LCM
回復 20# kwongyauleung

我鈡意你个句"最好一開始就問清楚佢係咪基督徒. 如果係基督徒就唔好同佢做朋友, 連野都唔好講",佢地真係麻X煩!!
匿名
多次進出基督教,非我所願...說來話長啊
被人帶到入教會總會對自己說嘗試信信也好吧,
到錫安教會就直頭洗左我腦
之後現實讓我醒過來,也付出了頗大代價...(風險?)才可以脫離
這位朋友一度讓我動搖了,
我甚至認為錫安教會不可能再洗到我腦,番一次啫?應該無事掛
點知我既事某程度上(作為見證--)已經係錫安教會傳黎傳去,好多我唔識既人都知道晒
跟住一大班人用恐怖既笑容望住我,然後朋友問我 你仲會再番架可?
我已經心知: 死硬
但係我而家真係好肯定自己唔想再做恐怖基督徒...

我之所以認定被鬼壓同做基督徒有關,係因為太吻合
好似我最近果次就係係啱啱番完家聚果晚
我之前都有上網查過被鬼壓既資料...
但係我本身被鬼壓,
成日都伴隨住d怪聲(娃鬼回魂半夜唱歌劇--)、被野cool頸、
被鬼壓果陣打開眼見到有角既怪物etc
所以以前查完資料都係好驚
番教會問人,佢問番我轉頭係咪眼花...
番錫安教會問人,佢就話係魔鬼作怪,仲幫我驅鬼
驅鬼無用.祈禱?更加無用
最後我發覺脫離教會,掂晒!
所以我有時都會係度諗...可能真係有魔鬼唔想我番教會XD
不過魔鬼都只不過係上帝條o靚,睇黎係上帝唔想我番教會
wish
唔記得log in tim--

「基督徒對你好,關心你, 唔係因為佢對你既感情, 友情. 而係基於傳教.  佢地為左傳教咩大話都講得出, 為左留你係教會, 就利用你既友情.」
呢番說話我一直有很深体會
只不過當佢真係對自己好好好好時...硬係覺得欠左佢咁...就咁衰左
不過佢真係令我「徹徹底底醒過來呀」
我又覺得一個人好地地,比基督教搞成咁...真係見到都心up
所以遠離基督徒,不如反洗腦,可能救到佢出火海呢...
不過我諗我唔遠離佢,佢都會因為我攻撃佢教會而遠離我喇

至於一般基要教會既基督徒,我好少接觸到「死纏爛打」型
仲要有好多人都唔多神心,唔問都唔知佢係基督徒XD
所以我覺得...需要做到呢個地步既...
真係唔好接近錫安教會既人...唉...眼不見為淨...否則一係比佢地傷心、一係自己見到佢地傷心...
Alice
回復 16# E72

咁又係, 基督徒本身都係受害者, 我地應該幫佢, 唔係隔離佢.
Sherlock, M.D.
該帖被屏蔽
Alice
回復 20# kwongyauleung

你有無睇呢套野..   (影音使團總幹事袁文輝的內心剖白.) <--- 睇完

基督徒一向都接受不合邏輯既野, 佢地話"神"係超乎人類既邏輯. "神" 既安排係意想不到.
佢地有可能試過 著左鞋先再著襪添~~

但係基督徒會覺得自己比不信神既人聰明, 而不信神既人愚昧, 醜惡.
傳 6:7  人的一切勞碌都為口腹, 他的心卻還是填不滿.     (基督徒認為只有神可以將人心填滿)
    7:8  事情的結局勝於開端, 存心忍耐的, 勝過居心驕傲的. 你心裡不要輕易動怒, 因為惱怒留在愚昧  的人胸懷中.      (所以有d基督徒, 無論你對佢態度幾差, 佢都唔會發嬲, 仲會覺得你蠢)

7:21  人所說的一切話, 都不要放在心上.   (例如: 神係假架! 基督徒弱智架~)
    8:11  對惡行已判定的刑罰遲遲沒有執行, 世人的心就充滿行惡的意圖.  

