沙文
咁妳即係話佢比喻用得唔好啫
日日風平浪靜但又唔准天色常藍,妳做埋佢嗰份都得嘞
prussianz
原帖由 櫻花樹下 於 2008-7-11 23:30 發表
幾個星期前返崇拜既時候,當時我想返幾次再睇下自己既心點,
但完左崇拜之後決左志..因為某d原因
(其實係舉起隻手,然後教會既人講左兩句就算決左)
決志o個陣,我心都算堅定,
但點知,慢慢,
我決志之後軟弱左,仲開始對呢個教有好多 ...

決志後先發現自己比決志前軟弱左,

congreat congrat

oyes

o yes , i do mean it , real congrats ,

sorry cant type in Chinese ,
prussianz
原帖由 櫻花樹下 於 2008-7-11 23:30 發表
幾個星期前返崇拜既時候,當時我想返幾次再睇下自己既心點,
但完左崇拜之後決左志..因為某d原因
(其實係舉起隻手,然後教會既人講左兩句就算決左)
決志o個陣,我心都算堅定,
但點知,慢慢,
我決志之後軟弱左,仲開始對呢個教有好多 ...

咁決志黎做咩?

o甘 [京尤]
索性
[`;蕭]
灑 d +
灑脫d,

重新做番一個正常人,自由人,100.00% 自由人 ,

無需再
奴化自己  or
奴疫自己  or
    自 [貝乏] 自己 做
`````忠僕"""" aa
`````您的僕人"""" aa
e.t.c.

---------

i agree 100.000% with 呢個家's chairrex's signature : :::::
: :
新教思想 + 蠻族思想 = 現代奴隸

---------

sorry4nosey , cheers ThANK ye

Jennifer
咩呀? 個比喻都唔係我作,邊有權話俾唔俾wor
沙文
唔係妳作?我有啲懐疑喎
照常理推斷,只有教徒先會作埋啲咁嘅比喻,唔准個天有夜晚黑,目的可能是企圖令世人覺得信徒係反對神創造天地時「有晚上、有晨早」的機制
但既然唔係妳作,妳做咩要咁好心幫教會解釋?
HTBROKE1
原帖由 沙文 於 2008-7-14 19:41 發表
唔係妳作?我有啲懐疑喎
照常理推斷,只有教徒先會作埋啲咁嘅比喻,唔准個天有夜晚黑,目的可能是企圖令世人覺得信徒係反對神創造天地時「有晚上、有晨早」的機制
但既然唔係妳作,妳做咩要咁好心幫教會解釋? ...

幾十億年後,當太陽熄滅,就沒有這種無聊理論上的爭論了 (別打我)
沙文
咁又唔駛。佢地唔好作埋喲不當比喻,一樣可避免這種無聊理論上的爭論
ctaya
原帖由 沙文 於 2008-7-14 14:40 發表
花姨花姨,其實我唔係好明白点解咁都可以係理由。
根本唔會有人咁黑心要求天色常藍嘛
若然佢應承咗天色常藍,我地先致大檸樂 -- 日日望天打卦。您記得細個嗰陣制水個可? ...

沙叔 (升你三級),六月也可飛霜,乜天藍唔可以下雨咩?

弟上 (降自已十級)
prussianz
原帖由 HTBROKE1 於 2008-7-14 23:18 發表

幾十億年後,當太陽熄滅,就沒有這種無聊理論上的爭論了 (別打我)

>>>>>>>>> (別打我)

我打

O K sorry ,

prussianz
原帖由 ctaya 於 2008-7-15 08:21 發表

弟上 (降自已十級)

六月也可飛霜 ?? example ??

by the way
Jennifer
我一早話左之前嗰d係教會意見嘛,咁櫻花朋友問我地關於教會嘅野,我咪試下用教會角度
黎答lor...
沙文
原帖由 ctaya 於 2008-7-14 16:21 發表
弟上 (降自已十級)
聖書冇話發藍都得喎

太16:3    早晨天發紅、又發黑、你們就說、今日必有風雨。你們知道分辨天上的氣色、倒不能分辨這時候的神蹟。
ctaya
原帖由 沙文 於 2008-7-15 09:41 發表
聖書冇話發藍都得喎

太16:3    早晨天發紅、又發黑、你們就說、今日必有風雨。你們知道分辨天上的氣色、倒不能分辨這時候的神蹟。

厚黑學重未夠火喉。

經中都無話明發藍唔得,即係得。

此話亦可倒轉嚟講,即如你所說的。

邊樣着數便用邊樣。

You see, 又多兩個教派了。

有如孫悟空,可化成萬千。

問你班 非基 / 反基 死未。  

沙文
神學仲未夠火候就真。
揾唔到都唔代表冇嘛。
ctaya
原帖由 沙文 於 2008-7-15 15:44 發表
神學仲未夠火候就真。
揾唔到都唔代表冇嘛。

對,揾唔到只是代表揾唔到,不代表冇。

所以可以當有,直至證明冇。

標準答案,一百分,滿分, A+ 。

========

證明唔到唔存在,即是存在。

櫻花樹下
呢個星期真係好困擾

朋友打黎叫我返教會,我又唔同得佢講得我唔想返
(決志並唔係出自 自由意志..如果唔係點會決左3 4 個星期先黎咁down,,,,)
佢打黎叫我做十一奉獻,將零用既十分一奉獻俾教會。
仲話唔奉獻就等於偷教會既野(好似係引聖經.........)
我返崇拜奉獻o個d係咩黎?

