沙文
當你想智慧有個開端但係唔知點做, 有人話畀你聽應該要敬畏耶和華, 理由係”Pro9:10 敬畏耶和華是智慧的開端”

稍為為學過邏輯嘅同學應該會發現, 呢個條件關係, 即是P ⇒ Q

而這個條件關係, 並冇排斥O⇒ Q , R⇒ Q, S⇒ Q

簡單來說, 食叉燒包係飽肚嘅開端, 並不表示食蓮蓉包唔係飽肚嘅開端, 又不表示食雞包仔唔係飽肚嘅開端......... 你要食飽, 有好多種選擇。

所以根據箴言經文, 要智慧的開端, 敬畏耶和華並唔係唯一嘅選擇, 因為經文並冇封死其他得到智慧開端嘅途徑。

時代巨輪隆隆, 到咗新約, 佢哋就學多咗嘢: Jhn 14:6 我就是道路、真理、生命。若不藉著我,沒有人能到父那裡去。

“若不藉著我”就封死咗”到父那裡去”的任何其他方法。 我只能夠問”做乜L嘢要去老豆度?”
以及support 點解“若不藉著我,沒有人能到父那裡去”的理由係”我就是道路、真理、生命”。
世上道路不止一條, 而且路是人走出來的, 即使本來冇, 行行下就有㗎啦。
真理從來不止一條, 真理的哲學讀到你頭大都得: https://plato.stanford.edu/entries/truth/
生命就更加多Biodiversity, 你以為嗰隻方舟裝得曬咩?

雖然比舊約有點進步, 但都係唔合格。
所以, 話"玩賓週係智慧的開端"都得㗎, 佢同敬畏耶和華係智慧開端一樣, 都係冇得證明㗎啦

敬畏耶和華嘅粉腸, 只能夠猛咁拍心話”我好L有智慧” , 冇其他途徑show到佢嘅智慧
抽刀斷水
識邏輯真係零舍唔同,我之前就只係諗時間先後:決定敬畏耶和華的當刻,智慧尚未開端,因此敬畏耶和華是一個沒有智慧的決定。
沙文
if not p, q can be true or false. In classical logic, if you have "if p then q," and p is false, then the truth value of q doesn't matter. So, if not p, q can be true or false, depending on the context.
beebeechan

Q 是智慧的開端,
那除了P 外, 甚麼是 O, R, S?
beebeechan
即係上廣州, 你唔行路...都要提供其他方法...
坐高鐵, 火車, 自駕, 坐船, 搭air china...
leefeng

耶穌教又一死蠢經文,自己封死了信耶稣/基督教/天主教的路。
想【到耶禍華那裡去】的人直接信猶太教不是更快靚正過要通過中介耶穌嗎?

,
dior13dior13

抽刀斷水
Q 是智慧的開端,
那除了P 外, 甚麼是 Q, R, S?
beebeechan 發表於 2024/5/7 23:07

撇除宗教,我認為每個人或物種,只要從母體被生出來的時候,當刻就是智慧的開端了。

如果再講究些,說胎兒在子宮內都開始感應外界並有互動的話,那就把智慧的開端推前至精子進入卵子的當刻吧。
沙文
回覆 5# beebeechan
depends你喺邊度上廣州....
立場決定觀點
即是, 你個籮柚坐喺邊度, 決定咗你個腦諗啲乜嘢出嚟
beebeechan
回覆  beebeechan
depends你喺邊度上廣州....
立場決定觀點
即是, 你個籮柚坐喺邊度, 決定咗你個腦諗啲乜 ...
沙文 發表於 2024/5/8 08:58

