匿名
問題
我有個朋友以前是返永光的..
但她因為一些事情(誤會)被人"趕走"了...
可以告訴我...
有什麼原因可以把人趕出教會嗎?!
還有....你們是否不喜歡那些已離開的人....?
因為我有次與那位姊妹行街...
有一個人用一些可怕的眼神"瞪"著她...
姊妹告訴我那人返永光的....
而且你們是否不會再跟他們聯絡...?
這樣不是白白放棄了一個寶貴的生命嗎...?!

法蘭奇的回應
首先,多謝Vicki光臨本帝國,並在此坦誠地分享她的看法和感受.

我作為永光堂少年團契的其中一名導師和屬靈帝國看更之一,我實在感到有需要在此作出一些回應.

首先,我們需要明白各教會有不同的背境,組織文化亦有不同.因此,雖然大家所信的都是同一位上帝,讀的是同一本聖經,但在組織架構,處事手法上都有著很大的差別.因此,不同教會應該以基督的心為心,求同存異,互相包容.我相信這就是教會合一的真義.

我相信不同的教會都會有其適用的紀律規條,為的是要保障教會的健康和讓會友可以在良好的環境下尋求信仰.永光堂亦不例外.

就永光堂少年團契而言,有兩件事是永光堂嚴禁會友做的,其一是拍拖,另外是私自借錢.觸犯以上兩項,不願悔改或情節嚴重者,可被趕出教會.此外,亦有一些個別情況,是經過多番教導無效之後,導師最終認為他們的能力實在不能好好地牧養某些人的話,我們亦只好承認我們的有限,邀請他們離開教會,讓他尋找更合適的發展空間.這是我們最後迫不得已的選擇.(生活腐敗,屢勸不改者就是其中一個例子.)此外,自己因個人軟弱,選擇放棄信仰,離開教會者亦大有人在.

誠然,在正常情況下,我們是不容許會友私自接觸被邀請離開教會的人.這是合符保羅在哥林多前書中對信徒的教導(參哥林多前書第五章).
我認為這種做法是合情合理的,正如警察不可與犯罪分子有勾當一樣.
但這是否代表我們放棄寶貴的生命呢?絕對不是.

我相信紀律和愛是可以並存的.正如保羅一方面在林前第五章講到教會的嚴格紀律要求,另一方面亦在同一卷書中講出愛的真締(林前十三章).維護紀律,黑白分明亦是愛護群體的一種表達.

就永光堂少年團契而言,我們雖然會趕人離開教會,但我們更歡迎浪子回頭,重投上主懷抱.教會的門是打開的.只要他願意主動接觸導師,真誠悔改,他仍是可以被接納回來的.以恩典之家來說,雖然沒有正式的統計,但我記憶中近一兩年都有不下十位曾經離開我們的少年人主動聯絡導師,經過面見之後,最後被接納回到教會的大家庭之中.由此可見,他們仍是有可以回來的機會的.

更何況離開永光堂的人可以尋找合適他的教會,落地生根.我相信只要他願意真誠面對信仰,在天上的父神固然會悅納,我們也會為他歡喜的.
一切都是神的工作.我們深信"栽種的算不得甚麼,澆灌的也算不得甚麼,只在那叫他生長的神."(林前三7)
感謝上帝,因為現今科技發達,讓不同教會背境的弟兄姊妹可以在互聯網的天空中彼此分享.但正如我前文所述,不同教會雖在同一信仰之下,但對教會生活的細節可能有不同形式的表達.信徒應該認識這種既合一,亦有差異的現象.在一知半解的情況下討論/評論個別教會(不論是永光堂或是其他教會)的處事做法或事件是不成熟,不合理和沒有建立性的.在很多情況下,這只會製造更多的誤解和紛爭.

正如本帝國憲章所說:屬靈帝國是由一班渴慕上帝話語的人共同擁有.讓我們逃避虛談,在同一個信仰的天空之下,求同存異,彼此分享,建立天國.

我認為就本題目的討論應該就此完結.
匿名
你認為完結就完結?
我也是一個因為一些事情(誤會)被人"趕走"了的人。
嚴禁會友拍拖? 的家長自己咪拍囉,係唔比會友拍咋嘛!
酒井明
我早就說過,很多教會內藏毒素,永光堂就是其中之一。
earear
原帖由 Guest from 218.102.124.x 於 2007-4-9 22:28 發表

誠然,在正常情況下,我們是不容許會友私自接觸被邀請離開教會的人.這是合符保羅在哥林多前書中對信徒的教導(參哥林多前書第五章).
我認為這種做法是合情合理的,正如警察不可與犯罪分子有勾當一樣.
但這是否代表我們放棄寶貴的生命呢?絕對不是.

