沙文
回覆 159# beebeechan

咁咪得囉, 為咗成全律法, 神父都係照咁樣on shift, 問題圓滿解決
沙文
回覆 160# beebeechan
有嘅, 有70年玩, 咁你賣咗土地使用權之後, 原業主都有權一年內回購, 成全律法

第8條
土地使用權出讓,是指國家將國有土地使用權(以下簡稱土地使用權)在一定年限內出讓給土地使用者,由土地使用者向國家支付土地使用權出讓金的行為。

貴國政府都係話買賣:
第37條
  房地產轉讓,是指房地產權利人通過買賣、贈與或者其他合法方式將其房地產轉移給他人的行為。
beebeechan
回覆  beebeechan

咁咪得囉, 為咗成全律法, 神父都係照咁樣on shift, 問題圓滿解決 ...
沙文 發表於 2024/1/29 06:04

最弊第一班係你, 第二班係你, 第三班都係你....
莊稼多工人少....耶穌年代已經缺人
沙文
唔係啩? 你又話福音好L受歡迎, 耶穌時代已經行閒閒地幾千人聽道理, 企都冇訂企

一旦開咗婚禁就大L把人爭住做㗎啦
beebeechan
唔係啩? 你又話福音好L受歡迎, 耶穌時代已經行閒閒地幾千人聽道理, 企都冇訂企

一旦開咗婚禁就大L把人爭住 ...
沙文 發表於 2024/1/29 07:12

咪係囉, 坐滿哂山頭, 都係得12條友派餐
波音777客機, 坐396個客都有13個空中姐姐少爺服待哩
沙文
嗰啲人食咗五餅二魚就會信, 信左會做埋派餐㗎嘛, 神父就係咁樣嚟㗎啦, 如果話唔夠神父嘅, 咁咪即係福音冇你吹得咁L勁
beebeechan
嗰啲人食咗五餅二魚就會信, 信左會做埋派餐㗎嘛, 神父就係咁樣嚟㗎啦, 如果話唔夠神父嘅, 咁咪即係福音冇你 ...
沙文 發表於 2024/1/29 07:48

少,,....你食咗空姐派嗰份餐, 會唔會就趌起身幫手派餐??
沙文
少,,....我坐響aisle seat, 成日都有幫空姐pass trays過去畀middle and window seat嗰啲茂利㗎啦

如果我唔咁樣做, 大概係因為啲空姐冇吸引力。

聽咗福音而冇乜人肯做神父, 亦都係因為福音冇吸引力。

beebeechan
少,,....我坐響aisle seat, 成日都有幫空姐pass trays過去畀middle and window seat嗰啲茂利㗎啦
如果我唔 ...
沙文 發表於 2024/1/30 08:46

呢樣野唔需要你「趌起身」喎
沙文
唔需要啫, 但係為咗表示禮貌以及空姐的吸引力, 我都有
beebeechan
唔需要啫, 但係為咗表示禮貌以及空姐的吸引力, 我都有
沙文 發表於 2024/1/31 05:12

空姐係唔想, 有時都唔會俾你幫手,
一陣你論論盡盡倒瀉盤野就要入佢數。
沙文
你咁嘅論盡樣,解句經都解都甩甩漏漏嘅, 空姐就梗係唔敢畀嘢你做啦.
我唔同㗎嘛
beebeechan
你咁嘅論盡樣,解句經都解都甩甩漏漏嘅, 空姐就梗係唔敢畀嘢你做啦.
我唔同㗎嘛 ...
沙文 發表於 2024/1/31 05:43

我同你解經,真係幾論到盡架,
至少唔會一句睇漏尾幾粒字
沙文
尾幾粒字未必要㗎嘛, 好似派餐咁, 有啲人唔要飲咖啡\茶
空姐唔會話”唔得!我一定要畀你!”咁L惡死㗎嘛, 咪仲衰嗰國泰
沙文
提倡畀神父娶老婆人士,是否可以揾法律界研究下,聖教會在全球不同司法管轄區普遍一律不准神父娶老婆,有冇違人權/違憲?神父可能係因為從事這個職業而被逼發誓,一旦change mind就被炒魷
beebeechan
尾幾粒字未必要㗎嘛, 好似派餐咁, 有啲人唔要飲咖啡\茶
空姐唔會話”唔得!我一定要畀你!”咁L惡死㗎嘛, 咪 ...
沙文 發表於 2024/1/31 05:57

個空姐係susanna...咁講「”唔得!我一定要畀你!”」....直頭係upgrade

B按
susanna係長榮航空,唔係國泰。
沙文
回覆 175# 沙文
聯合國人權公約話不能因為宗教理由唔畀人娶老婆:
Article 16
Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.

https://www.un.org/en/about-us/u ... ~:text=Article%2016,marriage%20and%20at%20its%20dissolution.

所以聖教會其實有冇違反人權/憲法呢?
神父應該可以告教會
或者本網係咪可以組織法律顧問團隊進行這項事工呢?
抽刀斷水
回覆  沙文
所以聖教會其實有冇違反人權/憲法呢?
神父應該可以告教會
或者本網係咪可以組織法律顧問團隊進行這項事工呢?
沙文 2024/2/1 13:29 提交

呢個真係一個好大嘅法律危機,為咗梳理呢個問題,強烈建議立即執行閹割神父方案,咁到時啲神父睇吓仲可唔可以娶到老婆丫。
沙文
回覆 178# 抽刀斷水

閹人又有冇犯法呢? 即使被閹同意
沙文
FYI:
This is a true saying, If a man desire the office of a bishop, he desireth a good work.        A bishop then must be blameless, the husband of one wife, vigilant, sober, of good behaviour, given to hospitality, apt to teach;Not given to wine, no striker, not greedy of filthy lucre; but patient, not a brawler, not covetous;One that ruleth well his own house, having his children in subjection with all gravity;        (For if a man know not how to rule his own house, how shall he take care of the church of God?)
1Ti3:1