Jennifer
我覺得,成件事焦點唔應該放喺「行乞」或者「幫人」上面。唔好忘記,嗰三位小朋友
當時係接受緊教會嘅「領袖訓練」先至會喺街頭行乞,所以根本唔存在佢地嘅動機係唔係
幫助露宿者呢個問題,因為佢地一開始嘅出發點就已經唔係為左幫人 (佢地而家唔係參加
飢饉30吖嘛...)。

我反而擔心佢地教會所謂嘅「領袖訓練」有冇乜野專業心理或輔導學嘅根據,謬謬然掉
三個細路出街行乞就可以達到「領袖訓練」嘅目的?如果教會負責訓練嘅人士冇事後好好debrief 一下呢幾位細路,有可能會弄巧反拙wor...
沙文
21# Jennifer 丐幫培訓幫主都係做大種乞兒嘛。咁都唔算「領袖訓練」?
weakest
22# 沙文

咁有成三個"幫主"wor...
沙文
23# weakest
一者,現今國家正是多事之秋,幫主之死亡率較任何一個朝代為高
二者,現今丐幫之危機管理較任何一個朝代為完善
weakest
24# 沙文

咁只有一個教宗, 是否代表了危機管理較不完善??
沙文
咁又唔係。教宗候選人甚多嘛
Jennifer
恕在下見識少,我未見過身家咁豐厚嘅丐幫wor...
marcotang94
有錢既乞兒出來行乞?
但係動機竟然係教會嘅「領袖訓練」?
咁到底訓練咩領袖呢?
呢個係一個謎........
沙文
27# Jennifer
得閒多尐睇新聞或歷史書,對增廣見識都有所助益。

http://www.nxnet.net/pinglun/bjjt/200907/t20090706_575679.htm
http://guancha.gmw.cn/content/2007-09/29/content_678090.htm
Login
28# marcotang94
我認為是丐幫幫主選拔

蹲最久的一個可嬴得幫主之位及打狗棒
Step.King
你地都係返火星啦,你地又知中間會被人搵笨.因為你被人搵個笨,耶穌係冇叫佢地行乞,佢地係幫基督教傳恩堂壽食物&水,比露宿者.佢地係會考完左做暑期同工,幫人.又吾你地去做,識得講人壞話,先岩丫.抽刀斷水 :你咪左複製我 ...
Guest from 61.15.39.x 發表於 2009/7/7 20:12

兄台, 你從何得知呢度冇人做過乞依, 比太陽暴曬下去幫助d窮人?
本少爺當年去扶貧團做義工時, 也是和山區小朋友食同一樣的食物, 住同一樣的地方
那時氣溫只有三四度, 因為濕氣重, 連綿被都係濕既~我就同佢地訓埋同一張濕左既綿被
我做義工做到咁都唔敢話自己係做善事, 我都係當去體驗同散心

呢三條油咁樣嘩眾取寵叫做善事? 我係佢地就搵洞捐算數啦!
Step.King
18# 抽刀斷水
您咁嘅concept就唔啱啦。
依家乞兒數量就係供不應求嘛
沙文 發表於 2009/7/8 03:08

係"真"乞兒數量供不應求ja
但老大你點証明由教徒做乞兒充數既都一定係真既先?
沙文
32# Step.King
尐教徒真係好乞兒顧喎。
由教徒做的乞兒,比真乞兒更乞兒
weakest
33# 沙文

即是說教徒並非真乞兒???
沙文
34# weakest 我又冇咁講喎
kyo_028168
你地都係返火星啦,你地又知中間會被人搵笨.因為你被人搵個笨,耶穌係冇叫佢地行乞,佢地係幫基督教傳恩堂壽食物&水,比露宿者.佢地係會考完左做暑期同工,幫人.又吾你地去做,識得講人壞話,先岩丫.抽刀斷水 :你咪左複製我 ...
Guest from 61.15.39.x 發表於 2009/7/7 20:12

你白痴嗎= ="

這種在古代以物易物的方式在現代已經沒有用了,因為幫到的人不多。

我有時候也會捐錢給志願團體,「錢」可以幫到很多人,這些錢不是天掉下來的,是我們辛苦賺回來的血汗錢﹗﹗

而且比起這種勞動更辛苦.........要上班的人啊,你認為就十分舒服嗎?
現在工作艱難啊,你知道香港的效率都是很高的,做慢一點都會給boss罵個狗血淋頭

只要每個月捐一定數量的金錢,就能養得起1個非洲的小朋友,不用餓死,你又養了多少個?沒有養的話不要跟我們說。
----------------------------------------------------------

另外,你又知耶蘇餵過人吃東西?
你親眼看到嗎?
證據在哪?

不要告訴我是聖經寫的,聖經也是人寫的,不能保證資料內容的正確性(更扯的是翻譯出來)。

聖經不能拿來當證據的,知道嗎?
kyo_028168
我覺得,成件事焦點唔應該放喺「行乞」或者「幫人」上面。唔好忘記,嗰三位小朋友
當時係接受緊教會嘅「領袖訓練」先至會喺街頭行乞,所以根本唔存在佢地嘅動機係唔係
幫助露宿者呢個問題,因為佢地一開始嘅出發點就 ...
Jennifer 發表於 2009/7/8 10:51

同意,其實那三名學生都只是為了交功課啊........

為自己而已,有何偉大?

之前我實習時,都有探訪隱蔽長者及露宿長者啦,找到後還要主動找社工幫忙跟進..................我幫的人數豈不是比這三個人更多更有意義?(因為通常來是這些長者不太懂文字,也較內向,故此通常要有人主動伸峴援手協助他們,他們才會接受.......反之他們就算沒飯吃也不會找人幫忙的= =)
kyo_028168
兄台, 你從何得知呢度冇人做過乞依, 比太陽暴曬下去幫助d窮人?
本少爺當年去扶貧團做義工時, 也是和山區小朋友食同一樣的食物, 住同一樣的地方
那時氣溫只有三四度, 因為濕氣重, 連綿被都係濕既~我就同佢地訓埋同 ...
Step.King 發表於 2009/7/8 23:42

算啦,那些基狗敵視我們反基者喔。

所以他們總是認為反基者沒有所謂「基督教道德」<-----------
Step.King
算啦,那些基狗敵視我們反基者喔。

所以他們總是認為反基者沒有所謂「基督教道德」
kyo_028168 發表於 2009/7/9 10:28

挑~基督教有何道德可言?
主張要愛神多於父母, 不愛人間領袖視耶和華為王
引孟子一句: 無父無君! 禽獸是也!
Step.King
32# Step.King
尐教徒真係好乞兒顧喎。
由教徒做的乞兒,比真乞兒更乞兒
沙文 發表於 2009/7/9 00:35

你咁即係提供多一氣財路比教會既jey~
你應該列番d 真乞兒既 indicator 出離比市民防範一下
唔係大家施錯捨就真係好心做壞事啦