訪客得得b
在各種公開場合中  都見到中國女姓穿上本是滿人服裝的旗袍  看慣了就成了民族服裝了
可是男性方面呢?無論商人 農人  領導人都常以西裝畢挺示人  中國男性的民族服怎麼搞了?
prussianz
原帖由 訪客得得b 於 2008-9-2 00:11 發表
在各種公開場合中  都見到中國女姓穿上本是滿人服裝的旗袍  看慣了就成了民族服裝了
可是男性方面呢?無論商人 農人  領導人都常以西裝畢挺示人  中國男性的民族服怎麼搞了? ...

再三請教一下民族主義大哂人仕{代沙文出主題}

Master B is so humourous !!!
抽刀斷水
這類服裝可能要配襯長辮才好看,因此被捨棄了。
訪客得得b

戴頂帽咪得囉
沙文
咁客氣。
前幾年官方對男中華民族服裝已有定案:
令秀雲姐眼睛爆出血的滿遺文化仍是我中華民族的服裝主流
訪客得得b
重慶夏季時氣溫經常四十多度 如果復興穿棉墺做民族服裝
一天熱死三幾萬人 不出一年半載 重慶就成鬼域了

假洋鬼 你好毒呀

沙文
真中华兒女當然不会不知孔门72弟子有名閔子騫者。
棉襖之中有以後母用蘆花製者以凉爽見稱,B哥少讀24孝乎?
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2008-9-2 22:08 發表
真中华兒女當然不会不知孔门72弟子有名閔子騫者。
棉襖之中有以後母用蘆花製者以凉爽見稱,B哥少讀24孝乎?

哦 孔子我就梗係同佢熟啦

閔子騫受了後母委屈  都不吭聲爭取公平待遇  不符合現代社會觀念

例如在殖民地時代的香港  社會上就有太多的敢怒但不願言 一來對爛政權不存希望
二來整個執法系統黑暗   律師收費不受規管  又不按需求增加供應 令公平性傾向既得利益者
當年的香港市民 根本不知公平為何物的

所以用蘆心制棉襖做民族服裝  是會教壞細路的

你心真係好毒
沙文
逆源兄話凡是背離孔夫子就係國賊,所以孔門閔子的「忍辱負重、逆來順受」其實是貫通古今的。

當時英夷為了市民適應祖國,故意搞搞不公,牛刀小試,使港人更順利地與北方接軌。
您以為摸著石頭過河就真的只摸石頭?
http://big5.xinhuanet.com/gate/b ... content_8167165.htm

其中當然有一部份先富起來的人除了混水摸石頭外,也摸魚和美人的屁股
訪客得得b
沙兄真係高手中高手 無得頂呀

沙文
B哥好波!
訪客得得b
球場打交成日發生喇 有咩出奇姐  有冇個d臭名遠播  英國球迷搞事短片睇姐
沙文
冇話出奇喎。好似打嬴就話事咁,都係成日發生喇,大家都好接受現實嘅
Step.King
你成日話打贏話事...其實點先算贏???
沙文
贏到啱啱話到事就得啦,又唔駛贏到咁盡
weakest
沙老大, 你話打贏話事, 而贏就係啱啱話到事....咁只不過係一個circular argument ja wor....
http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_argument

沙文
咁事實如此嘛,circular argument係冇錯喎。除此之外您都無法驗出贏的最低有效程度
weakest
果然是"真理"#1...永遠不會錯的 (by definition)
Step.King
原帖由 沙文 於 2008-9-9 07:05 發表
贏到啱啱話到事就得啦,又唔駛贏到咁盡

我係問點先算贏呀 唔係問要贏到點~
係打到佢冇得還手叫贏丫, 點到即止叫贏丫, 還是打到佢死先算贏
沙文
原帖由 Step.King 於 2008-9-10 08:00 發表

我係問點先算贏呀 唔係問要贏到點~
係打到佢冇得還手叫贏丫, 點到即止叫贏丫, 還是打到佢死先算贏
non of the above.
係打到您話到事