Step.King
剛在看樂施會的籌款節目特緝,
主持講: 佢地既粟米收成, 唔夠佢地一家食用, 所以日日祈禱, 希望上天眷顧佢地!
睇見d咁既場面, 冷血如我都忍唔住想打電話捐錢, 但轉念間想起...
如果上帝真係照佢地, 我就唔需要捐錢比佢地啦
如果上帝都唔眷顧佢地, 佢地真係塞米都冇得食, 咁我仲捐比一間耶教組織去幫佢地有冇用呢...?
prussianz
剛在看樂施會的籌款節目特緝,
主持講: 佢地既粟米收成, 唔夠佢地一家食用, 所以日日祈禱, 希望上天眷顧佢地!
睇見d咁既場面, 冷血如我都忍唔住想打電話捐錢, 但轉念間想起...
如果上帝真係照佢地, 我就唔需要捐錢比 ...
Step.King 發表於 2009/2/7 23:21

樂施會 , christian ?? ThANKs again
Nomad
如果那是非洲的救援活動的話,我勸你最好都是不要捐。
prussianz
Nomad 發表於 2009/2/8 05:13

sorry , y////why ?? ThANKs again :跪拜:
prussianz
Nomad 發表於 2009/2/8 05:13

diddest thou mean that oxfam 樂施會 ??

diddest thou mean that 最好都是不要捐 to oxfam樂施會 ??

by the way , 樂施會 = a christian organnisation ?? ThANKs again

:跪拜:
Nomad
這樣想想吧
自從美國介入之後,索馬里政權崩解,軍閥和其下的海盜倒是猖獗得恐怖。
那,軍閥的武器,是由誰經過甚麼管道提供呢?
有甚麼可能性?
訪客得得b
這樣想想吧
自從美國介入之後,索馬里政權崩解,軍閥和其下的海盜倒是猖獗得恐怖。
那,軍閥的武器,是由誰經過甚麼管道提供呢?
有甚麼可能性?
Nomad 發表於 2009/2/8 11:12

我想過啦 根據沙文兄的"打嬴話事"理論 索馬里現時處於  未有人打贏之必經皆段
故推測是誰提供武器並無意義 因為只要索馬里人有一對手 都會執起石頭去殺人
我建議國際上有良心的國家  團體  企業乃至個人 都應盡辦法 加速輸送武器到索馬里
殺傷力越大越好  好讓這必經皆段盡快完成 令索馬理人民早日得享和平
沙文
7# 訪客得得b
咁又唔得,呢尐要順其自然嘛。
揠苗助長就唔得咖
助之長者,揠苗者也,非徒無益,而又害之。」----孟子‧公孫丑上
訪客得得b
7# 訪客得得b
咁又唔得,呢尐要順其自然嘛。
揠苗助長就唔得咖
助之長者,揠苗者也,非徒無益,而又害之。」----孟子‧公孫丑上
沙文 發表於 2009/2/8 12:13

世上有幾場戰爭是順其自然? 有幾場是不順其自然?
點樣叫做自然? 點樣叫做不自然?

若有外力加持就算不自然 應否回復到自然的壯態下  讓事情順其自然的再來一次呢?
法國於二戰時 國土早已淪亡於法西斯  後得外力加持才得重光 看來都不太自然播
沙文
打仗就場場都係自然嘅,好似馬騶争嘢食之嘛
但阿b馬騮送椰子殼去索馬里等該處馬騮互擲,就唔知為乜
您留番尐椰子殼以備有朝一日浴血釣魚臺仲好啦
訪客得得b
打仗就場場都係自然嘅,好似馬騶争嘢食之嘛
但阿b馬騮送椰子殼去索馬里等該處馬騮互擲,就唔知為乜
您留番尐椰子殼以備有朝一日浴血釣魚臺仲好啦 ...
沙文 發表於 2009/2/8 13:16

我想索馬里和平有錯咩?

你講清楚喇 日後引用森林真理時 是否要作如下修訂:
"打贏話事 附加條件:要順其自然"
沙文
打贏話事就一定係順其自然的結果啦。加唔加都係宇宙終極真理黎。
至於索馬里的和平,您又非有特定政治目標,幫黎side氣嘅啫
匿名
要捐 , 就ORBIS啦
一係Girleffect
訪客得得b
我的特定政治目標 就是希望世界和平囉
我將大功效武器供應索馬里 無非希望參戰人仕 殺得快一點  死得快一點
和平 就會 早一點來臨
沙文
14# 訪客得得b
您將大功效武器供應索馬里,到您要用時就未必夠啦嘛
到您唔夠打,和平都会早一點來臨
咁,不如您送晒手上所有武器俾人啦
和平就馬上來臨添
訪客得得b
14# 訪客得得b
您將大功效武器供應索馬里,到您要用時就未必夠啦嘛
到您唔夠打,和平都会早一點來臨
咁,不如您送晒手上所有武器俾人啦
和平就馬上來臨添 ...
沙文 發表於 2009/2/8 13:48

這是違反自然的
如果我進化得更快 更聰明 大地就應由我來掌管
以便我跟更多女人做愛 生更多聰明的兒童 更快地加速進化
就可更有效力長期掌管大地了
沙文
咁您就不應該送武器俾佢地啦
該地的女人死得快,您就冇機会跟更多女人做愛啦嘛
訪客得得b
佢地就係吾聰明 才會亙相殘殺架嘛 讓不聰明的盡快死去
留下聰明的跟我做愛 不是更好嗎?
訪客得得b
傾住咁多  要執野準備搬屋
請你睇部戲啦:http://www.xiaolidy.com/video/detail/686
沙文
18# 訪客得得b
錯啦。不聰明先会同您做愛嘛