沙文
捷克神父挥刀自宫 疑蜱虫咬致脑炎精神失常

2024年1月4日 10:21
据英国《每日邮报》(Daily Mail)报道,这名神父姓名没有被公开,他住在捷克布杰约维采(Českobudějovick)一个小村庄。事件于去年11月中传出,当天神父原本要出席会议,但时间到了却不见人影,朋友担心之下报警消防员赶到神父家,破了3道门才发现他下体重伤倒地。他送院后情况恶化并陷入昏迷,最终需要用呼吸机。据称该名神父在留院期间又受到病毒感染,令情况变得复杂。

捷克布杰约维采教区副主教亨茨尔(David Henzl)透露,这位神父患上蜱传脑炎,导致神经系统发炎,发引某种精神病。他表示神父的伤势并不严重,但当地媒体《Blesk》引述知情人士称,神父的生殖器已驳不回去。

警方已排除其他人造成神父受伤的可能性。

根据卫生署网页相关资料,蜱传脑炎主要经蜱叮咬而感染,大约三分之二的受感染者没有病征,而出现病征的病人,通常病情较轻,会出现一般性的发热症状、头痛、肌肉疼痛和疲倦,病征可持续数天。最多达三分之二的病人其后会完全康复,但有些病人会进入第二阶段,出现无菌性脑膜炎、脑炎和脊髓炎,最严重可致神经功能受损,病死率达20-40%。

沙文
FYI:
https://www.publichealthontario.ca/en/About/News/2022/Tick-Season
beebeechan

唔好咁開心住...

「患上蜱传脑炎,导致神经系统发炎,发引某种精神病」.....未必就係會自宮架喎
(唔知會開邊瓣)
可以獸性突發, 狂抽抽水個backyard.....
抽刀斷水
世人對閹割神父方案實在有太多誤解了。

公元325年,君士坦丁大帝召開第一次尼西亞會議,頒布了二十條教令,當中第一條就是「自閹者不得成為神職人員」。

我知道天主教一直都好尊重傳統法規,我既主張亦唔係要廢除呢條教令,所以捷克神父雖然有所覺悟,但係佢自宮呢個行為實在唔係我所鼓吹既事情。

我推崇既係由教廷官方為旗下神職人員逐一閹割,並唔係佢地自閹。

咁就唔駛違反二十條教令首條啦。
沙文
唔好咁開心住...

「患上蜱传脑炎,导致神经系统发炎,发引某种精神病」.....未必就係會自宮架喎
(唔知會開 ...
beebeechan 發表於 2024/1/5 04:06

凡正常神父會插後欄,腦炎就唔會
beebeechan
凡正常神父會插後欄,腦炎就唔會
沙文 發表於 2024/1/6 01:12

好插後爛已經係好唔正常
沙文
正常就唔做神父啦
beebeechan
正常就唔做神父啦
沙文 2024/1/6 02:59 提交

咁潛水就失常。人都唔係生活在水中既。
沙文
常常去潛水就成為常態咖啦
所以神父常常爆菊就係“習以為常”咁解
beebeechan
常常去潛水就成為常態咖啦
所以神父常常爆菊就係“習以為常”咁解
沙文 發表於 2024/1/6 07:15

咁你係水底唔好上嚟換氣
沙文
又得啫, 我轉行做commercial diver, 鑊鑊都saturation dive. 都幾好pay㗎
https://www.atlasobscura.com/articles/what-is-a-saturation-diver
beebeechan
又得啫, 我轉行做commercial diver, 鑊鑊都saturation dive. 都幾好pay㗎
沙文 發表於 2024/1/6 10:57

長時間係水底, 無susanna...
一上水咪要排洪?

左手嚟右手去....好披都無用
沙文
有女同事咖嘛。困埋喺個chamber成個月,好多recreational activities有排玩。

抽刀斷水
有女同事咖嘛。困埋喺個chamber成個月,好多recreational activities有排玩。
沙文 發表於 2024/1/6 17:58

唔收錢都肯做啦下話。
beebeechan
沙文 發表於 2024/1/6 17:58

如係豬扒女同艙, 咪苦上苦?
沙文
收錢先做咯
抽刀斷水
如係豬扒女同艙, 咪苦上苦?
beebeechan 發表於 2024/1/6 22:07

你當做下善事唔得既?
beebeechan
收錢先做咯
沙文 發表於 2024/1/7 01:57

薪高時, 仲有下欄..花利.......怪唔知好披