沙文
呢個問題,開新帖啦

From BB:
http://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=2181&extra=page%3D1&page=3
重係死性不改
在謀殺案的審理中 法官是不會追究凶手父母 當年做愛造左個凶手出來的
但如案中有串謀人的話 就一定會對進行追究
滿清王朝是中國的賊 英帝國亦是賊
有a賊入你屋 搶掠後正想打你屁股主意  b賊剛又黎打劫你 正所謂一屋不能藏二賊
兩賊打起來 你趁機逃脫 為感激b賊保你貞操  於是你認左b賊做契爺
=======================================================================================

BB自稱佢「看清歷史」,我就想交流一下對此的一些看法。
首先,係您的比喻又係同大秦景教一樣;作得唔好
法庭,係受制於法律觀點去睇問題,佢無法提升至政治層面、哲學層面去睇嘢,或者話,起碼在法律程序中表面上不能混入其他政冶等因素

而政治,恰恰就係駕凌於法律之上。譬如,清朝的法庭會判孫中山謀反,国民党的法庭就根本不會受理此案
所以,您咁樣用法庭做比喻來講政治、歷史,都係唔得嘅

而我對英国佬虾中国,或稱「全部政治、歷史」的觀點,並唔係BB所講的認英国做契爺,或「認同」某些行為。我的看法,或大胆啲,叫做「心得」係,到了政治層面,就冇right or wrong這個問題,(in particular, 冇道德上的right or wrong), 而係講practical嘅。
所以BB縱然多年來用把口反英,其行動都只不過係讀不成英文  --- 您只不過都係同我一樣咁 practical,不過你講出口的係另外一套之嘛

P.S. 希特拉的父母係好彩,在佢成為戰犯時已仙去矣,否則,以吾中华上国當時的「黑五類」標準,亦未必甩得身
沙文
因為一些歷史原因而特別厭惡某国家、民族,有時可以变成一件好諷刺而又好笑的事。

大家知道術數名宿王亭之這個人嗎?以前保釣運動中,佢大大聲話杯葛日貨。
後來,突然再也聽不到佢咁講了。

大家知道点解嗎?
訪客得得b
我先前對你循循善誘  細意教導 噓寒問暖  直頭當正你親生仔咁教
你卻恩將仇報 口出惡言  竟要置我於死地而後快:

回復 38# 抽刀斷水 的帖子
呢種技術係阿b首創(#12)
您裝柱香俾佢啦

及後我都不與你計較 繼續將歷史真相 用深入淺出方法向你說明 希望你有痛改前非 改過自身的一日 就連飛刀爺都提起御筆 寫了移民係港燦原罪這大作 目的就是要教化你 拯教你 想你回頭是岸 及後抽水好心問句你鏟雪未姐 你就阿之阿左起黎 又話六月天時無雪鏟咁喇 吾問你鏟雪未 咪問你剪草未 捉左幾多蛇蟲鼠蟻咁囉

我要講的大致上已足夠令人明白 你要乍吾明我都無辦法 你開好個檔想撩我玩文字遊戲嗎?我就是不玩

咁鐘意玩文字遊戲 俾條橋你喇  你向全華文區發表言論  指停車場不等同停屍間 停車場的車是會動的 這樣稱呼遲早害死信賴語理分析的信眾 要盡快正名做泊車場咁話啦
沙文
唔係哩,我阿媽生得我蠢,我真係唔明点解您最推崇的国父要讀英国佬的書,而且所有中国的敵對國佢幾乎去暈哂 -- 晤係留學就係娶老婆。不如您為了教育群眾、造福社會,進一步深入解釋啦

P.S. 我先前係升您上神枱,乃是最尊重的禮遇喎
裝香唔係一定話您死啫,即身成佛都得嘛
prussianz
原帖由 沙文 於 2008-7-17 22:33 發表
因為一些歷史原因而特別厭惡某国家、民族,有時可以变成一件好諷刺而又好笑的事。

大家知道術數名宿王亭之這個人嗎?以前保釣運動中,佢大大聲話杯葛日貨。

大家知道点解嗎? ...

大家知道点解嗎?

点解 aa
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2008-7-17 23:31 發表
唔係哩,我阿媽生得我蠢,我真係唔明点解您最推崇的国父要讀英国佬的書,而且所有中国的敵對國佢幾乎去暈哂 -- 晤係留學就係娶老婆。不如您為了教育群眾、造福社會,進一步深入解釋啦

P.S. 我先前係升您上神枱,乃是最尊重的 ...

