山人乙

前陣子看到一些關於出埃及記的有趣文章, 小弟把文章的一部份大意給翻譯了出來.

文章主要是談論當摩西和法老談判要帶領以色列人時, 摩西/亞倫 和法老之間的鬥法.

亞倫把手扙變成蛇, 法老術士也同様把手扙變成蛇, 不過亞倫的蛇把術士的蛇給吃掉了, 這証明了耶和華的威力大過術士的神祇, 合情合理, 耶和華勝.

術士敗陣以後, 法老不信邪, 還不讓摩西走人, 於是亞倫就用手扙点到河中, 把全埃及的水都變成了血. 法老的心剛硬, 讓術士用邪術也行了同様的法術.

問題一: 全埃及的水都已經變了血, 哪裡找水回來給術士們變成血. (護教者的指定答案當然是經文中所指的全部不是真的代表全部, 只是一個比喻 ...)
問題二: 絶頂聰明的法老是不是智障的? 法老為甚麼不叫術士把血給變回水, 而是叫術士把已經變了血的水變成血. 試想如果拉登走去勒索奥巴馬, 奥巴馬不依, 拉登弄了一個核彈把紐約給炸了, 奥巴馬會不會賭氣再弄一個核彈把紐約再炸一次以示威力?

法老還是不識趣, 不讓以色列人走, 亞倫就用手扙点到河中, 青蛙就遮滿了埃及地, 連法老的宮殿, 臥房, 床榻 都是青蛙. 聰明的法老當然重施故技, 讓術士也變青蛙出來塞滿埃及, 最後可能法老見太多田雞, 吃也吃不完, 終於軟化, 求摩西弄走所有青蛙. 偉大的摩西當然應, 還問法老你要甚麼時候弄走青蛙 , 法老說明天. 於是第二天全能的耶和華就把青蛙弄死了.
問題: 法老是不是腦筋有問題? 摩西問他甚麼時候弄走青蛙, 他不說立刻, 反而說明天, 還是他想:"今晚在床上抱着幾隻小淫蛙睡覺也不錯"

法老當然又出爾反爾, 於是摩西就行了一大堆神蹟:
- 把塵變成虱子 (8:16)
- 弄來成羣的蒼蠅 (8:24)
- 用瘟疫把所有埃及人的牲畜都殺了 (9:4)
- 用灰今所有埃及人和牲畜都長了濃瘡 (9:10)
- 降下冰雹撃打所有沒有掩護的埃及人及牲畜 (9:25)
- 蝗蟲遮滿地面 (10:15)
- 黒暗籠罩整個埃及三天 (10:22)
- 無論人和牲畜, 所有頭生的都被撃殺 (12:29)
最後法老終於頂唔順, 放以色列人走路. 但後來法老後悔, 又帶了兵馬 , 追趕摩西, 最後導致偉大的分紅海故事.
問題: 埃及那裡的牲畜, 到底是不是超級生物, 全能的耶和華明明全部撃殺了, 為甚麼轉個頭又有的去生瘡, 有的捱冰雹, 頭生的又再被撃殺, 最後法老的軍隊還可以帶着馬匹(14:9) 追趕摩西.

原文: http://www.theskepticalreview.com/JFTTwilightWaterToBlood.html
逆源
問題一: 全埃及的水都已經變了血, 哪裡找水回來給術士們變成血. (護教者的指定答案當然是經文中所指的全部不是真的代表全部, 只是一個比喻 ...)
------------------------------------------------------

白纸黑字都叫【譬如?是否妖徒逻辑?
沙文
2# 逆源
点都要講一句先落得臺嘛
匿名
第一災/ 埃及的術士同亞倫係同步將水變血的。
因為出一19"耶和華曉諭摩西說、你對亞倫說、把你的杖伸在埃及所有的水以上、就是在他們的江、河、池、塘以上、叫水都變作血、在埃及遍地、無論在木器中、石器中、都必有血。  "
亞倫要將佢個杖伸在埃及所有的水上..吾係一伸就立即將所有水變血。或者你未去過埃及 吾知埃及有幾大所以先有咁既疑問啦...唉...

第2災/法老話明天..吾係明天整走d蛙..而係明天俾以色烈人出埃及..咁明天俾走 更係明天先整走d蛙啦..

睇黎你d中文都吾好得去邊..仲有你對聖經又吾清楚得去邊..ject完人又俾人reject番..覺得你好慘..鼓勵你研究多d先再出post 啦...再吾係你不如直接去讀下神學..睇下你仲有咩可出駁到嘴麻..
山人乙
第一災/ 埃及的術士同亞倫係同步將水變血的。
因為出一19"耶和華曉諭摩西說、你對亞倫說、把你的杖伸在埃及所有的水以上、就是在他們的江、河、池、塘以上、叫水都變作血、在埃及遍地、無論在木器中、石器中、都必有 ...
Guest from 202.82.191.x 發表於 2009/2/11 11:54

係 出 7:19 唔係 出一19. 仲有你好似睇漏咗後面, 喺出7:21:"河 裡 的 魚 死 了 、 河 也 腥 臭 了 、 埃 及 人 就不 能 喫 這 河 裡 的 水 . 埃 及 遍 地 都 有 了 血 。" 英文係 "there was blood throughout all the land of Egypt". 好明顯係講緊全埃及, 唔係剩講條河. 仲有埃及有幾大有咩關係?