(基督徒認為外人內心醜惡, 必定要信主, 接受聖靈入主內心, 從而改變佢地.  而事實係: 基督徒都有壞人, 最近單新聞: 虐打班長搶銀包 牧師子認偷竊
http://paper.wenweipo.com/2010/07/13/HK1007130012.htm
連自己個仔都教唔好, 可能佢又話係神既安排啦)

11:10 所以你當除掉心中的煩惱, 除去肉體的疾苦, 因為無論是幼年或是壯年, 都是虛空的.
                  (呢個類似佛教所講既: 萬物皆空)
   12:12  讀書多, 身體疲倦    (基督教提倡, 睇聖經已足夠, 唔好亂咁睇其他坊間既書, 尤其心理學, 係從魔鬼而來.)

詩篇:
   5:9   因為他們的口裏沒有真話, 他們的內心充滿毁滅人的意圖, 他們的喉嚨是敝開的墳墓, 他們用舌頭弄詭詐 .     (基督徒不會接受非基督徒, 因為覺得非基督徒會害佢地, 而基督徒有聖靈係心入面, 所以較安全)
   28:3  他們與鄰居說平安的話, 心裡卻存著奸惡.
   32:4  因為你的手晝夜重壓在我身上, 我的精力耗盡, 好像盛暑的干旱.  (當基督徒做壞事既時候, 佢地心虛, 就認為係"神" 既手壓住佢地, 懲罰佢地)

53:1  愚頑人心裏說: [沒有神.] 他們都是敗壞, 行了可憎的不義; 沒有一個行善的.
                      (不信主既人都係愚頑, 無個好人.    其實信主先係愚頑!  係都要信, 打佢都無用)

12:7-8   耶和華啊! 求你保守我們, 保護我們永遠脫離這世代的人.  惡人到處橫行, 邪惡在世人中被高舉.       (基督徒認為 全世界不信主既人都係屬世既, 邪惡既, 被魔鬼控制. 而佢地係屬神既)

51:17  神所要的祭, 就是破碎的靈.    (所以要傳教, 不信神既人心靈破碎)
    64:6   人的意念和心思實在深不可測.    (一向都係架啦, 否則我地邊有科技進步, 優質生活?  只有基督徒先頭腦簡單)

使徒行傳:
   4:31  他們都被聖靈充滿, 放膽傳講神的道.  (基督徒認為自己有聖靈, 所以放膽傳教)
   5:29  服從神過於服從人, 是應當的.    (基督徒會服從所謂既"屬靈長者"-- 信主較耐既人)

5:38  這計劃或這行動, 如果是出於人意, 終必失敗; 如果是出於神, 你們就不能破壞他們, 恐怕你們是與神作對了.        (基督徒有種聽天由命既想法, 自己亦分唔到咩係神既旨意, 跟住就會問牧師, 屬靈長者, 佢地話: 神會透過屬靈長者將信息講比你知, 佢地信主咁耐, 可以分辨到信息係咪來自神. )

所有信主或曾經信主既人都會睇過 "傳道書", "詩篇".  而"傳道書"入面講述左一d現實世界既情況, 多數人都會認同, 從而等人繼續睇.   
其實聖經入面埋下好多心理陷阱, 叫基督徒遠離 不信主既人, 以免被出面既人將佢地帶離教會.
kwongyauleung
佢地心裡面都係只有三樣野.. 規條,規條,同埋...規條... 就算扮高EQ, 都係因為規條..但其實心內都唔知幾嬲..係度扮哂野..  無計啦.. 其實佢地內心深係好懷疑的..  咁唔合理既野..就算人地唔問.. 佢自己都會問.. 有人問佢仲仲自尊心作祟,覺得自己無理由錯..    但心裡其實只有懷疑... 真的很可憐..   
教會裡面都係死氣沉沉的.  入到去個人都死.  係裡而耐既人一定係d 偏激既人.  很恐怖..
Alice
教會d人係有d問題架.   佢地亦會講大話呃你, 話佢都有 "好多" 朋友唔係基督徒. 等你以為佢同出面既人無分別, 無問題. 但係當你睇返佢d相,  幾年內, 所有團體照既人都係教友. 你會發現佢地只同返基督徒來往, 至於佢地所講既, 非基督徒既朋友, 可能只係 hi-bye friend 或同事. 一係就未信教之前識既.

