leefeng

夏威夷大火毛伊島化為廢墟

世界第一的購物風

匿名
人類歷史上,最勁的火山,估計發生係公元536年

此火山爆發事件,對全球氣候都有好大的災難性影響
匿名
公元536年,充满了悲剧和战争,大多数历史学家都认为,这一年之后的悲剧和战争超过了历史上任何一个时期。

公元536年,中国的编年史表明夏季会下雪。《南朝史记》记载“夏霜八月雪”,破坏了青州等省的农作物。结果就是大范围的饥荒持续了两年,导致大约70-80%的人口死亡。

公元536年,这一年被称为无夏之年,太阳像月亮一样发出微弱的光芒,像生病了一样虚弱。农作物歉收,水果无法完全成熟,太阳能输出量减少。

研究人员在冰岛和格陵兰岛的冰芯发现了证据,表明公元536年前发生了一次重大的火山事件。超强火山于公元540年又发生第二次大爆发,随着在公元547年再发生第三次大爆发将人们推向了真正的黑暗时代。而公元547年第三次火山爆发,导致了学者们所说的小冰河期。
匿名
相比起公元536年火山大爆發事件

夏威夷呢些火山爆發事件,真係好小兒科
沙文
中華民族受水嘅洗禮。
美國佬受火的洗禮。

都係洗禮啫,人民政府對咩洗禮都enjoy嘅
匿名
回覆 5# 沙文

在歷史長河中,兩者災難,都係微不足道

公元536年火山大爆發,14世紀黑死病及蒙古大軍征服歐亞,20世紀初兩次世界大戰,呢些先叫大災難。
沙文
呢位仁兄會唔會係https://www.piyao.org.cn/2018-09/21/c_129957403.htm
beebeechan
人類歷史上,最勁的火山,估計發生係公元536年

此火山爆發事件,對全球氣候都有好大的災難性影響 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/17 13:52

大火毛伊島....係火山爆發嚟?
95搭8
沙文
屌而家講災難。唔理係煙頭、BBQ引起、napalm, 天主放火,總之係災難就得啦
beebeechan
屌而家講災難。唔理係煙頭、BBQ引起、napalm, 天主放火,總之係災難就得啦
沙文 發表於 2023/8/18 00:06

deal...咁話係災難咪得囉
條友唔好懶醒咁話乜火山
beebeechan

毛伊島化為廢墟

deal.....都唔係成個島燒光哂。。。
屎料feng S性不改
沙文
係呀,four seasons 嗰便冇事。咁駛擔心冇得域畸純
https://news.yahoo.com/employee- ... here-023342402.html
燒窮區嗰邊啫,窮人我梗係乜L都羨慕咖啦
beebeechan
係呀,four seasons 嗰便冇事。咁駛擔心冇得域畸純

燒窮區嗰邊啫,窮人我梗係乜L都羨慕咖啦 ...
沙文 發表於 2023/8/18 03:35

咁你有錢人, 多啲去嗰到scuba....幫助恢復當地經濟
沙文
要啦要啦。
其實習主席都要親自去貓兒島慰問貴國國父故居,等拜登同涿州災民一齊羨慕下。
http://sunyatsen-maui.blogspot.c ... ed-chinese.html?m=1