抽刀斷水
CERN 花了幾百億歐元搞個撞擊器, 嚟搵出啲波色子....

就真係有啲與我地生活息息無關, 發展萬里..離咗地
...
beebeechan 發表於 2023/8/30 23:37

係囉,最好科學响呢方面唔好再發展,咁基督教先可以有空間繼續吹天主創世。
beebeechan
係囉,最好科學响呢方面唔好再發展,咁基督教先可以有空間繼續吹天主創世。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 10:45

即係咁, 我又未到李+x咁叠水, 要我拎十餅野出嚟食餐晚飯, 雖則仲俾得起, 但都會肉赤囉…
花百幾億去搵粒波色子之喎。。。。嗯。。乜嚟架。。。有乜用途?
beebeechan
係囉,最好科學响呢方面唔好再發展,咁基督教先可以有空間繼續吹天主創世。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 10:45

你以為波色子就可以取代創造者咩?

B按: CERN。。。會唔會係巴貝耳塔既現代版嚟?
抽刀斷水
你以為波色子就可以取代創造者咩?
beebeechan 發表於 2023/8/31 11:12

係希望用波色子取代創造者既傳說。
beebeechan
抽刀斷水 2023/8/31 12:10 提交

你還識講,只是個「希望」

百幾億歐元可以改善到唔少第三世界人口的生活水平。

這個希望,現在還是無底深潭
beebeechan
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 12:10

又打個比喻
知道鏞記用乜家傳秘方來造脆皮燒鵝,
都唔可以推反係甘家研發出嚟既
抽刀斷水
回覆 125# beebeechan

咦,希望唔重要咩?信望愛唔要望呀?
抽刀斷水
回覆 126# beebeechan

天主係創造者,依家只係教徒咁認為啫,並唔係公認既事實。
leefeng
又打個比喻
知道鏞記用乜家傳秘方來造脆皮燒鵝,
都唔可以推反係甘家研發出嚟既 ...
beebeechan 發表於 2023/8/31 21:35

鏞記脆皮燒鵝等同市面已經有燒鵝,
只不過鏞記包裝推廣得漂漂亮亮,並不代表在鏞記之前冇燒鵝。

人類萬物一早已經有,
只不過基督教將耶禍華耶穌,加油添醋,弄得脆皮些,
就吹牛話人類萬物係佢造呀?
乞嚏啦!真是不知羞恥為何物的邪教同教徒!

.
beebeechan
回覆  beebeechan

咦,希望唔重要咩?信望愛唔要望呀?
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 22:59

天主教「望」係唔使錢架喎,
CREN 既望.....就要科水。
中國就精勒, 隔岸觀「望」,, 不用每年億億聲咁夾錢。
放多啲資源在一帶一路, 收靚買馬…

就算望到能量係會衍生出物質....都係望出個皮毛。
咁無機既物質又點會搞出有機的生命先? 仲有排望......唔通又要再夾錢嚟「望」???
beebeechan

天主係創造者,依家只係教徒咁認為啫,並唔係公認既事實。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 23:01

天地就創造咗勒,
咁有邊個神敢出嚟認頭, 承認責任, 做問責司長先?

女媧就話佢只係識造人, 唔識造動物走獸, 唔懂點造星星月亮太陽 (仲未包銀河系, 宇宙)
beebeechan

天主係創造者,依家只係教徒咁認為啫,並唔係公認既事實。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 23:01

各宗教, 除了佛系, 都認為天地是有神來造的。
你話係無中生有, 一味靠「撞」出嚟....就唔係民意嚟勒。
leefeng
你話係無中生有, 一味靠「撞」出嚟....就唔係民意嚟勒。 ...
beebeechan 發表於 2023/9/1 05:51

佛係是科學加哲學!
宇宙有億億萬個星球,
當初小部落基督教個神造了個小地球,太陽月亮和【星星】的時侯,原來神從來都唔知這些星星裡面,有比地球,太陽月亮更大喎?咁就叫做創世?

.
beebeechan
佛係是科學加哲學!
宇宙有億億萬個星球,
當初小部落基督教個神造了個小地球,太陽月亮和【星星】的時侯 ...
leefeng 發表於 2023/9/1 07:23

佛經中的科學: 海水為甚麼會鹹?
〔阿含部類〕〔阿含部〕大樓炭經卷第五
『海 水何故鹹。一味有三事。一者海中有大魚。身長四千里者。八千里者。万千里者。万二千里者。万六千里者。二万四千里者。二万八千里者。三万二千里者。皆清淨 溺海中。故海水鹹

(佛經中的大魚(三万二千里)可以比佛經中的太陽(五十一由旬﹐二千四十里)大十几倍。海水為什么鹹?因為大魚便溺海中,).....笑很死

比起聖經中有時提到的科學:
(參考呢到

有無神有無來世根本唔重要,重點係神有無要求我們信祂, #111
https://exchristian.hk/forum/vie ... page%3D1&page=6

水平..差好遠
抽刀斷水
天主教「望」係唔使錢架喎
beebeechan 發表於 2023/9/1 05:50

賺夠上咗岸咪唔駛錢囉:5 Reasons Why the Medieval Church Was So Powerful | History Hit

前人種好樹,就可以容許你地啲後人大大聲話「唔使錢」了。
抽刀斷水
你話係無中生有, 一味靠「撞」出嚟....就唔係民意嚟勒。 ...
beebeechan 發表於 2023/9/1 05:51

限制响「宗教」?點解唔放開啲,話「各思想」呢?

你所指既「民意」,都係只限於「各宗教信徒」既「意」咋喎。
抽刀斷水
佛經中的科學: 海水為甚麼會鹹?
〔阿含部類〕〔阿含部〕大樓炭經卷第五
『海 水何故鹹。一味有三事。一者 ...
beebeechan 發表於 2023/9/1 09:03

睇咗聖經咁耐,連比喻都睇唔出?
beebeechan
你所指既「民意」,都係只限於「各宗教信徒」既 ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/1 16:03

全球近80%既係有咁既「意向」喎。
beebeechan
睇咗聖經咁耐,連比喻都睇唔出?
抽刀斷水 發表於 2023/9/1 16:14

你話「大魚」尺碼幾多幾多千里係比喻還可以,
講到係因大魚屙尿使水鹹就幾實牙實齒咁勒。
beebeechan
.

前人種好樹,就可以容許你地啲後人大大聲話「唔使錢」了。
抽刀斷水 發表於 2023/9/1 15:56

咁係咪地產商長實, 恒基, 新鴻基之類早半世紀前賺賺埋埋咁多錢, 依家佢地賣樓就可以免費, 或者打個大折?