咁在「智慧的開端」上, 你個籮柚坐喺邊度
beebeechan
撇除宗教,我認為每個人或物種,只要從母體被生出來的時候,當刻就是智慧的開端了。

如果再講究些 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/7 23:49

你會唔會係將「本能」與「智慧」炒埋咗一碟。
「知識」「智慧」又唔係一樣架喎

人可以有知識而無智慧
但無知識就無智慧

「那樹上的果, 你不要吃, 吃了會死」,, 這是知識
去吃, 或是不去吃...是要運用智慧

亞當厄娃吃了, 就是無智慧, 因為他們不敬畏上主。
沙文
回覆 10# beebeechan
我唔知要智慧黎做乜L嘢。
一場黎到,遊戲人間,說完咪算咯
beebeechan
回覆  beebeechan
我唔知要智慧黎做乜L嘢。
一場黎到,遊戲人間,說完咪算咯 ...
沙文 發表於 2024/5/8 12:17

「敬畏天主是智慧的開端」套用在潛水上勒

玩潛水要敬畏海底, , 所以未下水前要有重重安全措施, 檢查器材步驟, 要有守則, 初學者唔好潛深過18米...唔好單獨離群......之類之類
才會玩得安全。
有人對呢守則係滾瓜爛熟啊, 但就係唔敬畏海底, 有例不依, 求求其其....潛水當係在浴缸玩水...咁會唔會有次玩到出事咁呢?
呢就叫做無智慧勒

你會唔會對初學者講: 要智慧, 規則嚟做乜L 野, 遊戲海底, 玩完咪算咯
沙文
守下規矩,係為咗下次都有得說玩咁大把啫,唔算智慧卦,若果智慧係守規矩就算係。咁我都開端咗好耐啦,駛 L同我講咁多咩?
who ever he is,今次未問過我制唔制就踢我出黎,要我無啦啦煩幾十年,我可以唔同佢計較,下次唔想再做人/動物咖啦,千祈唔好再搞我。屌,我無辜咖

而家係我跪地求佢畀我做人咩?係佢夾硬要我做喎,又要我信又要我乜又要我敬畏?過唔過意得去呀?
沙文
我見只不過係幾十年,眨下眼都過咗,咁就好頭好尾勉強挨埋落去,但又要我敬呢樣畏嗰樣,唔好咁過份喎,智慧大L曬呀?
beebeechan
守下規矩,係為咗下次都有得說玩咁大把啫,唔算智慧卦,若果智慧係守規矩就算係。咁我都開端咗好耐啦,駛 L ...
沙文 發表於 2024/5/8 15:50

規矩邊個鍾意守, 邊嗰玩潛水既唔想一入水就成條海豚咁?
就係見在水下面出事既事故, 玩潛水玩出人命....先至懂要「敬畏水底」,, 要守則。呢啲就係智慧。

點解猶太人祖先願守613條規則來使自己生活不便?
因為知道開罪了神, 不依神旨意生活係會出現惡果, 唔講得笑, 咁先要敬畏天主。
旁觀者
人可以有知識而無智慧
但無知識就無智慧
beebeechan 發表於 2024/5/8 10:45

豬狗冇讀過書,佢哋連「呈清」、「唔苟」、「徨論」 係啥都唔知。但牠們卻有智慧分辨啥好吃,啥唔好吃。
旁觀者
因為知道開罪了神, 不依神旨意生活係會出現惡果, 唔講得笑, 咁先要敬畏天主。
beebeechan 發表於 2024/5/8 21:02

BB仔,你有「依神旨意生活」了麼﹖你有去俾猶太佬「擊殺」了麼﹖
「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記 10:40》
beebeechan
豬狗冇讀過書,佢哋連「呈清」、「唔苟」、「徨論」 係啥都唔知。但牠們卻有智慧分辨啥好吃,啥唔好吃。 ...
旁觀者 發表於 2024/5/8 21:14

狗認為篤屎好吃架, 唔食都要索下陣味

(好似你認為執出上邊幾句經文就係反基正野嚟)
上流寄生族
狗認為篤屎好吃架, 唔食都要索下陣味

(好似你認為執出上邊幾句經文就係反基正野嚟) ...
beebeechan 發表於 2024/5/8 22:00
你已经麻木不仁【性无能】
你老la快快快d死la臭閪