Jennifer
卡通片可能唔係個個都岩,不過前排睇左《太空奇兵—威E》,發現當中唔少「疑似」《創世記》情節 ,不過有少少「惡搞」,
在此分享一下:

1. 威E — 這個小小機械人喺地球人搞wor 左地球然後出走之後不斷清垃圾,達700年之久,然後開始有感情,覺得好孤單,點知一日
  「從天而降」一個女機械人 "EVE"...從此佢就有伴啦...情節似唔似創世記阿當與夏娃?

2. 機械人EVE — Eve 呢個名唔駛講都知即係「夏娃」...喺戲裡面都有d 「眾生之母」feel...就係佢令到流落太空嘅地球人終於可以返屋企

3. 地球人流落太空坐嘅飛船 Axiom 號 — 因為地球太多垃圾,變得不適合居住,700年前發生左大逃亡,所有人上晒 Axiom 號 ,之後一直流
    落太空,唯一一個可以今佢地返得到屋企嘅條件,就係可以搵到地球上再有植物—呢個就係 "EVE" 被排去地球嘅任務啦..果然, "EVE" 得到
    威E 幫手,搵到一棵小小嘅綠草,根住 "EVE"就 freeze 左,等Axiom 號派飛船黎接佢走...情節又有冇d 熟口熟面?似唔似「挪亞方舟」呢?
     "EVE" 嘅造型都有d似挪亞send 出去搵陸地嘅白鴿架...

如果睇左呢套戲嘅朋友有其他發現,歡迎提出
劈柴
EVERYONE (HUMAN)  ON BOARD AXIOM IS IN A BRAINWASHED STATE...JUST LIKE EVERY CHRISTIAN...
Jennifer
So the robots are like mind-controlling church officials?
抽刀斷水
我就沒有這麼宗教感,這戲給我是環保的感覺。

細緻的製作,教人欣賞美與醜,並不是靠外表的。我看的是粵語版,製作使用了語言包,有很多中文在畫面上,令人感到很貼心。假如月球上的美國國旗、美國緦統的錄影片段、以及回航時美國目的地都能相應修改,就會更地道了。
Jennifer
其實環保先係主打...所謂宗教感可能只是巧合 (或看的人多心了?  )
美國素來喜以卡通潛移默化宣揚民族主義,要他們連國旗、總統及目的地都修改應該是
冇可能的了...
沙文
係喎,倘若有一天我国派太空船登陸月球,阿美就話,唔該貴国太空人蒞臨領事館申請visa --- 月球上有美国旗,係我国領土。
国務院馬上FAC輪請教B老,該如何應對,咁B老有何良策安天下呢?

抽刀斷水
發生主權爭議,估計國務院發言人會說:月球自古都是中國不可分割的一部分,中國在五千多年前已派遣我國皇帝之妻嫦娥登陸月球,許多愛國詩人也不斷歌訟月亮,努力維護領土完整……然後援引中國歷史書、詩詞等作品。
Jennifer
係人都知月球係屬於玉兔架啦...佢原住民黎架嘛
沙文
原住民?玉兔有咩得罪妳?咁靠害佢
http://www.eyewitnesstohistory.com/knee.htm
Jennifer
原住民都可以好惡...你諗下你上月球要氧氣但係玉兔唔駛,要打起上黎佢仲有嫦娥 + 吳剛
幫拖,蝕底嘅只會係你
沙文
原住民点會惡呢?惡就1969年好提出外交照會,派邊防人員上Apollo 11搜查啦
Step.King
原住民唔惡? 邊個話架~ 開玩笑~~~

http://hk.news.yahoo.com/article/080115/4/6onu.html

人地可以殺人於無形, 仲可以禍及你千秋萬世~
Jennifer
可能佢地想睇定d先...話唔定做得成生意呢 (玉兔賣藥架嘛)
沙文
一定唔會。當時係唔做生意嘅。只講三面紅旗、三忠于四无限、一不怕苦,二不怕死、一不为名,二不为利、宁可前进一步死,不可后退半步生、用十五年时间赶英超美............
劈柴
yes...
actually i wanted to write sth right after the movie....too sleepy though...
i really think the movie has a little bit anti-religion messages hidden behind those environmental ideals....
Jennifer
玉兔幾時話佢擁護某政黨 / 政治思想架?
Jennifer
yes i think so too...the "directive" for Eve & Auto Pilot are like doctrines that cannot be changed
劈柴
the message is esp. clear when that one guy and one woman got a broken auto-chair...then they find out they didn't even realize themselves wearing blue or hanging out everyday in front of a big pool...
沙文
冇。
有冇都係要咁咖啦。
Jennifer
Yes...it could also be interpreted as they were so much into the online/ virtual world that they missed the good things in life (like the big pool). But funny that there was a pool and no swimming/ splashing was allowed...