cici

唔知點解我屋企隔離經常性有幾個至幾十個基督徒聚集..起初係以為因為有位獨居老人係屋企死左..以為佢地係黎做d唔知咩等果位伯伯安息... 後來先發覺佢地好似係長期係到聚會... 而且到現時為止已經有一段時間...果時我仲未開始考會考...所以冇乜點理...但係e+實在忍唔住喇....我個study leave唔係日日拎黎聽班基督徒唱詩歌叫口號 ...雖然唔係5音不全...但廣東話既詩歌就係好格硬黎...聽左又要入哂腦...真係溫唔到書...其實班基督徒唔係到既話..我屋企個環境真係可以讀到書...我唔想哂時間去自修室所以冇申請優先証...結果...e+屋企又溫唔到書...自修室又冇位...唉
我個fd仲叫我播佛經...我試過根本就唔夠蓋住佢地既聲...而且再開大聲d我真係唔洗溫書 我住公屋...真係唔明點解佢地可以聚集 有咩方法可以令佢地收聲...
dior13dior13
報警.......
Jom
佢地係清唱定係有樂器先?\
Jom
2# dior13dior13

齋報警係無用既,因為件事發生係公屋,涉及宗教儀式同埋佢地係合法時間發出合理聲浪,所以就算報黃都唔會起到太大作用.....

- 如果佢地係清唱既,咁就有d難度,首先要花幾日去收集證據,然後就報房署,因為公屋寫明只係作居住之用,如果持續性地進行教儀式,有可能被懷疑作為居住以外既其他用途,就可以叫房署釘佢地契趕佢地走.再者,如果有證據表示佢地持續性有太多人係同一個無走火通道既地方聚會,除咗公屋外亦可報消防.
- 如果佢地有用樂器,咁就可以報黃,因樂器既管制係廿四小時既,做佢啦.而且上面講既房署同消防都可以報.

但記住,無論報邊瓣,報幾多瓣,都要一齊報,報既時候除咗同對方表明有證據係手之外,重要話埋俾樓下大閘既看知同攞定出入閘記錄.咁就走都無得走架啦.
dye
第一件事係咪應該同佢地講下理?

你唔講,佢地點知你嘅困難?
clive
報警.......!是可行的!

告佢地非法集會。

你一打電話自然有差人上去。一次唔得打兩次,三次!
短都話忍下佢, 長時間真係會頂唔順既

就告發佢啦, 佢地知有人唔鍾意, 就應該唔黎喇
抽刀斷水
我贊成dye的看法,先禮後兵,如果溝通不果才將問題升級。
旁觀者
妖徒均有精神病, 和他們講理没用, 無謂嘥時間, 報警最上!
撻Q猛男
佢地係想整番個阿伯復活咋!耶穌都要三日啦,阿伯耐D唔出奇啫!
龍井樹
1# cici

點解唔善用教會資源呢?

好多教會都設有自修室,你去同佢地打聲招呼,或者佢地會向你招手,借個自修室你用呢。到考完試咯,咪鬼睬佢地囉。