leefeng
基督徒傳教手法是叫非信徒去認識天主。
怎樣認識呢?

當然是透過閱讀聖經,和透過基督徒/傳教的人去介紹,和教你怎樣認識,對不?
要認識天主? 要去認識一個不存在的物體?
如果話要靠一本神話故事書,或要靠透過一個基督徒去加鹽加醋的認識?

咁,通過金庸,透過一本“射鵰英雄傳”,我豈不是認識了黃藥師,可以證實了黃藥師是存在的,我們一定要信佢? ? ?

要相信黃藥師是存在的,因為我們讀了n次“射鵰英雄傳”,

我們透徹的認識了黃藥師,所以黃藥師是真實存在的!!!

.
旁觀者

以此推理, 呢D圖片也是真的咯:
旁觀者
旁觀者
旁觀者
leefeng
通過故事書,和各種方式的介紹(傳播),故事中的人物都是可信的,存在的,
只要我們去認識他們,認識了之后,他們就會保佑我!
beebeechan
通過故事書,和各種方式的介紹(傳播),故事中的人物都是可信的,存在的,
只要我們去認識他們,認識了之后 ...
leefeng 發表於 2024/4/1 01:32

神可以默示人寫一啲故事來說教
唔等如所有人寫的故事都是神的話。

你老荳係男人, 係咪所有麻甩佬都可以係你老荳?
咁簡單既邏輯你都唔曉。
成日上嚟俾人屌
jimmychauck
係呀,我都係透過故事書先睇過有康熙乾隆朱元璋趙康胤劉徹、有個老毛、有個馬克斯、有個列寧。

書讀得少,唔知咩叫知識論呢,建議補吓習先出黎柒。
沙文
神話畀你聽佢冇默示過金庸咩?
beebeechan
神話畀你聽佢冇默示過金庸咩?
沙文 發表於 2024/4/1 06:26

有耶穌建立既教會, 就唔使默示, 有代言人。
沙文
教會有notary public確認係神親筆簽名文件證實佢哋就係神嘅exclusive代言人咩?
jimmychauck
回覆 9# 沙文

十度門的故事
沙文
屌,我間屋都唔止十度門啦
leefeng

你老荳係男人, 係咪所有麻甩佬都可以 ...
beebeechan 發表於 2024/4/1 06:24

出示一下你用乜L證明你本垃圾係神的默示!

.
leefeng

你老荳係男人, 係咪所有麻甩佬都可以 ...

哦,原来你老荳唔係男人?
或是神向你黙示你老荳係男人?
又或者黙示你係神同你老母生的賤種?
你用化身78251217在香討俾人屌完又返黎揾人屌你?

.
旁觀者
成日上嚟俾人屌

喂!喂!
你俾Jimmy Chauck (扌禁)住"磨擦", 唔知自己做在做啥咩?
beebeechan
教會有notary public確認係神親筆簽名文件證實佢哋就係神嘅exclusive代言人咩?
沙文 發表於 2024/4/1 06:36

習主席手上都無中國領土既地契...
沙文
authenticate就要有槍桿子兄弟。若果貴教都有,我都好樂意被逼承認你吔就係天主指定代理。

我都唔係一個咁硬頸嘅人。