匿名
其實我看了很多帖子~
我的心很難受
難受在於不是你們不信主耶穌

而是你們的心就好像剛硬了~
你只係識話人地唔好,唔好,唔好~
你話人地係偽善~咁你又做成點呢?
看見了葉生~悔改~你們總不信~
覺得基督教是一個大笑話~
dior13dior13

人都會悔改的,無論是向佛,向基督,種是悔改.

看人悔改的因由方案種是人性出發的,帶刀王當年不也是砍去大盜奸賊的兩指嗎,那麼大盜奸賊當下也算是向帶刀王懺悔了.

相傳毒手藥王不也是由大瞋,一瞋,無瞋不斷改名嗎?

悔改不本是無須宗教,不論種族的人性嗎?

但那些種是錯的,

單於悔改棄惡從善卻於勃取同情相得,這般勸予從善是否和從善本身背道而驰呢?
dior13dior13

是,不悔改!

打的你悔改!

不也是悔改嗎?

但為何卻是向基督才可算是悔改,其他的都不算,也不是呢?

這不本是很簡單的人性嗎?
weiyan
Mat 7:3  為什麼看見你弟兄眼中有刺,卻不想自己眼中有梁木呢?
你可有自省?
抽刀斷水
回復 1# Guest from 203.218.194.x

對不起令你難受啊,我也不想的。
vincent123
回復  Guest from 203.218.194.x

對不起令你難受啊,我也不想的。
抽刀斷水 發表於 2010/7/31 10:24

vincent123
其實我看了很多帖子~
我的心很難受

你只係識話人地唔好,唔好,唔好~
你話人地係偽善~咁你又做成點呢?
看見了葉生~悔改~你們總不信~
Guest from 203.218.194.x 發表於 2010/7/31 00:27

我都覺?
Alice
難受就唔好睇, 繼續拜你既盲信
抽刀斷水
回復 8# Alice

有D人就係愈難受愈要繼續……
龍井樹
Guest from 203.218.194.x 發表於 2010/7/31 00:27

基督教不是笑話,是騙局。
Alice
回復 9# 抽刀斷水

網主英明!
kwongyauleung
不是信,亦不是不信..只是看清....

這....

真係一個騙局..

但是..你只是一個乞丐.. 一個怕死既乞丐... 妄想便宜既永生...妄想便宜既寬恕....  你唔可以愛自己..卻希望係教會找到愛.. 你覺得世界對你唔好..但只有呢個教,呢個神對你好..   你好快會知呢個係騙局.就好似另一位人分享派餅既故事一樣.... 好快會看清...

而,我地呢一班唔信的(走出黎既).卻是一個國王.開心地活著. 開心靠自己. 放棄整個困局, 逃出整個騙局. 這實在是大愛.  

你可以感受到我慈悲既心.  你盡情享受你教會既生活吧..  Mr. yip 有佢既故事. 而呢度既故事唔會比佢渺小. 你越專注係教會你就會越快醒..

just go ahead.. we support you here...

and waiting for you always.......
Alice
回復 12# kwongyauleung

"你越專注係教會你就會越快醒.." <--- 我好有同感呀!!

之前就係日夜思考教友既行為, 言語. 成日唸住果個"神", 又問個教友" 神係邊度呢?" 佢竟然答我:"呢個已經超出宗教既範圍" .  好明顯呢個教友都唔係真係信神架啦!
Alice
無論 達爾文 信唔信神, 我都不信神.
正如牧師話: 你信唔信神唔係建基於你身邊既朋友.
我信唔信神亦不建基於達爾文
kwongyauleung
信同唔信,其實都係一種 focus.  做一個旁觀者,你就會看清佢地既把戲.
了解自己,就係了解真理.真理不是來自聖經的.
weiyan
回復 8# Alice

Alice個新icon好可愛.
weiyan
樓主在這裏見到的只是冰山角.街外還有很多不信者.你要買多幾箱紙巾.
大黃傻貓
其實我看了很多帖子~
我的心很難受

你只係識話人 ...

看見葉生悔改 (你說的是葉繼歡)而不信耶穌﹐ 為何可以說係偽善或者剛硬﹖ 同樣有人悔改信佛﹐ 你們唔信佛﹐ 我們可以唔可以話你偽善﹑剛硬﹖