蹟嚟
beebeechan 發表於 2023/5/30 03:44

三兩個神神哋既蹟算不得神蹟啦!

起碼都十個以上,
教佛神蹟在古代,現代既都有,原來香港都有,日本都有,
一於來個神蹟大比拼,講到神蹟咯喎,
你們的基督教連入圍都冇份,輸足九條街!

中國佛教史上著名的肉身菩薩,近代以前除了六祖惠能,還有石頭希遷、九華山金喬覺海玉法師、无瑕和尚憨山德清禪師等等,近代則有慈明僧仁義師太釋海慶釋隱蓮釋大興釋妙智釋明淨釋普文永慈法师釋海賢以及香港道榮禪師月溪法師臺灣新北市汐止區慈航法師新店區碧潭海藏寺住持釋清嚴臺北市北投區安國寺瀛妙和尚、高雄市燕巣三洽共成堂普照法師、新北市中和區貢噶精舍的貢噶老人、基隆市慈安宮得修禪師、仁德元天宮明潔上人、苗栗銅鑼九華山救世師父、高雄龍發堂創辦人釋開豐桃園市龜山區兎坑村靈雲寺謝石德師父、屏東縣內埔鄉德修堂徐桂妹居士等例子。而日本山形縣新潟縣不少寺廟中都有被供奉的肉身菩薩,主要是因為位於這兩縣境內的出羽三山是著名的修練場,日本全國的肉身菩薩詳盡名單如下:

日本現存的即身佛列表[td]
人名寺院名所在地入定年または没年享年
石頭希遷總持寺神奈川縣横浜市鶴見区
790年延曆9年)
弘智法印西生寺新潟縣長岡市寺泊野積1363年貞治2年)82
弾誓上人(?)阿弥陀寺京都府京都市左京区大原古知原1613年慶長18年)63
本明海上人本明寺山形縣鶴岡市東岩本1683年天和3年)61
宥貞法印貫秀寺福島縣石川郡浅川町小貫1683年(天和3年)92
舜義上人妙法寺茨城縣桜川市本郷1686年貞享3年)78
全海上人観音寺新潟県東蒲原郡阿賀町豊実甲1687年(貞享4年)85
心宗行順大行者瑞光院長野縣下伊那郡阿南町新野1687年貞享4年)45
忠海上人海向寺山形県酒田市日吉町二丁目1755年宝曆5年)58
秀快上人真珠院新潟県柏崎市西長島鳥甲1780年安永9年)62
真如海上人大日坊山形県鶴岡市大網1783年天明3年)96
妙心法師横蔵寺岐阜縣揖斐郡揖斐川町谷汲神原1817年文化14年)36
円明海上人海向寺山形県酒田市日吉町二丁目1822年文政5年)55
鉄門海上人注連寺山形県鶴岡市大網1829年(文政12年)62
光明海上人蔵高院山形県西置賜郡白鷹町黒鴨1854年嘉永7年)不明
明海上人明寿院山形県米沢市簗沢小中沢1863年文久3年)44
鉄龍海上人南岳寺山形県鶴岡市砂田町1881年明治14年)62
仏海上人観音寺新潟県村上市肴町1903年(明治36年)76

此外,在南傳上座部佛教也有不少肉身不腐的高僧,如缅甸高僧宣隆·西亞多(U Sunlun Sayadaw),公认的阿罗汉成就者[4],於1952年入滅而肉身不腐。另外,在藏傳佛教也存在肉身不腐的現象,如俄羅斯布里亞特自治共和國的藏传佛教喇嘛依提基诺夫(Dashi-Dorzho Itigilov)以及一則2015年的新聞報道稱,蒙古乌兰巴托發現一具200年前的僧人的不腐遺體,但信徒指他可能還活著,只是進入了冥想狀態[5]

2015年3月在匈牙利博物馆展出一尊由荷蘭收藏家奧斯卡擁有的千年佛像,因佛像内藏有一名高僧的遗骸而受关注。肉身坐佛展出后引发争议,福建省文物部门经初步确认,认为这尊“肉身坐佛”应是福建省大田县吴山乡阳春村1995年被盗的章公祖师像[6]。福建省最高人民法院在2022年如7月作出判決,裁定要奧斯卡歸還佛像[7]

抽刀斷水
教會(梵蒂崗)又未公開肯定這是「神蹟」....
beebeechan 發表於 2023/5/30 00:11

一個修女仔,應該未夠level升格為神蹟,如果係大主教又唔同,拿拿林封哂啲可否證既證據之後就可宣告為神蹟了。