抽刀斷水
教徒既婚姻係好神聖既,係向上帝既承諾,甚麼一夫一妻一生一世,點同你呢個atheist相提並論。
沙文
甚麼一夫一妻一生一世有L用咩, 一帶一路都唔掂啦。神會為佢作最好安排咖嘛, 或者神嘅旨意就係要佢先經歴一下一段麻麻地嘅婚姻,然後佢會更加識得珍惜稍後神為佢揀選嘅良配
抽刀斷水
余哥哥可能就係咁向妻子講。
沙文
其實,只要有小小神學基礎都不難infer

神會安排最好嘅配偶畀余哥哥 <---- 這是100%肯定的

在余哥哥婚後, 神將另一個更好的女人帶到余哥哥面前

證明這個才是神為余哥哥安排的女人, 之前嗰個根本唔係上帝結合的

各位用這邏輯處理感情, 才是領畧神嘅旨意
匿名
余光昭尼條老野, 真係好有問題.

而家仲講埋D咩南十字星當十字架.
匿名
唔知大家知唔知, 余XX呢個阿伯, 就連佢老婆死的時候, 亦無去見她最後一面. 在他老婆去世之前的日子, 也未好好去照顧一下她. 不知所謂.

聖經的教導, 家庭, 教會, 哪一面比重大?
匿名
回覆 1# analien

其實當中的甜美日程是心靈既操練,使我地晝夜與主同活,心靈得飽足.余弟兄非常鼓勵弟兄姊妹每日都跟甜美日程去做,但完全冇你講既冇做就有問題,透過甜美日程更深享受經歷主..
bigmonster
看有時真的覺得人如此可悲. 張開眼看一下世界真的沒有人!

為何總沒有人認識神呢? 神叫人如何做真的不知嗎?

知道又如何? 沒人喜歡做就是了. 所以沒一個人可以接近神.

有誰願意看一下耶穌的話, 接上葡萄樹呢?

為了自己利益最後自己也被利用. 這就是自私的代價.
beebeechan
看有時真的覺得人如此可悲. 張開眼看一下世界真的沒有人!

為何總沒有人認識神呢? 神叫人如何做真的不知嗎? ...
bigmonster 發表於 2020/3/9 19:37

該要怎樣才能認識神呢?
自己讀, 自己解經?
聽李萬熙說的? 聽趙維山說的?
聽文鮮明說的? 還是聽 bigmonster 說的?
bigmonster
回覆 49# beebeechan

主耶穌說: 我是道路, 真理, 生命.

道理從來都簡單. 但自私的人永遠不會明白.
beebeechan
回覆  beebeechan

道理從來都簡單. 但自私的人永遠不會明白. ...
bigmonster 發表於 2020/3/10 03:00

為甚麼自私就是不明白耶穌的主因?
beebeechan

道理從來都簡單. 但自私的人永遠不會明白. ...
bigmonster 發表於 2020/3/10 03:00

李萬熙 ,趙維山, 文鮮明說他們才是道路。。。。所以應是接不上葡萄樹
你是要反的, 是指他們, 我無異意
bigmonster
回覆 51# beebeechan

看你便知. 只想自己好處. 處處維護自己利益.

反主耶穌的道理不停維護. 怎明白?

主耶穌就是叫人公平公道對人, 你會嗎?

到現在你就是雙重標準, 做錯事死口不認. 又怎明白主耶穌說什麼?

你在那日子的罪有多大呢?

回去做法利賽人吧. 自私的人從來都不會明白的了.
beebeechan

bigmonster 發表於 2020/3/10 03:14

你憑甚麼說我不會?
beebeechan

bigmonster 發表於 2020/3/10 03:14

我怎樣的不公道對人?
beebeechan

到現在你就是雙重標準, 做錯事死口不認.

我做了甚麼錯事不肯認?
bigmonster
你憑甚麼說我不會?
beebeechan 發表於 2020/3/10 04:40

憑你在這裡討論區所說. 你從來對自己一套標準, 教徒一套標準, 其他人一套標準.

這裡清楚記錄了!

只看別人眼中的刺又怎樣呢? 自己回看自己所寫的文!
beebeechan

自私的人從來都不會明白的了.

你說話含糊,想人明白你都有點難度
逃出魔幻紀
該要怎樣才能認識神呢?
自己讀, 自己解經?
聽李萬熙說的? 聽趙維山說的?
聽文鮮明說的? 還是聽  ...
beebeechan 發表於 2020/3/10 00:26

bigmonster只不過係一隻淫邪小魔鬼嘅附庸工具,仲未夠班追到文鮮明嗰D大嘢。不過阿big仔完成唔到佢鹹濕老世交落既order ,到處招搖撞騙冇人蘇佢兼俾人剝曬衫褲督爆曬,都幾down 架,唯有死唔斷氣夷衣哦哦噉囉。
beebeechan
憑你在這裡討論區所說. 你從來對自己一套標準, 教徒一套標準, 其他人一套標準.

這裡清楚記錄了!

只看別 ...
bigmonster 2020/3/10 04:42 提交

哦,。。
你見我對你每個帖都狠批,對自己教友就唔評,係嘛?

我同逃出魔幻紀就黃絲藍絲爭辯時你死咗去邊呀?
你錯過咗就自己去摷帖睇哩。

另外,你既帖唔同過啲白痴低能旁觀者,黐線專家咁,人一睇就知係狗翕。你係魚目想混入珠。識野少既會俾你呃到。所以我要撥撥亂反正下。