kwongyauleung
弓中木田:
當批評另人事,問題其實出於「基督徒自我覺得聖潔,立在道得高地,君不見當今教會其實是罪人的巢穴嗎!」

===
bbc:
討論焦點係要23年先發覺是在被人騙
還配得上叫有智慧嗎?
當然..我的潛台答案是:你無乜智慧
所以...你現在所說的....都要諗下先可以睇下有幾多成可信.
===

一入黎就話人..
呢d 係唔係罪人既行為? 深深感受到咩叫... 罪人的巢穴..
Nomad
回復 57# 大黃傻貓

或者,他那種COMMON SENSE,就大抵類似是塔利班治下那種:「 跟你講了基督教在阿富汗傳教要殺頭,為什麼偏要來?來了被人斬了還要將責任推到塔利班身上。」

至於他和這群人有的分別,大抵只是個番號吧(苦笑)
匿名
回復 28# kwongyauleung 你點黎架?
匿名
回復 管理員,俾D文學修為睇吓啦﹗仲話「離教者」好醒.....60# 沙文
沙文
回復 65# Guest from 203.218.225.x

上帝既然創世, 則世界受創甚深, 仲邊有咁多文學修養喎?
beebeechan
一入黎就話人..
呢d 係唔係罪人既行為? 深深感受到咩叫... 罪人的巢穴..

kwongyauleung 發表於 2010/7/31 12:15

我來..就是要指出他們亂講的錯處。
忠言當然是逆耳。
沙文
回復 66# beebeechan
但可惜人算不如天算, 結果弄巧反拙, 適得其反。想是因為天主創世, 其法力甚重;世深受天主重創之故也。
大黃傻貓
我來..就是要指出他們亂講的錯處。
忠言當然是逆耳。
beebeechan 發表於 2010/7/31 22:03

忠言是逆耳
但是逆耳的不一定是忠言
(If A then B = True 不等於 If B then A ! )
例如你的歪理、廢話、變態思維、扭曲邏輯,正常、講道理的都會認為逆耳
大黃傻貓
我真係未讀過創世記
創世紀我就讀過。

又唔知我既帖係邊方面無common sense 咁呢? ...
beebeechan 發表於 2010/7/31 04:06

天主教聖經 Genesis 是"創世紀", 不過你孤陋寡聞、不學無術到令人失笑!
基督新教聖經 Genesis 就是被翻譯為"創世記"
自己用你對柒眼看清楚啦!(台灣聖經公會, 香港聖經公會也連接過去)
http://springbible.fhl.net/Bible2/cgic201/read100.html
http://www.churchall.org/BibleMain.jsp
http://www.wwbible.org/modules/bible/index.php
印刷版本也是翻譯為"創世記"

網上有些作"創世紀"是因中文輸入使用聯想詞("世紀") 而出錯
kwongyauleung
天主教聖經 Genesis 是"創世紀", 不過你孤陋寡聞、不學無術到令人失笑!
基督新教聖經 Genesis 就是被翻譯為"創世記"
自己用你對柒眼看清楚啦!(台灣聖經公會, 香港聖經公會也連接過去)

--> 睇黎無智慧既係話人個個...
唉... 忠言是逆耳 ...

bbchan, 咁<創世紀> 係 arm 定錯呀?
方方土
我手頭本邪經 [出版兼發行: 浸信會出版社 (國際) 有限公司] 的目錄
都是 "創世記", "出埃及記", "利未記" ...
匿名
聖經是甚麼?  只是一本歷史書而已吧
你盡信歷史嗎?  正史 野史 哪些是真 哪些是假?
前人寫的東西 記錄的東西  難道一點錯也沒有?
聖經真的只有那66卷嗎?  死海古卷 以諾書 這些又是甚麼?
甚麼解讀聖經的真理  我自己不能自行解讀嗎?  一定要跟教會的方式嗎?

我沒有任何宗教信仰 但我相信這宇宙是有神的 或是造物主  但衪是不屬於任何宗教
耶穌只是一個人 只是人將他神化了
我退一萬步  假設耶穌真的是神的兒子
但我覺得"神"外有神  這為何要信這個耶穌呢??
Alice
成班死低能白癡離教者,真正係唔死都冇用。
frankie 發表於 2010/8/2 04:22

邊個係低能白痴, 好明顯啦. 你仲快D返去天父身邊? 咁勞氣做咩~~

[信的人必有神跡隨著他們, 就是奉我的名趕鬼, 說新方言, 手能拿蛇, 若喝了甚麼毒物, 也必不受害, 手按病人, 病人就必好了.]  <馬可> 16:17

你去捉下蛇, 飲下毒物啦.
dior13dior13
回復 73# Alice

他說你太天真了, 昨天才把頭伸到獅子籠裡, 獅子都不敢咬他!
沙文
回復 69# 大黃傻貓
我見香港士多鋪、麵檔好多以XX記命名

不如開間創世記士多以紀念世界受重創6000週年
淚兒
回復 75# 沙文

咁為左d想戒賭的人士戒賭成功 ,建議在快活谷開番間出谷記辦館 ,又賭輸錢 ,就係度做足40年 ,到你個仔大為止!
三教童
香港無線電視跨世紀台慶劇集《創世紀》,共105集
沙文
大黃傻貓 發表於 2010/8/1 03:28

條友雙柒眼係睇唔到嘢咖, 您拎埋俾佢都冇用

佢自己拎封教宗密函, 雞乸咁大秘密都話冇:http://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=5523&extra=page%3D2
三教童

看來上帝的創世記真的邪力十足
不單重創世界﹐還重創自己信徒
beebeechan這次瘀大囉
大黃傻貓
看來上帝的創世記真的邪力十足
不單重創世界﹐還重創自己信徒
beebeechan這次瘀大囉 ...
三教童 發表於 2010/8/3 03:03

佢好厚顏無恥的 -- 匿埋一陣等件事過去就會假裝沒有發生過 -- 但就一定記住對手說錯的東西。。。