...

如果因為拍拖而被趕出教會,請問他們犯了聖經中的那種罪?他們的道和基督的道有什麼分別?
他們都是主內的弟兄,用得上哥林多前書第五章嗎?

原帖由 Guest from 218.102.124.x 於 2007-4-9 22:28 發表
我認為就本題目的討論應該就此完結. ...

就此銷帖,真有霸氣。
酒井明
哥林多前書第五章,根本就沒說過不准教友談戀愛!他們曲解了聖經,將談戀愛和淫亂混為一談!根本是狗屁!
當然,聖經裡面只有[結合],根本就沒教人如何談戀愛。在小農社會裡面,那種[沒說過就是不准]的邏輯之下,曲解了並不出奇。
小木人
我的教會討厭我離開
抽刀斷水
原帖由 小木人 於 2007-8-5 00:09 發表
我的教會討厭我離開

有空分享多一點吧。
匿名
我宜家仲係好矛盾呀,因為逢禮拜6返永光嘅I團,逢禮拜日返自己另一邊的教會團契,但係我返左永光半年都冇事發生過,同埋最緊要係好開心同佢哋玩埋一堆,但係我對左我自己嘅教會團契兩年零3個月都好難產生任何歸屬感同投入感,因為我好掛住永光嘅I團所有弟兄姊妹,同佢哋超FD,甚至係同某位姊妹差唔多日日都狂煲電話粥!!唉......宜家個心好亂呀,都唔知點選好??
weakest
"如果因為拍拖而被趕出教會,請問他們犯了聖經中的那種罪?他們的道和基督的道有什麼分別?
他們都是主內的弟兄,用得上哥林多前書第五章嗎?"

As the guy said, "我相信不同的教會都會有其適用的紀律規條,為的是要保障教會的健康". The rules are not necessary the words from bible. The rules can be used for the sake of the "教會" itself. But what is "教會的健康"? God knows (if there is God...)....
抽刀斷水
選擇教會就幫不上你了。選擇思想的話,除了基督教外,許多其他宗教或思想都可供選擇。
匿名
原帖由 Guest from 222.166.163.x 於 2007-12-28 13:55 發表
我宜家仲係好矛盾呀,因為逢禮拜6返永光嘅I團,逢禮拜日返自己另一邊的教會團契,但係我返左永光半年都冇事發生過,同埋最緊要係好開心同佢哋玩埋一堆,但係我對左我自己嘅教會團契兩年零3個月都好難產生任何歸屬感同投入感 ...

你成日同佢傾電話會害到佢嫁~
你知唔知我當年就係傾電話就比恩典之家既導師請我離開~
其實我唔見得傾電話有幾生活腐敗囉~同埋都唔係屢勸不改囉~
只係發現左就即刻見我地~講完就請我地離開~
話我地傾電話一定係講是非~
其實講真~佢地唔係上帝~點知我地傾電話有冇建立?
講真~有幾多個基督徒係完全既人?
而且我都有打番比導師~但導師話我太快打番比佢未諗得清楚woo~
當年我仲細~好細膽~我打比導師前都用左好多勇氣~點知失敗左~
我已經冇勇氣再打~
匿名
仲要知道d導師對d家員講~趕走左(我地)就會好快到達人數目標!
之前唔到係因為有(我地)係度~但我知道~到最後都係唔到目標囉~(唔知道係咪上帝想佢地反省下呢)
法蘭奇~你知唔知道我聽到呢件事係幾咁傷心!曾經不顧一切為恩典努力!!
      (不要面子搵新人,叫d朋友番黎有個搞到朋友都冇得做!經常比媽咪鬧常常顧住番教會!參與好多事奉!其實我都曾經係你家資既一員)
其實我一直都好喜歡恩典之家!我離開左我估有6年幾啦~
唔知恩典之家而家係點呢~!

本人只係覺得恩典之家係有呢度少少既問題囉~未清楚了解事情就趕人走~
其他都好好既~永光堂更加係一個好既教會!希望未番過既人唔好誤會啦!
我相信冇永光堂同恩典之家都冇現在既我~謝謝您們^^
Step.King
永光堂???
你問我啦~伍山河時代我仲係度
坦白說, 永光堂的導師~很令人討厭, 一副自滿於掌握一切的咀臉~
可以告訴我...
有什麼原因可以把人趕出教會嗎?!

