抽刀斷水
接受家長式管理,其實可以諗少好多野,煩少好多野。選擇有時係煩惱的來源,食麵包定食湯麵,有時都幾煩下,但有人只給你麵包,你就唔駛煩。久而久之,就失去選擇的慾望,變成溫室小花朵。

飽經風霜的花姨,她的人生哲理,都幾發人深省。
Jennifer
食乜都冇得揀,同豬仔有乜分別?
我就情願煩死都揀食sushi
peterchansuper
原帖由 抽刀斷水 於 2008-8-2 11:41 發表
接受家長式管理,其實可以諗少好多野,煩少好多野。選擇有時係煩惱的來源,食麵包定食湯麵,有時都幾煩下,但有人只給你麵包,你就唔駛煩。久而久之,就失去選擇的慾望,變成溫室小花朵。

飽經風霜的花姨,她的人生哲理,都幾發人深省。 ...

大叔, 你唔好扮細 wor!  

匿名
原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 11:00 發表
等你多d經歷之後再諗番轉頭就會發現自己好傻架啦...唔信你過多幾年再番黎分享下?
你今日覺得同你傾電話嗰個人好重要...但係佢真係對你有幾重要?only time will tell...信仰
亦然,只有時間先至可以由真正了解至認清所謂 ...

好多人大個左之後唔信?數據從何而來??..
我擔保我過幾年都係一樣..
單純??你唔了解我吧..
我暫時諗番轉頭..還是好感恩呀^^...
其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..
不知你有乜看法呢??
匿名
那你對於真理一詞有咩看法呢??
(希望唔好當我係辯論啦- -)...
Jennifer
數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor

「我擔保我過幾年都係一樣...」好...就等你幾年啦

「單純??你唔了解我吧..我暫時諗番轉頭..還是好感恩呀^^...」你都識講「暫時」...所以
冇野係絕對;你而家覺得感恩唔係壞事,咁你估未來又會有乜野發生令你「唔感恩」呢?

「其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..」why?你又有冇數據?:)
如果信仰係你所認為咁單純,點解一定要學識愈多才愈應該會信耶穌?

「真理」冇絕對;冇話可以攞住一套理論/ 道理就永遠當佢係真,人同世界一樣都不斷
變緊,就算今日我有一樣野攞出黎叫「真理」,聽日就可能有新發現俾人推翻lu...與其
相信真理,不如放開心懷,嘗試聽聽不同的看法,不要將別人教你的一套照單全收?

「希望唔好當我係辯論啦」做乜咁驚辯論?在教會中試過辯論嗎?在教會中辯論又會
有什麼後果?

HTBROKE1
原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表
數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor

「單純??你唔了解我吧..我暫時諗番轉頭..還是好感恩呀^^...」你都識講「暫時」...所以
冇野係絕對;你而家 ...

補充一下:

孩子呀.......世間所有事情其實沒有絕對的。

「對」和「錯」
「公義」和「不義」
「正義」和「邪惡」
「光明」和「黑暗」

這全都是人自己定義出來美化自己(陶醉)而已。

既然沒有這種固定的框架,那為什麼要讓這種觀念困死自己在一套固定的法則??
weakest
"單純??你唔了解我吧.."

--->原來你一點也不單純ka?? 還以為你很純良的說...

"其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的.."

--->數據從何而來??

"那你對於真理一詞有咩看法呢??
(希望唔好當我係辯論啦- -)..."

--->辯論有何問題???
peterchansuper
原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表
做乜咁驚辯論?在教會中試過辯論嗎?在教會中辯論又會
有什麼後果?

我的親身經歷是......

論戰一開始班"教友"就發曬神經,

到處抹黑我,

要求別人不要與我交往,

搞針對排斥.

接著就是人身攻擊,

找我的弱點(我在公開場合分享過的)攻擊我......

當論戰處於下風,

他們的愚昧無知被暴露之際,

教會領袖就私底下打"柔情牌",

說大家之間"沒有利益衝突",

但背地裡又煽動"弟兄姊姊"攻擊,

繼續搞針對排斥......

最後他們就自認讀得書少,

說他們的教會不適合我,

建議我離開教會......

當我離開教會,

他們又到處宣揚"戰勝"了異端,

維護了純正信仰......

教會一行真是令我十分傷心失望,

我好像看到了人性的虛偽和自私,

在"無利益衝突"的地方出現......

真是悔不當初呀......

Jennifer
通常如此「激烈」地維護自己的立場的教會...唔多唔少都帶d 「異端」feel (講明先,冇數據
...係自己觀察網上離教者分享及有關異端嘅descriptions 嘅網上資料而得出來的
「個人意見」) 講真,「正常」(conventional) 教會大把人come & go,邊個得閒同你辯論?
唔岩聽大可以自己走...反正佢地d「老字號」唔憂個個禮拜日禮堂坐滿嘅...
秀雲
誠然,在正常情況下,我們是不容許會友私自接觸被邀請離開教會的人.這是合符保羅在哥林多前書中對信徒的教導(參哥林多前書第五章).

是否可以說:離教者越多,多到形成一個足以抗衡教會的團隊,基徒避之唯恐不及的人越多,基徒的生活就越糟糕。

基徒走在街上,迎面走來一個離教者,後者欲和他打招呼。前者謹遵保羅教導,置之不理,或是翻起白眼鄙視。那在偌大的香港,一天等遇到多少這樣的人?
口琴王
永光堂又是基督教的一个支会吗?
匿名
[quote]原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表

(數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor  )
only少數罷了..你看到基督教的論壇嗎?