基督徒性格多數懦弱, 專同d 瘦弱/ 友善既人傳教, 見到d 好惡/ 講緊粗口鬧人果d, 基督徒唔敢走埋去架.
而教會入面, 比較醜樣既女教友, d男教友同佢地會無咩兩句.  同出面既人一樣.  甚至連其他女教友都唔會同佢特別 friend.  佢地一樣係睇樣架咋.   有個fd話佢都返過團契, 頭幾次對佢好熱情, 之後就好似唔識咁. (我個fd外表比較差, 幾肥, 有肚腩.)  至於醜樣既男教友, d女教友亦會同佢無咩兩句.   稍為靚仔d既, 其他女教會就會搵機會讚佢, 猛話佢"好人", 搏好感.

教會裡面都係死氣沉沉的. <-- 係呀, 你有無見到一d好精靈好潮果d返教會?  (出呢傳教既藝員例外啦)
wow
教會內的"人", 就和你我一樣, 徹頭徹尾的, 都是"人"
請不要胡亂定別人的"XXX", 你我都不是什麼可定別人"XXX"的吧
他們是一個團體, 多了一個叫精神意志, 教會的人圖的比工聯等社會團體更複雜,
如工聯等團體, 都有精神意志, 只是圖的是自己的福樂
教會的群體, 有更多的情況, 有的人整天在溫室長大, 完全無法理解不熟悉的事物, 容易關心氾濫, 或過度堅持, 使別人害怕, 恐慌等, 越大的教會, 就越像一個小社會...

你若不信所傳的, 就不要去信
"因為人心裡相信,就可以稱義;口裡承認,就可以得救。"
樓主當時沒有瞎信, 是一件好事, 至於你生命結束前會否信主, 這就看著辦吧
只是, 按聖經的說法, 不信的, 和信的有二條很不一樣的路吧了
匿名
我們是關心錫安信息的一個小組
http://hk.myblog.yahoo.com/antistonesafe

我們製作了一批video
是從「錫安」的講道中剪輯,并加入
了一些發問的片段:
我們的頻道:
http://www.youtube.com/user/lovegodloveus

另外
http://hk.myblog.yahoo.com/linenwong
是一個披露錫安屈枉事件真相的地方
可去看看成參考

希望大家能小心!
匿名
因為魔鬼唔想你成為基督徒
下次被鬼壓你可以試下心入面pray
奉主耶穌ge名命令佢離開

無錯比鬼壓可以係睡眠癱瘓
但係點解又會咁岩你重拾基督徒身份時就經常被鬼
自已諗下^^
ps.錫安教會係異端
重有  我有幾個fd之前都試過比鬼壓or見到
我認識ge e d人信左耶穌之後都係d幾有貢獻ge人(我諗唔到可以點講e句野=.=)  eg 做左團契組長之類
阿修羅
恭喜妳重回清醒,拾回自我!
匿名
Hi Wish

請問你從入~離開錫安用左幾耐時間?!
before錫安前, 你是否基督教?!
你付出什麼代價才可以走出來?!
帶你入錫安的朋友現在如何?!

謝!!!
匿名
路過澄清一下,
樓主,
錫安教會不是基督教的,
小的開始有點兒明白為何有人會離教,一是去錯教會,二是對基督有所懷疑
匿名
每個基督徒信主既原因, 就係被不同既方式洗腦, 被不同既方法騙入教會
Guest from 219.79.29.x 發表於 2010/7/14 17:29

騙入教會是冇意思的,所以我唔會咁做
(路過的基督徒)
匿名
回復 35# Guest from 210.6.104.x

請求您們都找間正式的基督教教會去吧, 您會發現有所不同, 不要就看"錫安教"了.
該帖被屏蔽
匿名
回復 37# drsherlock

心表同情 !!!
可查閱有關網址 " http://www.hkchurch.org/Search/top.asp " , 可能有人會幫到您.
該帖被屏蔽
匿名
信仰本身係人類天性一種精神上尋求的支持,所以無論你係信天主教,基督教,回教,佛教,道教,甚至無神論者等等,只要心寧上得到平安安慰,又何必要審判別人信仰?信仰本身就係個人事情,你有你的神,我有我信科學,請學識去尊重別人,因為每個人都有自己理由去選擇那一種信仰!