Step.King
原帖由 龍井樹 於 2007-7-17 12:35 發表
喂,依家講起初的愛心,愛和性消唔消長唔長係第二樣野,
你對老婆「每天愛你多一些」,同起初的愛心係兩件事黎。

paul 仔的"起初愛心"都係因為佢係"初起愛心"jey
你體諒下佢啦 佢大個仔就會明架啦
龍井樹
你有所不知,「起初的愛心」係黎自一首歌的歌詞。
耶教徒缺乏想像力,說話都只會鸚鵡學舌一樣,自己完全不會思想。

【願那靈火復興我】

願那復興我的靈火,重新再來一次復興我,
起初的信心何處失落,我願悔改重新再得著,
在明媚的春光裡,在幸福的生活中,
我們陶醉,我們歡樂,早把主恩典忘記。

起初的希望何處失落,我願悔改重新再得著,
在穩妥的事業裡,在迷人的笑聲中,
我們遊戲,我們沉迷,早把主恩典忘記。

起初的愛心何處失落,我願悔改重新再得著,
在艱苦的歲月裡,在百般的試煉中,
我們禱告,我們警醒,毋把主恩典忘記。

起初的信望愛何處失落,我願悔改現在就得著。
龍井樹
離教前我鍾意另一首歌,叫《Behold the man》。

看哪!這人。沉默受苦,戴荊棘。
他被蔑視、被嫌棄。他被蔑視和被嫌棄。

《以賽亞書》

53:1    我 們 所 傳 的 、 〔 或 作 所 傳 與 我 們 的 〕 有 誰 信 呢 . 耶 和 華 的 膀 臂 向 誰 顯 露 呢 。  
53:2    他 在 耶 和 華 面 前 生 長 如 嫩 芽 、 像 根 出 於 乾 地 . 他 無 佳 形 美 容 、 我 們 看 見 他 的 時 候 、 也 無 美 貌 使 我 們 羨 慕 他 。  
53:3    他 被 藐 視 、 被 人 厭 棄 、 多 受 痛 苦 、 常 經 憂 患 。 他 被 藐 視 、 好 像 被 人 掩 面 不 看 的 一 樣 . 我 們 也 不 尊 重 他 。  
53:4    他 誠 然 擔 當 我 們 的 憂 患 、 背 負 我 們 的 痛 苦 . 我 們 卻 以 為 他 受 責 罰 、 被   神 擊 打 苦 待 了 。  
53:5    那 知 他 為 我 們 的 過 犯 受 害 、 為 我 們 的 罪 孽 壓 傷 . 因 他 受 的 刑 罰 我 們 得 平 安 . 因 他 受 的 鞭 傷 我 們 得 醫 治 。  
53:6    我 們 都 如 羊 走 迷 、 各 人 偏 行 己 路 . 耶 和 華 使 我 們 眾 人 的 罪 孽 都 歸 在 他 身 上 。  
53:7    他 被 欺 壓 、 在 受 苦 的 時 候 卻 不 開 口 . 〔 或 作 他 受 欺 壓 卻 自 卑 不 開 口 〕 他 像 羊 羔 被 牽 到 宰 殺 之 地 、 又 像 羊 在 剪 毛 的 人 手 下 無 聲 、 他 也 是 這 樣 不 開 口 .  
53:8    因 受 欺 壓 和 審 判 他 被 奪 去 . 至 於 他 同 世 的 人 、 誰 想 他 受 鞭 打 、 從 活 人 之 地 被 剪 除 、 是 因 我 百 姓 的 罪 過 呢 。  
53:9    他 雖 然 未 行 強 暴 、 口 中 也 沒 有 詭 詐 、 人 還 使 他 與 惡 人 同 埋 . 誰 知 死 的 時 候 與 財 主 同 葬 。  
53:10    耶 和 華 卻 定 意 〔 或 作 喜 悅 〕 將 他 壓 傷 、 使 他 受 痛 苦 . 耶 和 華 以 他 為 贖 罪 祭 . 〔 或 作 他 獻 本 身 為 贖 罪 祭 〕 他 必 看 見 後 裔 、 並 且 延 長 年 日 。 耶 和 華 所 喜 悅 的 事 、 必 在 他 手 中 亨 通 。  
53:11    他 必 看 見 自 己 勞 苦 的 功 效 、 便 心 滿 意 足 . 有 許 多 人 、 因 認 識 我 的 義 僕 得 稱 為 義 . 並 且 他 要 擔 當 他 們 的 罪 孽 。  
53:12    所 以 我 要 使 他 與 位 大 的 同 分 、 與 強 盛 的 均 分 擄 物 . 因 為 他 將 命 傾 倒 、 以 致 於 死 . 他 也 被 列 在 罪 犯 之 中 . 他 卻 擔 當 多 人 的 罪 、 又 為 罪 犯 代 求 。
Step.King
討論愛情問題而已  
就由paul 自己交交學費吧
沒吃過檸檬的人是不會長大的
龍井樹
基督徒都認為自己在跟上帝談戀愛
Step.King
所以同基督徒講一夫一妻係廢話
因為佢地鐘意二夫事一妻
Paul_Bard
呢幾日無聊睇返舊post先見到呢句...  其實係來自呢度既 :