謝!

冇野係絕對;你而家覺得感恩唔係壞事,咁你估未來又會有乜野發生令你「唔感恩」呢?

我的意思係到目前為止都係感恩..唔好捉我字眼啦- -...
我話你聽..我有信心見到將來一樣我會非常感恩的事情!^^...

「其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..」why?你又有冇數據?
如果信仰係你所認為咁單純,點解一定要學識愈多才愈應該會信耶穌?

so我只係話我覺得...同埋信耶穌任何人都得啦..but我咁覺得借..呢個純意見
因為識野多的人先明白自己識的野係好少..滄海一栗....先會去找創造者
咁當然咁講係assume左世界唔係由0變有

「真理」冇絕對;冇話可以攞住一套理論/ 道理就永遠當佢係真,人同世界一樣都不斷
變緊,就算今日我有一樣野攞出黎叫「真理」,聽日就可能有新發現俾人推翻lu...與其
相信真理,不如放開心懷,嘗試聽聽不同的看法,不要將別人教你的一套照單全收?

我也是讀科學的人..明白你講會有人推翻先前的理倫..
但科學也有一定的基礎先有得科學喎..
例如..我要知道固體粒子同液體粒子..固體密過液..
我先推倫到固體吸熱同散熱都快d..咁我先有得繼續推落去..
好似可以推到向岸風同離岸風咁啦..
咁固體粒子密過液體粒子...咁呢個係咩??會比人推翻嗎?

「希望唔好當我係辯論啦」做乜咁驚辯論?在教會中試過辯論嗎?在教會中辯論又會
有什麼後果?
我唔係驚辯論..只係個氣氛好似好緊張咁= =..
我教會試過辯論未??我試過同牧師辯啦..
有咩後果..冇咩= =..
咁當然我唔會入去講無神論呢d野先吧@@
匿名
其實可以msn同我講囉..
我唔可能一次應咁多人= =..
有興趣討論一下的..可以add我吧..
simontsang1@hotmail.com
匿名
原帖由 口琴王 於 2008-8-3 12:58 發表
永光堂又是基督教的一个支会吗?

五旬節聖潔會永光堂..
係新教
prussianz
原帖由 秀雲 於 2008-8-3 08:13 發表

是否可以說:離教者越多,多到形成一個足以抗衡教會的團隊,基徒避之唯恐不及的人越多,基徒的生活就越糟糕。

基徒走在街上,迎面走來一個離教者,後者欲和他打招呼。前者謹遵保羅教導,置之不理,或是翻起白眼鄙視。那在偌大的香 ...

秀雲 妹妹 , please let me speak frankly , sorry ,

sorry , my own take : :::::

不可以 ,

grounds : :
: :

- according current trends , 離教者's # , too few

- even
    離教者's # , 多到形成一個足以抗衡教會的團隊 , but ,
    離教者s would never 團結 and 形成一個足以抗衡教會的團隊 , particularly Chinese 離教者

- 基徒 唯恐 : : 離教者's # 變得 越來越多 , in this case ,
   基徒 would become 越來越 團結 +

基徒 would never 避之

sorry for being wet blanket

:跪拜:
prussianz
原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:07 發表
[quote]原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表

(數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor  )

「我擔保我過幾 ...

..只係個氣氛好似好緊張咁= =..

現在 沒人 說過 緊張,只有 你自己一個人 緊張
prussianz
原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:07 發表

「我擔保我過幾 ...

我唔係驚辯論

比 我 踢爆你laa

明眼人 一 看 [京尤] 知 : :::::  你 顯得 你是 驚辯論

你 為什麼 驚辯論 aa ??

你 驚 什麼 辯論 aa ??
Nomad
原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:12 發表

「其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..」why?你又有冇數據?

so我只係話我覺得...同埋信耶穌任何人都得啦..but我咁覺得借..呢個純意見
因為識野多的人先明白自己識的野係好少..滄海一栗....先會去找創造者
咁當然咁講係assume左世界唔係由0變有

是嗎?看看統計數據?
http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html

原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:12 發表

進了教會可又沒有「真理無絕對」這一套哦。

我也是讀科學的人..明白你講會有人推翻先前的理倫..
但科學也有一定的基礎先有得科學喎..
例如..我要知道固體粒子同液體粒子..固體密過液..
我先推倫到固體吸熱同散熱都快d..咁我先有得繼續推落去..
好似可以推到向岸風同離岸風咁啦..
咁固體粒子密過液體粒子...咁呢個係咩??會比人推翻嗎?

水固體的粒子(冰)不就比水液體要疏了?
再者,粒子密度可是可以用放大鏡(/電子放大鏡?)直接觀察啊,你的神呢?

這年頭真是人人都可以自稱讀科學啊,搞得我這被人叫做『讀科學』的稱謂都貶值了

咁當然我唔會入去講無神論呢d野先吧@@

呵,結果
論及舊約或是神聖指令論的整體邏輯問題又是『講無神論呢d野』
論及地獄殘忍又是『講無神論呢d野』
新約耶穌叫人收保護費又是『講無神論呢d野』
耶經缺乏考古證據又是『講無神論呢d野』

結果只要所想的跟耶教或甚至當地教會不同就是『講無神論呢d野』,你這種所謂辯論,跟與牧師討論問明天要喝Coke還是Pepsi一樣無聊。

Jennifer
sorry...冇興趣add 你