沙文
您地冇理由會唔知我打咩文嘅
信主嘅人唔會咁冇sense嘅
出位基督徒
信唔信主同有冇sense好似冇關係架喎。。。。
你明唔明自己講緊乜?
沙文
唔係啦
信咗主有聖靈充滿, 會有較好sense
你明唔明自己唔明乜?
E72

回复 78 # 出 位 基督徒
God of Ichana those that Mdbaat Huahatsat to them - to the
Construction - the Ataba still not Chihala Edakp Ankh
: Ianshl quarters - swallowed Mishls - the

-----------------------------------------------------回复78#出位基督徒
神Ichana那些Mdbaat Huahatsat他們 - 到
建設 - 阿塔巴仍未Chihala Edakp安赫
:Ianshl宿舍 - 吞食Mishls - 的

------------------------------------------------------
有些翻譯唔到.....

神啊! 我地領受唔到你的意思.....不如你打中文....(終於明白, 點解有人要將King James Bibble作為神的最終話語!)
出位基督徒
如果聖靈充滿左就梗睇得明啦。不過睇來你唔係好知聖靈充滿係乜。 因為信左主之後唔一定會聖靈充滿。 如果你想的話我可以同你查一查經。
沙文
回復 85# 出位基督徒

我唔想

就算想都揾個聖靈充滿同sense較sharp嘅姊妹
出位基督徒
回復 86# 沙文

完全可以理解。
沙文
回復 87# 出位基督徒

多謝理解
出位基督徒
回復 88# 沙文

冇問題。所以一個人不能侍奉兩個主。 就係咁。 冇野好argue.
沙文
回復 89# 出位基督徒

係呀 係呀, 所以我向來都係一個人侍奉3個主 就係咁。 冇野好argue.
dior13dior13

耶穌的話是對的....

因為經上說過神就是愛.

而愛就是神....

不明白神=愛, 為何愛不能=神.

不是因為只懂行使神跡便能稱做神的兒子,

是因為耶穌愛人的心便是神的兒子見證.

侍奉愛的人便是侍奉主.

不論任何宗教或是沒有信仰的人,

只要他們懂得愛人便是侍奉獨一的主.

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;
愛是不自誇,不張狂,不做害羞的事,不求自己的益處,
不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理;
凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。
愛是永不止息。

所以我想我們應該要懂得包容別的宗教才算是侍奉神,

只因神是完美的愛, 而愛是不嫉妒.

Dalvm 發表於 2010/7/13 00:49

出20:5 不可跪拜那些像,也不可事奉他,因為我耶和華─你的神是忌邪的神。恨我的,我必追討他的罪,自父及子,直到三四代;
Exodus chapter 20:5 King James Version 洋文版聖經 出埃及記 20:5
Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation of them that hate me;

Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation
你不可跪倒他們,亦不服務他們: 閣下上帝為嫉妒的上帝,參觀父親的不義在第三的孩子和第四代

出34:14 不可敬拜別神;因為耶和華是忌邪的神,名為忌邪者。
Exodus chapter 34:14 King James Version 洋文版聖經 出埃及記 34:14
For thou shalt worship no other god: for the LORD, whose name is Jealous, is a jealous God:

jealous
妒忌的[(+of)]吃醋的

the LORD, whose name is Jealous, is a jealous
閣下,名字是嫉妒的,是嫉妒的

name is Jealous, is a jealous
名字是嫉妒的,是嫉妒的

Jealous, is a jealous
嫉妒的,是嫉妒

Jealous是只嫉妒,
好像有些推翻舊約.......
出20:5 不可跪拜那些像,也不可事奉他,因為我耶和華─你的神是忌邪的神。恨我的,我必追討他的罪,自父 ...
dior13dior13 發表於 2010/7/16 20:41

十度門比喻的答案是有問題的.
http://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=4709&extra=&highlight=%E4%B8%8D%E8%83%BD%E6%88%90%E7%AB%8B&page=1
錯了.

