沙文
屈指算來,大秦景教傳入我國一千五百多年,夭主教六百年、抗議教二百年,但教徒比例始終未達人口十分之一,傳教成績令神不悅。
究其原因,係因該教未能從文化上徹底滲透我華人生活圈子。例如,佛教文化可以令我們有鐵觀音:

羅漢果:

佛手柑:

甚至,買一包波籮蜜都可以令您想起[size=-1]【般若波羅蜜多心經[size=-1]】

所以佛教名相,深入民心。但基督呢?沒有任何一種食品代表基督!牧師們對這方面
事工完全忽略了!

既然佢地諗唔到有咩食物,我們應該幫一幫佢地,尤其請對厨藝有研究的網友搞些基督糕之類出來推廣,大家就明白到本網宗教中立精神所在
旁觀者

最好是基督牌痔瘡栓,用到這東西,便可以想起屁眼教主移鼠「復臨」。
龍井樹
2# 旁觀者

倒不如推出基督潤滑膏,方便男同志之餘又入形入格。
weakest
1# 沙文

How about this:

椰青
椰青、椰酥算唔算?
沙文
您要將之造出來先有得講嘛
weakest
6# 沙文

椰青
沙文
7# weakest
我就認為唔得嘞。人地鐵觀音、羅漢果,係堂堂正正用觀音、羅漢名號的。
但「椰」只係「耶」的同音字,情形就好似想講粗口又唔夠膽,要用同音字代替。咁,就形成羣眾印象中基督教比較斯縮的感覺啦
出位基督徒
喂其實又係喎。到底係有羅漢果先定係佛教先?
weakest
8# 沙文

人地想要斯縮的感覺, 我地都理唔到啦....
佢地做表面功夫就叻, 幾可真係咁深入丫
dior13dior13

耶家餅舖產品 →耶酥
http://uncyclopedia.tw/wiki/%E8%80%B6%E5%AE%B6%E9%A4%85%E9%8B%AA
沙文
9# 出位基督徒
緊係有咗Siraitia grosvenori先啦。

羅漢齋就應該後於佛教,但早於基督教 -- 因為愈後的教愈執輸
方方土
如果基基要形容 "臨急抱佛腳" 時,
會否避諱 "佛" 字, 而說 "臨急抱耶腳" 哩?
沙文
「羅漢請觀音」又點改呢?
龍井樹
「羅漢請觀音」又點改呢?
沙文 發表於 2010/6/30 13:35

使徒請聖母?
淚兒
唔係約翰請聖母咩?
淚兒
沙文 ,上次我去看丹高健的<<Nunsense>>的香港版 ,都有好多特色菜餚呀 ,差在無耶酥餅和耶酥酒
沙文
佛跳牆此道菜又点移植到大秦景教呢各位高人?
淚兒
話說 ,有一基督徒孕婦身體不適 ,找好多西醫都唔店 ,而此孕婦麻卯煩 ,一定要係基督徒的醫生才淮醫她 ,她老公心急如焚 ,這時有一老中醫來看這孕婦 ,孕婦就問你係唔係基督徒 ,老中醫無出聲 ,細心奈性地看這孕婦如何 ,老中醫開了一帖藥 ,孕婦不食 ,老中醫曰這藥榮神益人的 ,孕婦二話不說一咕嚕咕嚕不斑熱就飲下吐 ,她老公問這是什麼藥 ,老中醫曰只是養神安胎十三太保而已 ,誰知她老公是猶太裔的 ,聽到太保誤以為這老中醫是個天主教老納粹 ,老中醫曰我老納稅給政府 ,何以見得我是老納粹?