匿名
唉!!!! 青春寶貴呀.
匿名
我都有朋友喺錫安教, 而我本身都有返傳統既教會. 我嗰個朋友同我講好多"未"日偉論、聖經密碼, 佢講嗰時我個心都有啲驚, 但之後用個腦唸吓, 信神既人就係期待神回來既一日, 點解要驚. 之後我先發現原來佢係錫安教徒, 而佢哋每個星期既聚會都喺不停咁同啲人洗腦, 叫佢哋要預備食物同水, 每個星期就咁不停用呢啲恐佈襲擊人, 令人覺得怕, 之後再比啲希望你, 因為佢哋會講到好似有佢哋可以預言到, 已經知道將會發生咩事, 而令信徒唔洗驚, 信佢哋就得啦. 之後賣一大堆嘢比你! 雖然話唔係強迫你買, 但其實佢哋會強迫付責既人. 另外, 呢個教一直都唔肯有一個固定既地方,相信係因為好似之前雙氧水事件咁, 要走都唔難. 加上佢哋既財政只有極少數人知道, 好神秘!

聖經係神留比我哋去睇同認識佢既書, 只需要直接讀去明白佢既意思, 而唔係用好多唔同既方法去猜度神既心意. 仲有, 以我所知, 佢哋賣比信徒既嘢, 好多都喺現成既嘢, 再用新既包裝去賣返出嚟, 而佢哋每次賣嘢, 都會話係中間人介紹, 而真正賣家係永遠都唔會出現. 第一: 教會唔係傳銷既地方, 因此耶穌曾經發怒將教會既檔都推倒; 第二: 點解唔叫個SALE自己嚟介紹返佢哋產品呢?
匿名
在今天來說,  錫安不是教會,  只是一間搵人錢,  青春的組織.
阿修羅
錫安教會講既所謂末日論,二o一二大災難,甚至叫人儲糧,儲水等等!全部係響一個網上電台抄番黎既,
仲係用New Age既資料黎呃班信徒,非常可恥!
匿名
錫安教會講既所謂末日論,二o一二大災難,甚至叫人儲糧,儲水等等!全部係響一個網上電台抄番黎既,
仲係用 ...
阿修羅 發表於 2011/7/11 22:00

可否詳盡d?!  thanks!
匿名
ourradio
http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=Ov56l94XN9w
chi
我也許很快就跟女朋友分手了, 原因主要是宗教問題, 她很忠於錫安, 而我們在信仰上有一段距離, 請問有人知道錫安是如何看待情侶的, 麻煩大家幫幫我
comet
真愛是願意不相互勉強的。

無論信仰是什麼都適用。

我也有看過情侶因為在彼此身上看到這種願意互相體諒的愛,
信教的認為這個愛情才是神的旨意,不理會教會的逼迫。
不信教的也開始認為這個宗教不錯 -- 至少是信了這個教的伴侶
還蠻令人安心交往的。

因此,
chi,
誠實面對你們的相愛可以到什麼程度。
有時不需要宗教,任何不能體諒都可以拆散人。
匿名
chi>你好,我曾在錫安十多年,錫安看待情侶是,信與不信,原不相配,其實你倆而家係點?
匿名
chi>你好,我曾在錫安十多年,錫安看待情侶是,信與不信,原不相配,其實你倆而家係點? ...
Guest from 113.254.68.x 發表於 2011/7/29 16:18

現在已不是信與不信的問題了, 我也是基督徒
可是她現在追求的是神的認許, 她希望她的丈夫是由神指引
她已經決定了, 現在我希望可以用真誠感動她

您說您曾在錫安十多年, 現在離開了嗎?
匿名
現在已不是信與不信的問題了, 我也是基督徒
可是她現在追求的是神的認許, 她希望她的丈夫是由神指引
她已 ...
Guest from 116.49.245.x 發表於 2011/8/1 01:43
我剛我剛在上年離開

佢想要咩野神既應許?

定係所謂印証?
chi
我剛我剛在上年離開

佢想要咩野神既應許?

定係所謂印証?
Guest from 113.254.69.x 發表於 2011/8/2 22:11

介唔介意講下點解您會離開

嗯, 應該就是您所講的所謂印證
佢希望自己係信仰有一定修為, 到時來個婚姻禱告, 由神賜一個畫面比佢, 畫面中的人就係佢要搵既人
佢亦都話家聚的負責人都係咁同佢講

其實我唔反對基督教, 亦都因為佢而信教, 返教會, 至於最後我有無得著就由時間同神去證明吧
但係有時覺得, 極端到要男女分開, 認為一定要有神的指引下先可以搵到另一半, 家聚中一層一層的階級
呢d種種都似係要控制信徒多過要追求真理
就算神係最重要都好, 都唔需要去到咁既地步
我都唔知, 可能係我慧根未夠...
匿名
chi>由上年年頭開始,因教會處事方式,教會方向,講台上既講道,對比聖經有極大出入,而錫安只以保護教會為出發點,不以聖經角度作出修正,引致到有數以百計信徒離開,我是其中之一.

想問你有冇上過呢個blog?

http://hk.myblog.yahoo.com/linenwong
我是覺醒者
錫X教存在好大問題, 如有錫X教女友, 及早遠離.

你就算拍, 都無結果的, 因為, 不是你入到教就會批你拍拖,

仲要你符合他們嚴格聽話的標準, 才能得到什麼引證, 才比你拍拖,

那真是唔係講玩的, 會弄到你半條人命都無, 所以你可以省點力氣了
抽刀斷水
回覆 214# 我是覺醒者

聽你所說好像有些經歷吧?
我是覺醒者
第一身的經歷就沒有, 但因為很久以前我是基督徒,

所以錫安教依個名都好熟識, 依間野根本臭名遠播, 所以會見到一些逃出錫安的人寫見證

都係果句, 點解仲有人會返, 我不理解, 現在香港咁多教會可以轉

回覆  我是覺醒者

聽你所說好像有些經歷吧?
抽刀斷水 發表於 2022/12/3 21:53
下流寄生虫
第一身的經歷就沒有, 但因為很久以前我是基督徒,

所以錫安教依個名都好熟識, 依間野根本臭名遠播, 所以會 ...
我是覺醒者 發表於 2022/12/4 01:45 [url=https://exchristian.hk/forum/redirect.p hp?goto=findpost&pid=154505&ptid=4184][/url]
首先要强劲欢迎大侠兄。

请问兄,可不可讲少少为什么离教?谢谢
我是覺醒者
應該問, 點解當初會被騙信教才真, 離教才是正常

的確, 基督教俾到個群體生活你, 對於一個青少年來說, 的確是吸引,

但到後來, 出來工作, 好多野都好現實, 發覺基督信仰與生活格格不入

又識唔到女朋友, 咁就離教囉, 後來發覺離了教之後, 自由了很多,

無需被那個神經老巴全時間監視住, 咩都要跟佢的規則.

而且可以識返些正常女性拍拖結婚, 自己的時間又多了

首先要强劲欢迎大侠兄。

请问兄,可不可讲少少为什么离教?谢谢
下流寄生虫 發表於 2022/12/4 22:39