沙文
咁好啦, 你的信救了你, 我讓畀你啦
沙文
經過audit之後, 發現經文尚有其他唔啱數:

Matt10: 29兩隻麻雀不是賣一個銅錢嗎?
Luk12:6五隻麻雀不是賣兩文銅錢嗎?

咁你諗住點樣解釋呢?

係咪路加有coupon買四送一?
抽刀斷水
街市促銷不嬲都係咁:五蚊一斤,十蚊三斤…… 你個audit落到街市咪噴晒血?

沙文
一個賣0.5一隻,一個就0.4一隻,8折劈價拍得住長實賣樓咁喎。
考據下主後30年羅馬係咪立過什麽廿幾條,就知聖經係咪堅料
beebeechan
經過audit之後, 發現經文尚有其他唔啱數:

Matt10: 29兩隻麻雀不是賣一個銅錢嗎?
Luk12:6五隻麻雀不是賣 ...
係咪路加有coupon買四送一?
沙文 發表於 2024/4/30 05:21

買四送一, 一啲都唔出奇丫

做舖毛純唔得咩
beebeechan
再者, 瑪竇去百佳買, 路加去惠康買
價錢都唔一樣喇
beebeechan
再再者, 瑪竇買既雀同路加買既都唔係一模一樣, 同一個等次既貨喇。
沙文
弊, 我唔記得咗講, 唔係瑪竇/路加買雀, 其實係耶穌自己買

Matt 10:5 耶穌派遣這十二人,囑咐他們說:............
Luk 12:1 耶穌開始先對自己的門徒說:.......
我以為二世祖中意撚雀

beebeechan
弊, 我唔記得咗講, 唔係瑪竇/路加買雀, 其實係耶穌自己買

Matt 10:5 耶穌派遣這十二人,囑咐他們說:.... ...
沙文 發表於 2024/5/1 07:33

佢哋周圍去演唱, 隻首本名曲都唔係次次唱法一樣, 至少同原裝膠碟個版本唔同。

耶穌都係周圍咁去演說傳教, 講文都唔係次次一樣架喎。
沙文
次次都一樣呢兩味, 食到厭

17門徒對他說:「我們這裏什麼也沒有,只有五個餅和兩條魚。」
34 耶穌對他們說:「你們有多少餅?」他們說:「七個,還有幾條小魚。」
就算原本都係得餅魚咁寡,將佢變做第二啲菜式唔係咁難啫, 依家你又唔係唔曉魔術

沙文
靜靜話您知,點解chapter 14啱啱至玩完5餅2魚,chapter 15即刻又開多一場7餅x
魚?
係咪因為上一場訂props多過頭食唔曬要開多一場散貨?
沙文
但係因為開concert要次次唱法不同,所以唔會重覆5餅2魚,這場就改為7餅x魚。

陳版友嘅theory係啱嘅
沙文
但係點解餅、魚會訂得多得滯嘅呢?門徒計錯數?
其實真相係咁, 佢哋冇計錯數, 當初出發去聚會開始數人頭嘅時候, 係有成萬幾二萬人嘅, 不過後來因為耶穌講太悶蛋,聽聽下走咗一半, 但係當時都已經買齊, 咁所以咪多咗囉。
即係好似我咁, 畀老婆捉去聽道, 鑊鑊都係中間借尿遁㗎啦

陳版友話聖經唔係樣樣details都講曬畀你聽, 呢個又係一個例證
沙文
仲有一個問題, 點解啲人跟住耶穌行咁遠, 返工唔使告假, 鍾意行就行嘅呢?
照睇嗰陣時嘅勞工權益好過而家好多喎?
有冇歷史考證”羅馬帝國勞工法發展史”, 可能可以考PhD