第2災/法老話明天..吾係明天整走d蛙..而係明天俾以色烈人出埃及..咁明天俾走 更係明天先整走d蛙啦..
Guest from 202.82.191.x 發表於 2009/2/11 11:54

出8:9 "        摩 西 對 法 老 說 、 任 憑 你 罷 、 我 要 何 時 為 你 和 你 的 臣 僕 、 並 你 的 百 姓 、 祈 求 除 滅 青 蛙 離 開 你 和 你 的 宮 殿 、 只 留 在 河 裡 呢 。 " 8:10 "他 說 、 明 天 、 摩 西 說 、 可 以 照 你 的 話 罷 、 好 叫 你 知 道 沒 有 像 耶 和 華 我 們   神 的 。 "
請問摩西係問緊法老幾時放人出埃及定幾時整走啲青蛙?

睇黎你d中文都吾好得去邊..仲有你對聖經又吾清楚得去邊..ject完人又俾人reject番..覺得你好慘..鼓勵你研究多d先再出post 啦...再吾係你不如直接去讀下神學..睇下你仲有咩可出駁到嘴麻..

朋友唔洗咁激動, 鎮定啲.
Login
咁明天俾走 更係明天先整走d蛙啦..

早一天把青蛙都弄死,他們就可以早一天走了

不過法老屈服與否只是其次,更重要的是受苦的也是法老王自己嘛

為什麼他就一定要遲一天呢?
沙文
6# Login
正常來說,一伸杖,全埃及水就於0.00001ms變血啦,此乃十分普通的法術,當時細佬仔都曉嘅。訪客不知就裡又唔識法術至会以為敕法敕得咁鬼慢之麻。
若然敕得咁鬼慢,就蚊都瞓啦。劇情節奏唔可以咁慢嘛,会悶親觀眾。
鼓勵佢直接上山去學法。報名費可向本網的扶貧助學基金申請資助
山人乙
7# 沙文
其實快定漫都唔係太緊要, 橫掂摩西同亞倫都只不過八十歲倒, 年輕力壯, 大把時間逐個逐個水氹去疴血, 反而睇番經文, 7:22裡面講咗埃及遍地都有血, 7:23 "埃 及 行 法 術 的 、 也 用 邪 術 照 樣 而 行". 無論快定慢, 都係亞倫將所有埃及嘅水變哂血之後, 班術士先走去照辦煮碗.
沙文
8# 山人乙
快定慢都好有影响嘅。因為術士要在全埃及開運河、水塘等新水源作表演之用,若太慢就令觀眾覺得拖戲啦
您知啦,此等水利工程非常浩大,可能還要從東方請大禹來做顧問
Login
8# 山人乙
快定慢都好有影响嘅。因為術士要在全埃及開運河、水塘等新水源作表演之用,若太慢就令觀眾覺得拖戲啦
沙文 發表於 2009/2/11 16:51

埃及民眾需要一天收拾行裝可以理解

但法老王求摩西過一天才處理青蛙

豈不是一樣有拖戲之嫌?
沙文
10# Login
我諗您不如解釋咗以下問題先,否則戲都冇得做,遑論拖唔拖了:

8:5 邪傻瑕曉諭摩西說、你對亞倫說、把你的杖伸在江、河、池以上、使青蛙到埃及地上來。亞倫便伸杖在埃及的諸水以上、青蛙就上來遮滿了埃及地.

嗱,當時全埃及的水先被阿倫兩兄弟玩完,又被術士玩,冇理由再会有水啦卦?咁,亞倫又伸碌竹呀?佢自己痾督尿來伸呀?

問題2:8:7 行法術的也用他們的邪術照樣而行、叫青蛙上了埃及地。
尐術士幫边個咖,而家嫌田雞唔夠多呀?

問題3:8:8  法老召了摩西亞倫來說、請你們求邪傻瑕使這青蛙離開我和我的民、我就容百姓去祭祀邪傻瑕。
點解今鋪尐術士又唔用邪術照辦煮碗呢?
山人乙

嗱,當時全埃及的水先被阿倫兩兄弟玩完,又被術士玩,冇理由再会有水啦卦?咁,亞倫又伸碌竹呀?佢自己痾督尿來伸呀?...
沙文 發表於 2009/2/11 17:20

你咁講又有啲道理, 不過亞倫唔係痾, 係射. 之後用碌竹点吓督水, 督水裡面成幾億隻蝌蚪即刻變咗青蛙充滿埃及..
沙文
12# 山人乙
80幾歐仲射?滴乍卦?
Login
13# 沙文
耶和華坐擁大能

行一個如此簡單的神蹟

相信亦是綽綽有餘
weakest
其實同步將水變血...是否兩兄弟要借助術士的力量???
山人乙
其實同步將水變血...是否兩兄弟要借助術士的力量???
weakest 發表於 2009/2/11 18:42

啊.. 開頭我仲諗住係摩西兩兄弟將全埃及啲水變哂血之後, 法老班術士隨便指住一個血氹話係自己變o既, 經你一提點, 我先知原來我調轉咗.
沙文
14# Login
係法老為政之失啫。真正將水變血的,雖則係埃及術士,但應該屈兩條契弟將水變血,將之拘捕,根据京都協議控告兩位先知污染環境,即時判斬立决,咁就1了百了嘛。那時節,佢頸血就有得射
匿名
4# Guest from 202.82.191.x

何以見得呢? 我又唔覺喎
不過咁丫, 就係出埃記為題
就討論下佢合唔合理丫
樓主題出0左觀點, 你呢?
你0既觀點係咩而令你支持聖經所說?
別人提出0左論點, 唔係你出0黎一句話人D野冇point咁就可以否定晒別人0既野
你估你係神咩? 你話乜都係真理?
沙文
您唔覺的原因可以有很多嘛,您可以研究下自己何解会咁都唔覺先。
別人提出0左論點, 唔係你出0黎一句話唔覺咁就可以否定晒別人0既野
你估你係神咩? 神講嘢都未必句句真理啦