抽刀斷水
280年歷史教堂遭閃電劈中陷火海 瞬間燒至倒塌全毀(有片) | am730

俄軍轟奧德薩 毀世界遺產大教堂 聯合國控戰爭罪 (yahoo.com)

女歌手教堂拍MV「棺材旁熱舞」 紐約神父說OK慘遭革職 (yahoo.com)

以軍空襲加沙地帶一教堂 已造成至少17人死亡 - 新浪香港 (sina.com.hk)

油麻地教堂冷氣機起火 消防開喉灌救|即時新聞|港澳|on.cc東網

墨西哥教堂塌屋頂 至少10死逾60人受傷 | 多倫多 | 加拿大中文新聞網 - 加拿大星島日報 Canada Chinese News (singtao.ca)

各地教堂已「殘破」…尼泊爾強震毀教堂 上百會友死於地震 | 世界萬象 | 全球 | 聯合新聞網 (udn.com)

香港聖約翰教堂 首次懸掛五星紅旗 - 亞洲週刊 (yzzk.com)

五一|女童爬廣州聖心大教堂石碑拍照 致水泥碎裂自己也受傷流血 (hk01.com)

南加40年歷史教堂突發大火 原定當天舉行捐贈活動 | 洛杉磯即時 | 洛杉磯 | 世界新聞網 (worldjournal.com)

加沙母女教堂內遭槍殺 牧師:基督教將在當地「被消失」 (hk01.com)

抽刀斷水
相比咁多單畸屎,女歌手教堂拍MV「棺材旁熱舞」 真係小菜一碟啦。
沙文
cases係咪應該畸屎屎呢?上面嘅“單”似乎係quantifier而唔係singular咁解?
抽刀斷水
cases係咪應該畸屎屎呢?上面嘅“單”字似乎係quantifier而唔係singular咁解?
沙文 發表於 2023/12/21 20:53

未聽過畸屎屎喎,一係用畸屎s啦,不過中文應該一向無眾數文法既喎,近年就加個「們」,可以用畸屎們?

見:網上中文一分鐘 (rthk.hk)

係呀呢度「單」字係指「宗」、「起」。