啟示錄 2:4 然而,有一件事我要責備你,就是你把起初的愛心離棄了。

To Step King~

haha~ 我多渴望我還是經歷初戀呢~ 初戀的感覺是新鮮的~
沙文
原帖由 Paul_Bard 於 2007-8-11 00:50 發表
啟示錄 2:4 然而,有一件事我要責備你,就是你把起初的愛心離棄了。
拿,景教經都係贊成我仍然愛羅紗蓮嘅!
Paul_Bard
唉...  這是指著你與你的法妻說的~ 你自己反省下啦...
Step.King
老大話到明"排名不分先後"架
所以兩個都係起初的心...
Paul_Bard
法妻的意思是法律承認的妻子啊...
Step.King
呢D因為曲解聖經而定出來的法律  點可以作準?
Paul_Bard
咁叫你老大問過兩個"執法"機關之後, 話得我都無野講既 :

1> 加拿大政府
2> 老婆大人

因為得罪呢兩位, 佢會有以下後果, 係我呢d作為好網友唔想見到既 :

1> 受到法律制裁
2> 輕則跪痰罐, 重則家散人亡

你叫佢自己諗嘞...
酒井明
咁又係o既........而家差唔多所有西方先進國家o既法律,個藍本都係黎自聖經o既,你地想反對,幾難架其實。
dye
法妻是什麼?

髮妻
稱元配妻子。
沙文
原帖由 Paul_Bard 於 2007-8-11 07:21 發表
咁叫你老大問過兩個"執法"機關之後, 話得我都無野講既 :

1> 加拿大政府
2> 老婆大人

因為得罪呢兩位, 佢會有以下後果, 係我呢d作為好網友唔想見到既 :

1> 受到法律制裁
2> 輕則跪痰罐, 重則家散人亡

你叫佢自 ...
唔好意思, 遲左回應。因為我聽您勸,去左差館自首。警方請示Ministry of the Attorney General之後, 决定告我浪費警力。原來在加拿大,仍然愛著初戀情人,係冇犯法嘅!

薏蘊來保釋我的時候,得知我咁樣做,仲話我乖添

乜在特區仍然愛著初戀情人係唔得嘅咩?

沙文
原帖由 酒井明 於 2007-8-11 07:57 發表
咁又係o既........而家差唔多所有西方先進國家o既法律,個藍本都係黎自聖經o既,你地想反對,幾難架其實。
我係極之擁戴來自聖經藍本法律嘅:
Deu21:15  人若有二妻、一為所愛、一為所惡、所愛的所惡的、都給他生了兒子、但長子是所惡之妻生的.
21:16  到了把產業分給兒子承受的時候、不可將所愛之妻生的兒子立為長子、在所惡之妻生的兒子以上、
21:17  卻要認所惡之妻生的兒子為長子、將產業多加一分給他、因這兒子是他力量強壯的時候生的、長子的名分本當歸他。

但係反動的政府唔贊成之麻,邊個話要用聖經藍本法律,我一定投佢神聖一票!
Step.King
咁你米好想英國佬乞米??
因為係1971年10月7日.............
匿名
joemiao
回復 2# Paul

以為好有深度,廢話連遍