沙文
據經條伯苦叫做阿約,有日天主同唔知係天使定撒殫吹水(原來陳版友解經同漂亮國出兵一樣,有strategic ambiguity),天主showed off冇人有約伯咁神心,唔知係天使定撒殫駁嘴駁舌,"咁係因為你射住佢呢位世界首富,屌你老母你試下搞到佢仆街冚家剷,睇下佢會唔會離教?"
結果大家都知道了。呢個故事教訓我們,無論您而家點霉, 只要您肯抵得諗繼續日日供奉香火, 到收尾就一定有jetso。

這卷書本來係想叫人點衰都唔好離教,但實際果效係:從此世人進入一個looping maze, 冇人因為點折墮都肯繼續供奉天主而得jetso. 這種情形exactly就係cobra effect失敗政策。

點解呢?世人睇咗約伯傳,雖然佢好折墮,但係佢知道只要堅持到死,天主一定會畀番尐jetso。咁就即係,佢始終都係為咗結局的jetso而供奉,契合咗唔知天使定撒殫所謂"咁係因為你射住佢"。經書想創造條件,話天主係贏家,但事實上天主只係贏咗一鋪,而輸曬全部睇過約伯傳嘅世人。

除非天主宣佈唔信嘅人上天堂,信嘅落地獄,咁老襯陳版友肯定唔制,魔幻記戇99,就算信主落地獄我都係信主!咁戇9都肯制,咁先係真信咖嘛
beebeechan
古有越王勾踐臥薪嘗膽, 近代史有鄧小平三上三下...
說明肯守得雲開便見月明, 唔好失信心, 有耐性....都唔係老作既
沙文
嗱我冇批錯,您果然係因為最後有reward先肯堅持。只有魔紀咁笨7,冇reward都肯信主先至係真❤️
beebeechan
嗱我冇批錯,您果然係因為最後有reward先肯堅持。只有魔紀咁笨7,冇reward都肯信主先至係真❤️ ...
沙文 發表於 2023/9/2 06:05

路加福音 6:24
但是你們富有的是有禍的,因為你們已經獲得了你們的安慰。

16章, 富翁在陰府受苦, 想求拉匝祿用他的指頭尖,蘸點水來涼潤我的舌頭,因為我在這火燄中極其慘苦。
16:25,亞巴郎回答說:兒阿, 你該回想你生前享過福,

在世上獲得了賞報, 在天國便不用再報矣。世上富了, 天國不用富。
好比買基金, 手續費是前付還是後付而已。
魔幻揀後付, 你揀前付。
沙文
只要有付,不論up frount or on credit, 都係為咗錢,唔係真❤️為主。
即如打工望出糧,受人二分四啫,有乜L咁偉大?
明知冇糧出可能貼埋車馬做義工,咁都制,我先話
beebeechan
只要有付,不論up frount or on credit, 都係為咗錢,唔係真❤️為主。
即如打工望出糧,受人二分四啫,有 ...
沙文 發表於 2023/9/2 07:02

你呢啲正一係一買基金就立即有15%回報, 做咗定期...就馬上收到利息咁
沙文
唔係喎,我諗住為咗主白做都冇所謂,唔似您分分鐘算住第日天主會有咩賞賜
哈佛專家
做中產階級又如何?中產階級只係小富,唔係大富,照道理可以升天享福。
beebeechan
唔係喎,我諗住為咗主白做都冇所謂,唔似您分分鐘算住第日天主會有咩賞賜 ...
沙文 發表於 2023/9/2 07:45

你「白做」過啲乜野呢?
哦....「諗住」啫, 未做既
beebeechan
唔似您分分鐘算住第日天主會有咩賞賜 ...
沙文 發表於 2023/9/2 07:45

至少唔係為咗「現眼報」喎
唔係買大細咁, 買中即刻收錢
沙文
係未做,我下定決心若果信主就白做,唔係好似您地咁為咗rewards事奉,都唔係真❤️茄,您地等出糧之嘛
beebeechan
係未做,我下定決心若果信主就白做,唔係好似您地咁為咗rewards事奉,都唔係真❤️茄,您地等出糧之嘛 ...
沙文 發表於 2023/9/2 09:54

做咗先好拎嚟唱喇

唔好好似土豪哄靚模上床咁: babe....我分一半身家俾你喇, 你好好服侍我
靚模話: 過咗數先喇
沙文
啱嘅。所以天主應該率先宣布咗信佢就落地獄,唔信先至上天堂。而家嘅system 咁L utilitarianism同我偉大嘅人格格格不入
旁觀者
有冇回報都係得個講字, 屁眼教主就爆響屁眼話: 為我失喪生命的必得著生命.
    BB仔最好先去撩撥伊斯蘭教徒, 俾牠們殺死, 立刻就知有冇回報嘞.
抽刀斷水
痴線既,我搞呢個網就真係白造喇,啲捐款都投入哂去web hosting, domain fee,真係無rewards。
beebeechan
痴線既,我搞呢個網就真係白造喇,啲捐款都投入哂去web hosting, domain fee,真係無rewards。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/3 01:38

你既rewards唔係指有幾多錢落你袋喇

你以為唱衰咗基督教, 多啲人唔信, 離教。。就係你既回報。
(不過, 你既回報都好奀吓, 可以等於white do)
抽刀斷水
你以為唱衰咗基督教, 多啲人唔信, 離教。。就係你既回報。
(不過, 你既回報都好奀吓, 可以等於white do)
beebeechan 發表於 2023/9/3 01:44

我本身係慕道者,又點會唱衰基督教?

係喎,乜基督教唱得衰架咩?
beebeechan
痴線既,我搞呢個網就真係白造喇,啲捐款都投入哂去web hosting, domain fee,真係無rewards。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/3 01:38

原來你係想有廣告, 大量捐款, 可以俾你支番份人工架?
抽刀斷水
原來你係想有廣告, 大量捐款, 可以俾你支番份人工架?
beebeechan 發表於 2023/9/3 01:47

你信耶穌咪又係以為最後有reward?

我只係慨歎營運本網無reward啫,有廣告捐款都係附加價值。
beebeechan
乜基督教唱得衰架咩? ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/3 01:46

對住我唱梗係唱唔得衰
對住條屎尿feng,旁膠之流唱。。佢地就易進水喇