匿名
基督教
投資型:信者上天堂,不用害怕死後火葬。但想要更多天上的賞賜,應該要奉獻。建議奉獻十分之一收入或財產給教會,就會有更多賞賜。

愛情:耶穌愛你,神愛你,神愛世人。
匿名
點解咁多科學家都信?

事實上,很多科學家、富商、聰明人、博士,都陷入投資型詐騙騙局和愛情騙局
抽刀斷水
大多數科學家信主 [離教百科] (exchristian.hk)

科學家信神的統計調查 [離教百科] (exchristian.hk)
匿名
基督教是道德規情操高
- 台灣一位把很多台灣人送入詐騙園區的女人口販子
座右銘係:「心存善念不害人,用心堅持做好對的事,絕不靠背後攻擊成就自己,以上是我現在唯一會做的事」

至於基督教的福音見證,好多家庭由壞變好,和更健康
- 心理原因
- NEW AGE其中一派比到合理解釋:你向神祈禱,神是看你態度,值唔值得幫,而唔係要求你信岩神,講岩神的名或準確理解神的特性,因為真神根本知道你係人,無可能知佢係邊位,無可能信岩神。
匿名
至於基督教的福音見證,好多家庭由壞變好,和更健康
- 心理原因
- NEW AGE其中一派比到合理解釋:你向神祈禱,神是看你態度,值唔值得幫,而唔係要求你信岩神,講岩神的名或準確理解神的特性,因為真神根本知道你係人,無可能知佢係邊位,無可能信岩神。

至於神點解唔澄清,因為神根本無意想你知道佢真正身份,也無意要求你相信佢。如果神真係想你們人類信佢,一早顯現咗,唔需要你們估估下或傳福音。更加無可能同你講,唔信就不能得救,甚至下地獄。
匿名
如果神知道基督教係詐騙,點解唔阻止?
其實,神創造呢個世界和人生呢個遊戲,生物互相欺詐捕食,物種自己發展各種社會策略維持和諧及防詐,本來就係規則的一部分。既然係神創造的規則,神又點會阻止?
leefeng

如果有基督教的神,點解不阻止基督教幾十萬幾百萬宗性侵兒童?
如果有基督教的神,點解不阻止基督教的幾千年殺戮?
一個允許基督教徒性侵和殺戮的神,是值得崇拜信仰的神嗎?