匿名
基督教的福音戒毒,是眾多戒毒治療之中,最成功的治療方式
這遠比起世俗的心理和替代毒品治療療效高很多

倒底,這是否真係有耶和華的幫助呢?

首先,我們知道,吸毒人士之所以吸毒,大多為了逃避現實痛苦,以及心靈空虛,基督教的信仰,可以填補呢方面的問題

第二,重點,你唔會見到有成功的福音戒毒所,係在旺角、尖沙咀、灣仔、銅鑼灣等鬧市。你見到成效高的福音戒毒所,全部都係在遠離人煙的郊區,例如喜靈州、晨曦島之類。

福音戒毒要成功,最重要的係讓患者要恢復自己大腦的自主權,不被毒癮控制。因此,恢復患者的腦部健康,係最重要的任務。

這些遠離人煙的郊區,空氣質素極佳,再加上嚴格控制患者使用手機電腦電視,可以讓患者沉澱一下,讓大腦回復原來的健康。雖知道,雖然電腦和電視等設備,可以給我們很多資訊和知識,但極容易導致大腦Information Overload ,危害腦部健康,因此,逼要患者要遠離資訊產品,係重要的任務。

但完全倒空大腦,要求咩都唔諗唔睇,可能更糟糕。於是,福音戒毒所,叫佢哋睇聖經,做下一些家務或體力勞動,咁樣就可以用最快速度,回復腦部健康,從而脫癮。

因此,即使唔係基督教,用佛教的話理論上都一樣可以做到。而且,佛教更可以用禪修戒毒,理論比基督教更好。

但實際上,佛教戒毒成效,遠不及基督教福音戒毒好,點解?

因為基督教有樣心理和社會的支援,比佛教強大很多。

基督教有樣野,叫做「團契生活」,人類始終是群體動物,需要社交和朋友,而毒品使用者,本身都有一班吸毒朋友。你要佢遠離吸毒朋友,就要佢識返一批新的朋友,取代舊朋友。相反,佛教強調自我修行,好少講團體生活。一出戒毒所,搵返D舊朋友,自然又回到毒海中。

因此,基督敎的福音戒毒的成功,完全可以用心理學與社會學解釋。
抽刀斷水
毒癮最難戒既係心癮,其實吸毒係會令人好放鬆好愉快,咁戒毒成功後,面對真實社會既殘酷痛苦,就會回想起吸毒時那種放鬆愉快,咁就好容易重新再食返。

基督教既「團契生活」,可以創造一個好難晌現實社會出現既虛假社會,當中教友互相關心,一起唱聖詩,一起讀經,形成一個緩衝,所以就無咁直接面對真實社會既殘酷痛苦。

所以唔單止阻止搵返舊朋友咁簡單既。
匿名
所以福音戒毒是一個非常科學化的戒毒療程,完全是一個非常科學化的治療,科學化的管理,而唔係一個神學化的治療。
匿名
毒癮最難戒既係心癮,其實吸毒係會令人好放鬆好愉快,咁戒毒成功後,面對真實社會既殘酷痛苦,就會回想起吸毒時那種放鬆愉快,咁就好容易重新再食返。

基督教既「團契生活」,可以創造一個好難晌現實社會出現既虛假社會,當中教友互相關心,一起唱聖詩,一起讀經,形成一個緩衝,所以就無咁直接面對真實社會既殘酷痛苦。

其實基督教之所以成功,仲有一個武器

人應該給予自由,還是強迫呢?

如果俾自由,人其實好容易患成癮症,不要說人不願做有益社會的,就算有益自己都難。例如,如果我們自由,想戒糖又好,戒煙又好,戒打機又好,必定失敗。如果自由,大部分小朋友都唔會選擇上學。所以政府先來一招「強迫教育」

但強迫呢,勉強無幸福,必遭反抗。所以大部分學校的秩序都好差,除非BAND ONE學校,或低BAND校的精英班,老師要管好課堂秩序不容易,校園欺凌係極多見

所以,人唔可以迫,也唔可以自由

比喻,如果政府想加強社區彼此關係,要佢地每個月一聚,必然引起大量問題,變戰場多過和諧。

咁要點呢,基督教就做到一個好的Solution

就係「神叫你每星期返團契或崇拜聚會」

如果呢個神,同法律一齊,就大獲,變黑暗年代。
因為變成另一種強制聚會。

但如果政教分離後,效果就出現了。

你可以選擇唔返,唔會犯法,政府唔會迫你返。
但神想你返,所以你想討神喜悅,就要每星期返。

呢種半強迫半自由,叫你參加社區聚會的形式,對心理和社會的益處非常大。

所以你會聽到,好多所謂基督教教徒的福音見證,來黎來去,都係心理健康改善,有勇氣面對危疾,家庭和睦,夫妻和諧之類。
抽刀斷水
回覆 4# Guest from 203.145.89.x

講得好啱,所以進步社會已容不下政教合一。

諗返轉頭,教會涉政真係有啲似中國既太監參政,最後都係混亂收場,所以後來朝廷都唔畀太監參與政事。

教會同太監咁相似,又同我所提倡既閹割神父有無關係呢?
匿名
NGO 都有涉政,NGO 算唔算太監?
定係全部政府管治,無晒NGO好?
教會比較麻煩係,教會個歷史底瘟太耐,比較難與事並進。
但教會作為NGO,有少少政治性影響力,其實無壞。
香港就會再多樣麻煩,就係同無神論的國家有些格格不入,部分教派因此搞出對抗。但香港又有個好處,就係宗教多元,各宗教比較和諧,無宗教恐怖主義。
匿名
至於無宗教的戒癮服務
大陸D公司試過搞過類似服務
不過唔係戒毒,而係戒網癮
係一個沒有宗教,純粹世俗做法的戒癮服務
結果劣評如潮
有興趣的可以搜尋「戒網癮學校」看看
似乎對於戒癮呢樣野
宗教係有一手
呢樣已經唔係政治或道德推廣
而係心理治療

宗教的心理治療係好勁
所以先可以係目前世俗政教分離制度下
仍吸引到咁多教徒
leefeng
基督教的福音戒毒,是眾多戒毒治療之中,最成功的治療方式
這遠比起世俗的心理和替代毒品治療療效高很多

...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/7/5 16:42

鴉片/毒品係冇危害架,
基督教辦戒毒所黎把 L咩?
阻L住别人自由選擇買藥/鴉片/毒品?
人地有權選擇買藥,基督教辦戒毒所又係狗拿耗子,假仁假義,多管閒事?
吸毒人士之所以吸毒係因為用藥之馬。

唔信?睇下這版的基督教徒幾咁積極為毒品「詭辯」?
只要係傳教士賣,毒品就是藥!

基督教辦戒毒所,是因為毒不是跟傳教士買,所以要戒。
但,如果是向傳教士買,向基督教買,就是買藥!
大家明未呢?

https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=15556&pid=177209&page=12&extra=#pid177209

,
上流寄生族
所以福音戒毒是一個非常科學化的戒毒療程,完全是一個非常科學化的治療,科學化的管理,而唔係一個神學化的 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/7/5 18:48
卖花赞花香

歇后语 - 不知羞耻
抽刀斷水
NGO 都有涉政,NGO 算唔算太監?
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/7/5 21:16

NGO涉政最後係混亂收場,咁先算太監。
匿名
卖花赞花香

歇后语 - 不知羞耻

呢位網友的閲讀理解和社會時事理解能力,有待改善。
要多些努力學習下社會科學判斷。