Dalvm
http://www.everyone4me.com/viewthread.php?tid=2&extra=page%3D1

希望大家可以使她感受到愛是無處不在。
潔瑩
十分為你高興,有志者事竟成,我相信你心裏那從上天而來的計劃會一步一步實現。努力之餘,記得要學習放鬆呀﹗You do the best, God do the rest.
沙文
点解唔係"God does the rest"?
Dalvm
十分為你高興,有志者事竟成,我相信你心裏那從上天而來的計劃會一步一步實現。努力之餘,記得要學習放鬆呀﹗You do the best, God do the rest.
潔瑩 發表於 2009/3/25 16:30

謝謝,正在努力拉票中!
潔瑩
3# 沙文
神學上的問題,我不在行。這兩句英文,是以前返團契導師鼓勵D團友經常會用的,我作為一個少不更事的妹妹仔,人地講乜咪跟住執人口水尾囉。
沙文
神学雖則大過文法,但加es都冇違反教義卦?

若是"God bless you"省略了"May",所以不用God blesses you" ,咁唔通"God do the rest"又係"May God do the rest"?若是如此,咁語氣就好弱喎, 同前一句"You do the best又唔對仗喎?
潔瑩
哈哈﹗我投降了。
沙文
7# 潔瑩
唔係叫您投降,係叫您返團契車個導師 -- 咁人生就有目標,可以激勵小妹妹嘛
潔瑩
野~我都唔識車人既~
我淨係識利用人既乍,車人呢D咁傷腦筋咁複雜既野,始終係屬於沙軍長的專長。
有所謂唔熟不做,我都係安份守已做番老本行好D。
Step.King
7# 潔瑩
唔係叫您投降,係叫您返團契車個導師 -- 咁人生就有目標,可以激勵小妹妹嘛
沙文 發表於 2009/3/26 10:59

老大, 你依鼓勵版友番教會wor  政治不正確呀~
沙文
10# Step.King
返教會交de-baptism certificate都係返教會嘛

Step.King
10# Step.King
返教會交de-baptism certificate都係返教會嘛

沙文 發表於 2009/3/31 20:53

但依家你係鼓勵人番教會車個牧師, 唔係返教會交de-baptism certificate wor~
你咁樣同陳日君走去同黃大仙d人念道德經有咩分別~ 佢就話想搏抄jey~你想搏乜先
沙文
12# Step.King
乜原來咁樣係唔得嘅咩?咁好啦,我唔鼓勵人返教会車牧師,而係為咗其他目的啦
Step.King
12# Step.King
乜原來咁樣係唔得嘅咩?咁好啦,我唔鼓勵人返教会車牧師,而係為咗其他目的啦
沙文 發表於 2009/4/8 06:53

咁你都係鼓勵版友番教會, 政治還是不正確...
但想深一層...你好似已經向耶教投誠...鼓勵版友番教會本質上又唔算政治不正確wor...
但在特定條件性下, e.g.:你在xca 鼓勵版友番教會就係政治不正確~
沙文
14# Step.King
在xca 鼓勵版友番教會並不一定政治不正確嘛。番教会可以有很多理由。例如,為了修補婚姻、愛情而番教會,本網都是鼓勵的
匿名
何況,耶穌也在本網這。
http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1