沙文
咁就證明您冇料到啦,我唸咗幾耐108有突您都唔知
哈佛專家
你呃我,如果你有念六字大明,就唔會計較佛教徒人數係咪全球第一。
沙文
您自己道行唔夠啫,就係唸咗先會計較,唔唸或者唸得唔夠誠心就會好似您咁唔care佛教徒人數
哈佛專家
我而家傻下傻下,唔明白你既意思。但係你已經露出馬腳,你根本無念108遍六字大明。
沙文
就係因為您儍下儍下以為我已經露出馬腳,若果有誠心唸就絕不會傻下傻下
哈佛專家
唔明白你既意思。如果我要你每日念一千遍六字大明,我至先肯裝支香俾你呢?
沙文
都ok架。
一千遍六字大明。
嗱,念咗啦
哈佛專家
你呃我。但係你可以呃我,唔可以呃觀音。你有無念六字大明,觀音係會知既。
沙文
係呀,我就係觀音化身,我梗係知自己有念
沙文
嗱我不妨趁機解釋一下點解疊馬咁緊要。

若果發生核戰,wipeout世界20%人口,咁人口少嘅宗教最有可能包括在20%內因而絕種,這個宗教就絕種了。人數愈多的宗教最有可能延續。

所以,真正關心佛教嘅教徒絕不會唔care教徒人數,做唔到第一都唔好包尾咁羞家啦
沙文
點解釋佛教人口最少咁羞家嘅事實呢?
我都可以贈您一句:咁係因為gresham's law
抽刀斷水
若真係自願,即日解禁都唔怕啦。自願,即係揾支槍指住迫佢娶老婆佢都唔制。咁點會允許神父結婚就會“失去很多偉大神父”?
沙文 發表於 2024/3/1 03:03

連結文中係話教會「失去了許多偉大的神父,因為他們選擇了婚姻」,依家係教會逼啲神父作出選擇,所以許多偉大的神父都選擇了婚姻而不做神父。

所以文中意思應該係話「不允許神父結婚就會“失去很多偉大神父”」。

死火,我又好似幫緊天主教教務興隆咁。
抽刀斷水
你唔念觀音,你都唔係觀音既化身。你要念念跟觀音相應,咁至先係觀音既化身。 ...
哈佛專家 發表於 2024/3/1 06:17

觀音化身又點會念觀音呀,耶穌本人都唔會叫自己信耶穌啦。
哈佛專家
To: 抽刀斷水

你理解錯左。係眾生信自己係自性觀音,係自己心中的觀音教自己念觀音,咁就凡夫轉成觀音啦。明未呀?

To: 沙文

信佛的人口比較少,係有解釋既。佛教的道理比較高深,眾生亦要領悟佛陀的道理才行。像伊斯蘭教或耶穌教只要信一個神,就可以做信徒,係有差別既。佛教係叫人自己領悟佛陀的道理,自己修行。

重有,你自己解釋既理論只係你自己想像,並唔係佛教認可既理論。起碼,我就唔認同你既理論。

謝謝。
哈佛專家
而家沙文兄並唔係真係觀音既化身,沙文兄只係發願學觀音,係因位觀音,未到果位觀音既程度。如果係果位觀音既程度,就係十地菩薩既程度,可以係六道化現百千萬億化身,救度眾生。

話自己係觀音化身,就好似係"未證謂證"果種妄語。未證謂證,未得謂得,係要落地獄既。
抽刀斷水
回覆 34# 哈佛專家

咩叫自性呀?
沙文
回覆 34# 哈佛專家

我不落地獄,誰落地獄吖嘛。您而家至知我幾偉大咩?
所以喺演化學上佛教係最劣勢嘅宗教,一旦發生核戰,佛教最有可能被完全消滅,到時唔止我,乜佛都go to hell
您就可以扮瀟灑,一句“我都唔係咁care有幾多人信佛”,但係負責香油箱嗰位法師好難做。
哈佛專家

俾你考起,好似係"內心自己的本性"咁解,例如"真如自性"。係自己內心的觀音叫自己念觀音。

To: 沙文

又唔係幾咁同意你既理論,但唔識得駁,覺得怪怪地。
沙文
您唔駛駁嘅,等下次核戰之後佛祖知我先係有前瞻性,世間佛法就係畀您呢種以為日日唸下幾多次乜乜咒就掂當嘅mentality搞到慘澹收場
抽刀斷水

俾你考起,好似係"內心自己的本性"咁解,例如"真如自性"。係自己內心的觀音叫自己念觀音。

...
哈佛專家 發表於 2024/3/1 20:24

觀音化身 ≠ 自性觀音 ≠ 觀音?定係觀音又係N位一體?