沙文
"If a man desire the office of a bishop"

想做主教就要”修身齊家治國平天下”, 咁個個神父都想做主教, 咁咪得囉

if a man know not how to rule his own house, how shall he take care of the church of God?
《後漢書.陳王列傳》"一室之不治,何以天下教會為?"

小弟做翻譯, 係咪好信雅達呢?

beebeechan
FYI:
This is a true saying, If a man desire the office of a bishop, he desireth a good work.         ...
沙文 發表於 2024/2/3 02:34

打個比喻 , 好像電玩...要升喱打大佬就要在level 1 時搵兵器, 充能量, 找防護衣。。之類先可以升級打大佬, 唔係實被打柴。

無錯, 早期教會没有不許主教 , 教宗, 神父不婚。
嘦不娶多妻。呢個level (弟茂德前書講既) 易。
不過, 要升上一級就要加強裝備。。。。保祿在格林多前書第七章就講咗要乜: 獨身就係最好既。

所以「治國, 平天下」係升喱, 唔止「修身, 齊家」咁低喱。
沙文
搞錯曬升喱層級。
格林多喺弟茂德之前,要過咗格林多升喱至弟茂德。你試過打機過咗最高level之後再打level 1咩?
所以對娶老婆經文的理解係,低級就冇老婆,升喱就娶一個老婆。
  • Matthew
  • Mark
  • Luke
  • John
  • Acts
  • Romans
  • 1 Corinthians
  • 2 Corinthians
  • Galatians
  • Ephesians
  • Philippians
  • Colossians
  • 1 Thessalonians
  • 2 Thessalonians
  • 1 Timothy
  • 2 Timothy
沙文
這亦完美契合天主造人的次序。先造麻甩佬,麻甩佬冇老婆,那就是格林多,天主見那人獨居不好,整條女畀佢歎,就係弟茂德。
beebeechan
這亦完美契合天主造人的次序。先造麻甩佬,麻甩佬冇老婆,那就是格林多,天主見那人獨居不好,整條女畀佢歎 ...
沙文 發表於 2024/2/3 10:48

咁在創造過程中, 都先地球, 後造大光...
造咗植物先造太陽

教咗人點打大佬先唔得咩
沙文
大光係恆星,並非太陽。若大光就是太陽,點解唔話造太陽?宇宙中大L把比地球、植物較young的恆星
同一本book, 係太陽就叫太陽:
Gen 28:11他來到一個地方,因太陽已落,就在那裏過宿,隨地拿了一塊石頭,放在頭底下,就在那地方躺下睡了。
beebeechan
大光係恆星,並非太陽。若大光就是太陽,點解唔話造太陽?宇宙中大L把比地球、植物較young的恆星
同一本boo ...
沙文 發表於 2024/2/3 13:03

太陽系以外的恒星, 地球人係叫「星星」。

B按:落咗水底就你叻, 天上野你好屎。
沙文
好似唔覺 地球人天文學有”星星”呢個term喎
beebeechan
好似唔覺 地球人天文學有”星星”呢個term喎
沙文 發表於 2024/2/4 03:09

地球人望天就係睇到三樣野
唔係月亮, 恒星
沙文
你都識星星月亮, 第三樣嘢唔係大光
抽刀斷水
"If a man desire the office of a bishop"

想做主教就要”修身齊家治國平天下”, 咁個個神父都想做主教,  ...
沙文 發表於 2024/2/3 02:36

怪唔知得依家啲教會好似陰陽怪氣咁啦,啲神父把聲好多都好似好陰柔、氣若游絲咁。
beebeechan
你都識星星月亮, 第三樣嘢唔係大光
沙文 發表於 2024/2/4 08:56

如唔係大光, 你就唔使戴住副 Ray Ban 黑超喇, 扮choke 咩
沙文
成日戴住副超嗰個係Dr K. 我唔識彈琴
beebeechan
成日戴住副超嗰個係Dr K. 我唔識彈琴
沙文 發表於 2024/2/4 15:29

唔彈琴可以做旁觀者, 搖旗納喊: Don't touch her!!!
(記住支旗要有「恒星」先賣座)
沙文
我何德何能呀?旁觀者要好悲天憫人先做到