一個俱樂部趕人離開需要原因嗎?
不需要。
prussianz
原帖由 www 於 2008-4-1 11:26 發表

一個俱樂部趕人離開需要原因嗎?
不需要。

匿名
唉..講多無謂..我係番永光的家員..
做人唔係單看表面..

每一個決定都有好有壞..
家員制度.分cell制度..係人都知佢地的唔好處
但你地有冇諗過佢地的好處呢?

永光堂係邪教??邪教會用使徒信經認信嗎?

你們又知唔知永光唔比少年團拍拖的原因??

就算真係邪教..有會友番..點解要踢呢?比你都唔踢啦!
番得永光..就要守番永光的規則..好正常..
破壞永光堂規則的..就踢走..好正常喎..
比你係一個群體的leader..有人搞事你唔踢走佢?
加上永光踢人出教會的程序係好麻煩的..唔係話踢就踢

至於你話人數目標...
上面有人話咩踢左你地就好快到人數目標.
呢句我唔知事實有冇講到..呢句我唔擔保..導師講呢句我就有少少懷疑...
你要諗番set人數目標的意義係邊先?
都係o個句..有好有壞..因為咁會使著眼點看左在人數上..
但真正的意思唔係咁..

最後..我想講一句..睇事唔好睇咁表面..
正如聖經都有少少翻譯上的問題..這係文字..無法避免..
文字係人創.一有缺點的..以人的智慧來寫神的智慧??冇可能
唔好捉住少少野比講..好多人都知解釋啦..
正如聖誕節的日子..一d老手少少的基督徒都知唔係o個日啦.

我講咁多..唔係想你地番永光or其他...
只想你地睇事唔好睇咁淺...聖經唔係你想像中咁易.
如有得罪..請包容我吧!^^
Jennifer
今時今日仲有咁純嘅青少年人任由教會擺佈/ 利用,真不知是否香港之福也...
匿名
講埋呢樣啦...想講多d野比你地知..
拍拖唔比傾電話..我都係受害者之一..
但我接受....
一來..關係太親密..影響到人..
二來..影響你太多..時間.情緒and so on..
可能好抽象..但我冇咩時間係度詳細講.sorry..

咁應該點做呢..就係大家一齊走近上帝..
以上帝堅固住大家的靈命!咁先可以有長遠..
我now都係咁..我冇傾電話..我係sms佢..大家為對方祈禱
互相有提醒對方去靈修..
我好感謝神...我鐘意左佢兩年..唔知佢有冇love我
咁但係最重要的我見到上帝有在我們當中!!
上帝有幫過我....你有屬靈的眼目就會見到..
上帝有去支持過我地..我地就算分隔左一個暑假..
我同佢完全冇接觸過..咁但係我地關係都係咁..冇變過..
雖然那時我還未同佢互相提醒對方去靈修..
但有為到對方去祈禱...祈禱其實係應該為人祈..少為自己祈..
咁先係耶穌教我們的愛人!!你鐘意一個人當然想比最好的野佢啦!係咪??
何妨上帝呢.......有時我都好失敗..慚愧見上帝..但係..上帝冇離棄..咁先叫做愛呀!!
你試左在生活上留意下..就會見到神的微少作為..係好微少..盼望神祝福願意尋找佢的人
我msn係 simontsang1@hotmail.com
歡迎來找我吹水呀!^^..但最好 唔好諗住同我辯論= =..
我麻麻地鐘意辯論..
匿名
原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 10:34 發表
今時今日仲有咁純嘅青少年人任由教會擺佈/ 利用,真不知是否香港之福也...

唔緊吧^^.....信仰係經歷..唔係道理..
很開心與你分享..
Jennifer
等你多d經歷之後再諗番轉頭就會發現自己好傻架啦...唔信你過多幾年再番黎分享下?
你今日覺得同你傾電話嗰個人好重要...但係佢真係對你有幾重要?only time will tell...信仰
亦然,只有時間先至可以由真正了解至認清所謂「真理」到底是什麼一回事。教會就係利用
左年青人嘅「單純」黎控制佢地思想...所以點解好多人大個左都唔再信?就係因為佢地思想
上已經獨立、成熟,所以唔再需要/ 希望有人「家長式」咁manage佢地嘅生活一舉一動lor

朋友,你大個左就會明架啦...