因為呢個教/教會,我而家真係灰到爆

Believe it or not?請解答............

抽刀斷水
咪咁灰啦,在我看來,你的煩惱源自:「朋友打黎叫我返教會,我又唔同得佢講得我唔想返」。

假如勉強三、四個星期已很down,那麼你要勉強自己三、四年,甚至三、四十年嗎?決定都是由你自己吧。

題外話,一些網友其實都勉強自己做乖乖教徒的身份,其實心底已不斷覺得這個宗教不可信、甚至反感。
沙文
原帖由 櫻花樹下 於 2008-7-15 07:51 發表
佢打黎叫我做十一奉獻,將零用既十分一奉獻俾教會。
仲話唔奉獻就等於偷教會既野(好似係引聖經.........)  
叫佢報警啦嘛笨
prussianz
原帖由 ctaya 於 2008-7-15 13:37 發表

厚黑學重未夠火喉。

經中都無話明發藍唔得,即係得。

此話亦可倒轉嚟講,即如你所說的。

邊樣着數便用邊樣。

問你班 非基 / 反基 死未。   ...

死 laa
死 laa
夠 [日西] 死 laa

[ooo弟] 你地 [o尼] 2 壇 [o野] 所講gae [o野],
[ooo弟] [o左] [ 機 - 木 ] 次 都 [人中] 系
[ooo弟] 極 都
[ooo弟] [o五o] 明

你地 [o尼] 2 壇 [o野] gae [xx方]=[fragrant] 心 真系 莫測高深

Jennifer
「朋友打黎叫我返教會,我又唔同得佢講得我唔想返」...點解唔同得呀?驚 hurt 到人?

「佢打黎叫我做十一奉獻,將零用既十份一奉獻俾教會。 仲話唔奉獻就等於偷教會既野
(好似係引聖經.........)」

聖經新約裡面嘅使徒行傳的確有個咁嘅故仔 (使徒行傳 5章 1-11節):

5:1  有一個人、名叫亞拿尼亞、同他的妻子撒非喇、賣了田產。  
5:2  把價銀私自留下幾分、他的妻子也知道、其餘的幾分、拿來放在使徒腳前。  
5:3  彼得說、亞拿尼亞為甚麼撒但充滿了你的心、叫你欺哄聖靈、把田地的價銀私自留下
        幾分呢。  
5:4  田地還沒有賣、不是你自己的麼。既賣了、價銀不是你作主麼,你怎麼心裡起這意念
        呢,你不是欺哄人、是欺哄神了。  
5:5  亞拿尼亞聽見這話、就仆倒斷了氣。聽見的人都甚懼怕。  
5:6  有些少年人起來、把他包裹抬出去埋葬了。  
5:7  約過了三小時、他的妻子進來、還不知道這事。  
5:8  彼得對他說、你告訴我、你們賣田地的價銀、就是這些麼。他說、就是這些。  
5:9  彼得說、你們為甚麼同心試探主的靈呢。埋葬你丈夫之人的腳、已到門口、他們也要
        把你抬出去。  
5:10  婦人立刻仆倒在彼得腳前、斷了氣。那些少年人進來、見他已經死了、就抬出去、
          埋在他丈夫旁邊。  
5:11  全教會、和聽見這事的人、都甚懼怕。

驚未? 不過依本人愚見,呢個故仔同你個 friend 提到唔做十一奉獻 = 偷教會野有少少
不同。個故仔裡面點解嗰兩夫婦要死?唔係因為冇做十一奉獻 (actually 佢地奉獻多過十份
之一,只係靜雞雞留番少少俾自己啫...),而係因為「欺哄聖靈」,以為聖靈「冇料到」,
可以「坤」到佢以為所有嘅錢已經奉獻晒,咁佢兩夫婦就可以喺教友面前威威。

喺你個 friend 斷定你有冇偷教會錢之前,佢應該先了解下你係咪真係信左先...如果你根本
冇所謂「聖靈」喺心中,又何來「欺哄」之理?

有時真係 "dun" 教會心"up",神學概念都唔同d教友搞清楚,又成日派d 識少少扮代表嘅人
去「跟進」d 初信者,唔走佬至奇啦...你出去sell 一件 product 都唔會先提價錢啦,你個
friend 問都唔問件product (基督教信仰) 好唔好用就要人「科水」,有d common sense
嘅 sales 都唔會咁做啦。坦白講,佢呢d 咪叫「本末倒置」lor,關心人都應該先關心個人,
而唔係教會利益 (奉獻),就算未信/ 不信之人都唔會咁做啦。

你崇拜嘅奉獻,自己覺得ok而唔係俾人「屈水」咪得lor,理得佢係咪十分一?
不過,講咁耐,始終都係要回歸你自己問心,到底你選擇信 or 唔信啫...