沙文
中世紀時, 歐洲領主對領地內女仔享有Droit du seigneur初夜權。https://en.wikipedia.org/wiki/Droit_du_seigneur

最先提到初夜權的紀錄, 係  Epic of Gilgamesh.吉爾伽美甚史詩https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Epic_of_Gilgamesh?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=zh-TW&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

時代巨輪隆隆, 時至今日,麻甩佬仍然有破處情意結, 但係我問過曬我啲豬朋狗友冇人玩過,所以我唔係好知詳情。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B9%B0%E5%A4%84

世界各地的破處年齡不盡相同, 但係平均大概都十幾歲:
https://www.weekendhk.com/weeksp ... -ctb02-hc-771523/6/

你以為冰島人15歲半破處好叻咩? 人類歷史上最早破處的係一個猶太人, 佢破嘅係佢自己老母嘅處女膜,而且係reversed破處。

我唔係好了解處女膜嘅構造, 我試過破處時由出面隊入去, 但係處女膜係唔係好似潛水用嘅regulator咁樣, 係one way value嚟嘅呢? 調轉由入邊隊出嚟究竟得唔得嘅呢?

希望教會能夠安排實驗證明, 咁我就對貴教更有信心。
旁觀者
人類歷史上最早破處的係一個猶太人, 佢破嘅係佢自己老母嘅處女膜
沙文 發表於 2024/2/25 21:39

這裏有個問題,若「聖父」、「聖子」、「聖靈」 三位一體從瑪利亞口或屁眼入,「聖子」從子宮出,那reverse没問題。若「三位一體」從前面入,那麼,「三位一體」就是從前面破處了。
大家以為如何?
沙文
前面破處係routine冇乜值得研究。我感到好奇的是由內至外的破處。
而且,我破處經驗雖然不多(次數低於我朋輩的平均數)但係我都強烈感到要比deal非處要出多很多力。我強烈懷疑新生嬰兒有冇咁L大力頂穿處女膜,嬰兒個頭一般都大過 9頭
沙文
或者我們亦可以參考一下其他處女生仔的案例。例如鯊魚,komodo dragons都可以處女生仔。但係佢地有冇處女膜我就不掌握有關資訊
抽刀斷水
處女膜有無真係一塊膜跌出黎架?男性為女性破處後,可考慮效法一些動物分娩後吃掉胎盤一樣(即使素食動物也會吃),把處女膜也吃掉。

會唔會重口味咗啲啲?
沙文
據我經驗就唔覺有膜跌出來。

只有點點落紅飛絮亂,揮鞭東天涯遠若果您有不同經歷歡迎分享。

照一般認知,由外面插入破處不應有嘢跌出來。
但耶穌由內破處而出就有可能將膜帶埋出來。
道理就如打爛玻璃窗,福爾摩斯可由玻璃碎在屋內定屋外判斷係有人break in 定係有人由屋內逃走。

沙文
以神學觀點而言,究竟天主製造處女膜有乜L嘢用呢?
有處女膜唔係人類獨有,但又唔係一切動物都有喎,例如,馬有處女膜,貓就冇嘅,點解呢?
抽刀斷水
回覆 7# 沙文

係喎,原來貓係無處女膜既,貓又係無月經架喎,咁月經同處女膜其實係咪有某種因果關係,抑或純粹巧合呢?
沙文
您嘅資料有些唔啱,貓唔係冇月經,而係同天主一樣,有但係睇唔到。這種叫隱性月經covert menstruation
沙文
常被利用代表教徒,主的羊,都係冇處女膜嘅。究竟其中對我們有咩啟示呢?真係要對神學方面有認識網友發表下。我唔夠膽問老婆
沙文
咁天主決定處女生仔,係咪應該楝冇處女膜動物負責這事較為安全呢?人類處女膜可能係出世的obstruction. 阻止變咗難產就屙拔甩
抽刀斷水
咁天主決定處女生仔,係咪應該楝冇處女膜動物負責這事較為安全呢?人類處女膜可能係出世的obstruction. 阻 ...
沙文 發表於 2024/3/1 18:14

喂,天主如果搵隻羊生仔,咁天主咪係隻羊囉?
沙文
回覆 12# 抽刀斷水
您嘅思維始終很有局限。人生人有乜L嘢咁出奇啫?羊生人先係更勁嘅神跡嘛。
beebeechan
咁天主決定處女生仔,係咪應該楝冇處女膜動物負責這事較為安全呢?人類處女膜可能係出世的obstruction. 阻 ...
沙文 發表於 2024/3/1 18:14

這裡說說聖經正典以外的一些記載
一部叫 《雅各伯原始福音》,, 寫於大約145AD...說耶穌出生的情況

當時有個接生婆名叫Anastasia替馬利亞接生, 生了耶穌後出來, 驚嘆地對另一個接生婆 Salome說....真奇怪, 從未見過, 女人生完仔後仍是處女(仲有塊處女膜)

Salome 不信, 走到馬利亞處, 用手指探探..(好似多默要伸手探過耶穌釘孔才相信?)
雅各福音原文就係咁記:
20. And the midwife went in, and said to Mary: Show yourself; for no small controversy has arisen about you. And Salome put in her finger, and cried out, and said: Woe is me for mine iniquity and mineunbelief, because I have tempted the living God; and, behold, my hand is dropping off as if burned with fire. And she bent her knees before the Lord,

因為不信, Salome 隻手指被塊處女膜辣到漀。

雅各福音唔係正典, 所以, 你當野史故仔好勒。
抽刀斷水
回覆  抽刀斷水
您嘅思維始終很有局限。人生人有乜L嘢咁出奇啫?羊生人先係更勁嘅神跡嘛。 ...
沙文 發表於 2024/3/3 00:17

到時聖母像係一隻羊,諗落都幾邪惡。

沙文
回覆 14# beebeechan

真係唔講我都唔識, 處女膜中間係有個窿畀姨媽出嚟嘅。

估唔到耶穌細粒到好似Thumbelina咁樣, 可以喺呢個姨媽窿度捐出嚟。
beebeechan
回覆  beebeechan

估唔到耶穌細粒到好似Thumbeli ...
沙文 發表於 2024/3/4 23:16

無圖無真相喎
beebeechan
回覆  beebeechan

估唔到耶穌細粒到好似Thumbeli ...
沙文 發表於 2024/3/4 23:16

或者耶穌有手尾囉
沙文
無圖無真相喎
beebeechan 發表於 2024/3/4 12:07

聖經原文都係冇公仔, 真相方面我真係幫你唔到

beebeechan
聖經原文都係冇公仔, 真相方面我真係幫你唔到
沙文 發表於 2024/3/5 08:00

公元330年既人都有真相喇