匿名
老婆唔信,但覺得宗教可以說服小朋友乖一些,無咁反叛

所以想報基督教或天主教學校

唔想報無宗教/無信仰的學校

即使名校,無信仰,都要考慮多好多

驚無信仰下小朋友易學壞

以及驚無信仰下,學校較容易出現「校園欺凌」,影響小朋友心理成長

佢話等入大學先教佢「宗教爭議」和「宗教真相」,或者等佢長大後自我探索研究後才發現這些道理,會好些。
beebeechan

有啲人成日話教會歛財....
其實亦唔少人去教會搵著數架
老婆唔信,.....

想報基督教或天主教學校
抽刀斷水
回覆 1# Guest from 203.145.89.x

報讀基督教學校仔女就會乖些咩?可能會學識點樣虛偽啲扮乖就仲死。
leefeng
老婆唔信,但覺得宗教可以說服小朋友乖一些,無咁反叛

所以想報基督教或天主教學校

唔想報無宗教/無信仰 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/18 10:57

報基督教或天主教學校好吖,
洗淨小朋友個屁股,被神父牧師性侵虐待完,一定會乖一些!

.
匿名
報基督教或天主教學校好吖,
洗淨小朋友個屁股,被神父牧師性侵虐待完,一定會乖一些!

男仔呢?
匿名
回覆  Guest from 203.145.89.x
    報讀基督教學校仔女就會乖些咩?可能會學識點樣虛偽啲扮乖就仲死。

有宗教會多個 rationale ,多個較有說服力的誘因令佢地乖D
就係 God is Monitoring
你想唔想將來得神的賞賜之類

大咗,有批判思考後,宗教底又可以刺激佢哋探索世界、研究哲學、探索多些宇宙、自然、科學、社會、人文、心理等等。
例如創造論與演化論的激辯,可以刺激他們愛多些科學與哲學。
匿名
有宗教會多個 rationale ,多個較有說服力的誘因令佢地乖D

至於佛教,理論上都一樣可以做到同樣效果,
但香港無咩好的佛教學校。
leefeng
男仔呢?
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/18 13:41

男仔好吖,
牧師神父好呢味野,男童擺十字架,特別刺激。

牧師神父強迫男童赤裸擺十字架姿勢拍照欣賞
https://www.westca.com/pda/forums/op=view_prev/t=954884/app=weixin/lang=tchinese.html#0

leefeng
你想唔想將來得神的賞 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/18 13:45

大咗,有宗教底何須探索世界、哲學、宇宙、自然、科學啫?
既然乜都係個神創造咯,凡事靠神攪惦,躺平咪得囉,對不?
大咗,所謂批判思考就是盲撐護教,例如來呢處離教網發文傳教,對呢個教所做既殺人放火性侵,扮睇唔到,唔知,唔關我事。
旁觀者
男仔呢?
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/18 13:41

男女有啥分別? 許多"神父"牧屍更喜歡BB仔屁眼!
旁觀者
仔女若入基督邪教, 一旦被催眠, 就會有精神病, 你這仔女一生就完了.
大多數人没注意到基督邪教這可怕之處, 衷心奉勸, 好自為之.
leefeng
至於佛教,理論上都一樣可以做到同樣效果,
但香港無咩好的佛教學校。 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/18 13:52

佛教學校出來的小孩太過善良,又要孝順父母,又要和睦友好,尊重祖宗君親師,比較太多道德教育,辛苦。

信耶穌教就唔同啦,好處說不盡:
例如,講大話不用打草稿啦,
在家在校在社會一不合意又可以「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記 10:40》(當然包括父母仔女啦)
耶穌教主張剪除異己異見,老豆老母囉囉囌囌,應該都在剪除的心願名單之內既。

基督教經文有教架;可以參考下“旁觀者”版友貼的基督教經文,可以令小孩提升【殺之慾】架!

你睇下,小孩在基督教學校學學埋埋咁多以下做人做基督教徒既人生道理,鬼咁唔得閒,那裡還有時間去探索世界、哲學、宇宙、自然、科學呢?

基督教的【殺之慾】目前比較收斂了(唉,又係法律),
現在比較著重【性之慾】,或【黑暴慾】!

「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
「你們不要想我來,是叫地上太平。我來,並不是叫地上太平,乃是叫地上動刀兵。因為我來,是叫人與父親生疏、女兒與母親生疏、媳婦與婆婆生疏。人的仇敵,就是自己家裏的人。」《馬太》10:34「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
「至於我那些仇敵不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了罷。」《路加》19:27
「信他(耶穌)的人,不被定罪,不信的人,罪已經定了」《約翰》3:18
「一粒麥子不落在地裏死了,仍舊是一粒;若是死了,就結出許多子粒來。愛惜自己生命的,就失喪生命;在這世上恨惡自己生命的,就要保守生命到永生。」《約翰》12:25
「我(耶穌)是真葡萄樹,我父是栽培的人。凡屬我不結果子的枝子(非教民),他就剪去;凡結果子的(教民),他就修理乾淨,使枝子結果子更多。」《約翰》15:1

抽刀斷水
既然乜都係個神創造咯,凡事靠神攪惦,躺平咪 ...
leefeng 發表於 2023/7/18 22:26

樓主本身應該都唔係基督徒黎既,佢應該係想利用基督教幫佢教仔,然後過橋抽板。
beebeechan
樓主本身應該都唔係基督徒黎既,佢應該係想利用基督教幫佢教仔,然後過橋抽板。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/19 00:26

「過橋抽板」,, 大個仔畢咗業話唔信都OK
最弊係入咗學之後, 又話唔好逼佢個仔上宗教課, 屣時間, 唔好踐踏佢個仔既人權
beebeechan
樓主本身應該都唔係基督徒黎既
抽刀斷水 發表於 2023/7/19 00:26

依家太多匿名..都唔知邊件打邊件
不如好似懲教署咁, 每個犯都俾個冧巴
抽刀斷水
「過橋抽板」,, 大個仔畢咗業話唔信都OK
最弊係入咗學之後, 又話唔好逼佢個仔上宗教課, 屣時間, 唔好踐踏 ...
beebeechan 發表於 2023/7/19 01:51

人地有理據,按機制作出申訴啫:https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=14976
抽刀斷水
依家太多匿名..都唔知邊件打邊件
不如好似懲教署咁, 每個犯都俾個冧巴
beebeechan 發表於 2023/7/19 01:55

遊客就見到部分IP,得登set匿名就見唔到了。
旁觀者
屣時間
抽刀斷水 發表於 2023/7/19 09:53

返去幼稚園再講啦!
旁觀者
千萬別去邪教學校! 一旦中毒, 得精神病, 好似李偉光弟兄咁, 就有排食免費人肉大餐咯.
匿名
既然乜都係個神創造咯,凡事靠神攪惦,躺平咪 ...

宗教教會話信耶穌好科學,好多科學家信耶穌,藉宗教吸引你喜歡科學探索。
外面世界話科學反對基督教。
咁就會自然想探索多些。

利申:離教者,曾在基督教學校讀中小幼