我都吾多明英人咁睇吾起中國 又要學中國的羅盤去航海 又仿照中國的火藥去做槍炮
國父讀的英國書 造書的紙是依照中國古發明演進而來的
prussianz
原帖由 沙文 於 2008-7-17 21:41 發表
呢個問題,開新帖啦

From BB:
http://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=2181&extra=page%3D1&page=3
重係死性不改
在謀殺案的審理中 法官是不會追究凶手父母 當年做愛造左個凶手出來的
但如案中有串謀人的話  ...

sorry
`````重係死性不改"""" link's ex-act url , should b
http://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=2181&page=4#pid24357
沙文
呢啲就係叫做「予取予攜」咯。
番文;take for granted
您吹咩
鬼叫您以前打輸仗,被人攞去technology咩?智識產權?唯有整喲老翻當報仇咁報
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2008-7-17 22:33 發表

大家知道点解嗎? ...

你是否想說  兒和系 會瘋等英資公司因厭惡中國  於九七時淡出香港  
引致日後成為諷刺又好笑的事嗎
沙文
原帖由 prussianz 於 2008-7-17 08:24 發表
点解 aa
佢個仔娶日本老婆。
而阿B,我賭若然Cambridge同Oxford是但一間話收B女,阿B當埋條褲都會供佢。
但唯有希望佢將來唔好好似鄧蓮如爵士咁,嫁英國佬
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2008-7-18 00:37 發表
呢啲就係叫做「予取予攜」咯。
番文;take for granted
您吹咩
鬼叫您以前打輸仗,被人攞去technology咩?智識產權?唯有整喲老翻當報仇咁報

technology是通過絲綢之路  以商貿方式傳輸到歐洲的
沙文
有啲係,有喲係因為打輸
睇下怛羅斯戰役啦
訪客得得b
technology是通過絲綢之路..............................................................................  ...............................................................................................................................................................................................................................................以商貿方式傳輸到歐洲的

..............中間省去傳輸過程 你吹呀
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2008-7-18 00:46 發表
佢個仔娶日本老婆。
而阿B,我賭若然Cambridge同Oxford是但一間話收B女,阿B當埋條褲都會供佢。
但唯有希望佢將來唔好好似鄧蓮如爵士咁,嫁英國佬

我先前推介別人欣賞英國人的幽默及想像力的貼文
http://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=2179&extra=page%3D1&page=2

我要人正確解讀歷史  竟被你扣上民族極端分子的帽子
沙文
我听唔慣英国accent,所以只睇BBC的科教或反基節目。BBC嘅narration尚算唔係太重英国音,其他电視劇就好難听。

您要人點樣「正確」解讀歷史 啫?您假設香港冇咗英国一樣掂就係正確?
prussianz
原帖由 沙文 於 2008-7-18 02:41 發表
我听唔慣英国accent,所以只睇BBC的科教或反基節目。BBC嘅narration尚算唔係太重英国音,其他电視劇就好難听。

您要人點樣「正確」解讀歷史 啫?您假設香港冇咗英国一樣掂就係正確? ...

BBC coming along with 反基節目 ??

訪客得得b
原帖由 沙文 於 2008-7-18 02:41 發表

您要人點樣「正確」解讀歷史 啫?您假設香港冇咗英国一樣掂就係正確? ...

我無須做假設 說過n次咁多喇 沒有英國份兒的台灣 南韓都好掂  ok

有人站在摩天大樓的46樓上說 好彩大廈安裝了電梯 不然就要走幾十層樓梯才能出街了

你到底明吾明?
沙文
繞,您跳落去仲快過電梯啦,有咩值得我吾明?
您到底明唔明自己錯在邊度?您講埋呢啲咁嘢係無法驗證啱定錯 --- 即係,冇意義嘅
呢個世界就係冇話冇边個唔得
但已發生咗嘅嘢,又冇人可以將當時嘅客觀條件還原來試
得唔得,並唔係佢得您就實得伽嘛,否則人人一句「佢得我都得」,個個跑步都100M/9.8秒
台灣南韓又唔係香港,最簡單的理由係,我俾您還原其他所有條件,但有一樣嘢您一定做唔到:其地理位置一定不同
訪客得得b
很多人在評價香港的歷史問題上 用了香港人的角度去做出發點
而我則喜歡用中國人的角度去解讀這問題

沙兄  中國於1840年及1860年發生的戰事 你認為彼此有關聯嗎?
沙文
究竟您想證明啲乜嘢呀?
而家係咪香港有人提倡每日早午晚向聖城倫敦下拜,所以您條氣好唔順?係嘅叫佢來見我

就算我同意就算清朝不將香港九龍新界離島租借/割讓俾UK,您地都一樣掂,亦都改变唔到「香港曾經係英國殖民地而很有成就」呢件歷史事件啦。究竟您咁假設有咩意思啫?