假如A是說有金蛋, B想証明無.....他們一同開門...
假設金蛋在第5度門...
1-4大家沒有發現. 那他們一同開了第5.  
A發現了他是正確, B發現他是錯誤的.
A和B不用再開6-10, 大家一樣開了5度門便找出答案
又如果金蛋真的不存在.
開了1-10, 最終A發現了他是錯誤, B發現他是正確的.
大家一樣要開所有的門才知道結果.
Dalvm 發表於 2010/3/1 08:54

其實金蛋其實是你內心的軟弱巴,我的意思是你那一個現實社會中內心需求部份。

我知道那也可能是你對愛於心理的架構,但我不需要那種形式的東西,拋開那種形式,只要是愛沒有他內心不就不再有負擔了嗎?

但你說的愛在某些人心裡不能成立,因為對某些種族戰爭、殺戮去卻是神的旨意,就是你內心裡愛的源頭,但就以一樣是人、社會的立場那是愛能成立嗎?你認為主導民族性質上的殺戮行為的人是叫於源至愛,或是愛嗎?

出於愛那樣去行能合理嗎?起初做的和後來說出來的不吻合就不是了!你那形式也不可能是事實了。

(舊文一案)

形式:你理解中那些愛被定義的結構方式

kwongyauleung
不是以「你覺得」這把尺來量甚麼是愛自己, 甚麼是有罪, 無罪哩.
葉繼歡也「覺得」他是個好人, 不是大壞旦, 因為他無殺過人。
--> 係呀..佢話信主 mar..  呢d 就係好既 example.

係咩? 有激動咩?
-> 無呀..你好平靜呀..個個 post 都 有reply, 有交帶,有回應, 真係乖.

你的觀察力和判斷力都幾屎囉.  -> 係啦..我都認同呀..
你俾三個我會因你而激動的理由來罷. -> 你唔好呀.. 呢度大把人回應你..其實我好佩服你的.. haha

(所以...「我覺得」 便是一把尺, 人人都要跟隨你???) -> 唔駛的.  跟你最好.  haha
kwongyauleung
信主既野..你鍾意 應侍幾多個就幾多個啦..  
放棄自己既人..  信幾多個都係一樣的.
beebeechan
其它宗教說同時侍奉幾個主有無問題, 我唔同你呦。
不過, 基督宗教就講明不可以同時奉兩個主, 你可以不信, 但不能扭曲別人的東西.
無知唔緊要, 無知而扮權威過下先乞人憎.
這東西整合起來就是歪曲的,

對外是歪曲.

對內也是歪曲.
匿名
反基督帝國  http://www.atypical-christianity.com/anti/
沙文
回復  kwongyauleung

係呀!係呀!

我都係唔明"耶穌唔係神個仔啦, 話明係人子 --Son of Man".
係人都知人同狗攪唔出野呀啦,咁瑪利又係處女,但耶穌又話上帝係佢阿爸,上帝又話係神唔係人,其實……究竟係咩一回事?係唔係淫亂大醜聞呢?
LCM 發表於 2010/7/14 02:34

我趁此機會深入研究下

聖經中第一次出現 Son of man 稱號的是在達尼爾書:
# 我仍在夜間的神視中觀望;看見一位相似人子者 (Son of man),乘著天上的雲彩而來,走向萬古常存者,遂即被引到他面前。
# 他便賜給似人子者統治權、尊榮和國度,各民族、各邦國及各異語人民都要侍奉他;他的王權是永遠的王權,永存不替,他的國度永不滅亡。

這個 Son of man 能乘彩雲來, 從天降下, 你說是不是一個「人」, 或是有神能?

一般見到能乘彩雲來, 從天降下, 唔駛問一定係神仙啦,
但係, 猶太佬堅持話係一個「人」, 由此可見, 根本猶太佬係人人都曉敕法嘅, 所以見怪不怪,  能乘彩雲來, 從天降下, 其實早午晚三班都有,繁忙時間仲經常會撞埋一堆添
Son of man就係咁黎嘞