beebeechan
啱嘅。所以天主應該率先宣布咗信佢就落地獄,唔信先至上天堂。而家嘅system 咁L utilitarianism同我偉大嘅 ...
沙文 2023/9/2 11:19 提交

身處天堂 或是地獄,都是看人的心境。
曾有反基說過,要他上天堂,日日崇拜天主,歌頌天主,唱歌祈禱?
聖, 聖,聖.....上主! 萬有的主, 你的光榮充滿天地,歡呼之聲,響徹雲霄
不如去地獄好過勒!

所以,不信的人,即使放他們到天堂,仍是身處地獄咁辛苦既。都是懲罸。
beebeechan

天堂也是地獄,地獄亦是天堂?

啱嘅。所以天主應該率先宣布咗信佢就落地獄,唔信先至上天堂。
沙文 2023/9/2 11:19 提交

沙文這帖講到天堂,地獄是兩個不同地方。
我有個睇法。

經中說到神,天主時,都是以強光,烈火來形容。
天主就是一團烈火?

當耶穌,天主降臨時,信的人就是與天主一起的,本身就是一團小火,當烈火來時,火放在火中,融合一起,不會有痛苦。
鐵石心腸的不信者,如鐵, 如石.......不與天主為伍的,就要忍受烈火,高溫燃燒之苦,這就是地獄的感覺?燒到至熔化了,與烈火一樣才脫苦矣?

於是⋯⋯天堂或地獄,只是你靈魂是否能與神共融的心境。
旁觀者
天堂或地獄,只是你靈魂是否能與神共融的心境
beebeechan 發表於 2023/9/2 21:10

你被異端魔幻紀綁上火刑柱燒下, 看"是否能與神共融"呀.
沙文
有一次,架對頭車唔知係澳洲定日本定香港人,行錯線,好在閃得快,但係都嚇到我老婆花容失色。果晚臨瞓,佢突然攬住我問“如果今日撞車,我毀咗容,你仲會唔會一樣咁愛我?”
“緊係會啦,我會比平時更愛妳,唔信妳試下吖嗱?”
佢攬得我更實,隻手開始摷我,同時條脷....

各位弟兄,如果天主話“如果信我嘅結果係會令您永遠永遠周身唔聚財,您仲會唔會信我?”
beebeechan
有一次,架對頭車唔知係澳洲定日本定香港人,行錯線,好在閃得快,但係都嚇到我老婆花容失色。果晚臨瞓,佢 ...
沙文 發表於 2023/9/3 06:01

你俾老婆摷, 唔聚才?
沙文
毀咗容就緊係唔聚財啦。但嗰晚佢仲係花容月貌㗎嘛。我老婆就好易呃,但您要呃天主恐怕冇咁易卦?
beebeechan
毀咗容就緊係唔聚財啦。但嗰晚佢仲係花容月貌㗎嘛。
沙文 發表於 2023/9/3 06:28

咁照常理就係你攬佢, 唔係佢攬你
沙文
屌都話嗰日佢嚇親吖嘛
beebeechan
毀咗容就緊係唔聚財啦。但嗰晚佢仲係花容月貌㗎嘛。我老婆就好易呃,但您要呃天主恐怕冇咁易卦? ...
沙文 2023/9/3 06:28 提交

花容月貌,含住碌棒?
beebeechan
屌都話嗰日佢嚇親吖嘛
沙文 2023/9/3 09:48 提交

佢係體會到人生死無常,今日,現在有的,一剎就會無咗。所以想做的,應做的就不要等「第日先勒」。
佢就及時行樂。
你既「敬畏天主」都唔好「等第日先」,未必有「第日」架。
旁觀者
佢係體會到人生死無常,今日,現在有的,一殺間就會無咗。
beebeechan 發表於 2023/9/3 17:34

快D返去幼稚園啦, 唔好等第二日咯.
沙文
回覆 10# beebeechan

一旦等天主明白到現行system令信徒expecting佢地對天主嘅付出係有returns的,咁樣嘅信根本都唔純粹。
只要天主作出信就在無限時間周身唔聚財永世痛苦的announcement,咁都肯信先至係真信,信得咁L純潔without 以any個人利益為目標,咁我唔信都唔得啦。
beebeechan
只要天主作出信就在無限時間周身唔聚財永世痛苦的announcement,咁都肯信先至係真信
沙文 發表於 2023/9/4 07:47

挑...呢樣一早響咗口喇
耶穌唔係話邊個想跟佢既, 就揹起各自既十字架跟住行咩?
(揹十字架唔係過癮既喎!)

又話讀過教會學校, 娶埋個基婆...呢啲咁基本野你無理由未聽過