沙文
Oh, sorry, 諗諗下我好似搞錯咗。
血都唔係生命嘅sufficient condition,譬如吊頸就唔流血都死得,所以,血同生命根本就冇關係。
聖經純屬吹水
沙文
古人結盟,常做一些同盟約內容無關嘅嘢,古今中外都係咁儍。

例如白馬之盟,「非劉姓不王」同隻白馬有咩關係?但古人們就偏中意搞此等無厘頭結盟。

至於上帝同猶太人盟約,就係割包皮。但其實用割包皮來結盟,又係不合邏輯的。

第一,割包皮又唔係只有猶太佬才可以割
第二,猶太妹冇包皮割,但又不視為盟約不包括佢地

咁,根本就無從分辨割了包皮之人是否已納入盟約,只能斷定冇割包皮的男人不被納入盟約

上帝諗嘢,向來都係喪喪地
沙文
此外,唔准喫血此規例,根本係廢嘅。
若猶太佬牙周病,則睡覺時一定會喫下若干血,上帝管得幾多?唔通叫摩老西逐個幫佢地檢查牙齒健康?
沙文
太 5:13 你們是世上的鹽

孱仔穌的經學十分唔掂。從前有個人,真係做咗世上的盬:

創19:26  羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

何解佢會做咗世上的盬?因為唔聽教:19:17 領他們出來以後、就說、逃命罷.不可回頭看

所以,叫人做世上的盬,就係唔好聽上帝話。
而且,以前就懵盛盛,以為盬好有寶,其實盬對人損害極大,係高血壓、心腦血管疾病、肥胖之成因:
http://www.mslhk.com/news_media_detail.php?mediaid=870
http://dotcomehealth.pixnet.net/ ... 0%E5%95%A4%E9%85%92

所以,阿穌叫信徒做盬,就係承認基督教係不健康的因素
beebeechan
而且,以前就懵盛盛,以為盬好有寶,其實盬對人損害極大,係高血壓、心腦血管疾病、肥胖之成因:

沙文 發表於 2011/12/20 21:06

所以我話你識野唔得全面, 單眼佬睇世界咁。

人體缺鹽會有低納血性症, 症狀正是懵盛盛, 反應慢, 講野經過大腦都無用, 因為低低地, 經常抽筋, 易累。
好似你咁
beebeechan
太 5:13 你們是世上的鹽
所以,阿穌叫信徒做盬

我以為你會話耶穌叫門徒做人要鹹鹹地, (使唔使加水, 濕濕地?)
beebeechan
創19:26  羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

今日得閒, 又等我教下你, 你睇錯左乜哩.

睇下耶穌點解呢段經先:
路加福音17:31

•  但在羅特從索多瑪出來的那天,火及硫磺自天降下,消滅了所有的人:
•  在人子顯現的日子裏,也要這樣。
•  在那一日,那在屋頂上,而他的器具在屋內的,不要下來取;那在田地裏的,同樣不要回來。
•  你們要記得羅特的妻子!

在火山爆發, 火及硫磺自天降下的時候, 羅太不是急急逃命, 還捨不得家中的財物名牌珠寶, 要回頭取回,
結果便是給火山灰埋了, 變成「鹽柱」。 幾千年前的人還未有火山灰這個名詞嘛!

今時今日, 仲有羅太呢類人架:

消防救羅太, 羅太救LV

麻甩佬話: 4G鹹相, 唔救唔得!
沙文
回復 265# beebeechan

完全冇鹽就唔得,好似世界完全冇基督教又唔得,因為少咗笑料。但係基督徒同鹽一樣,一多就弊
beebeechan
回復  beebeechan

完全冇鹽就唔得,
沙文 發表於 2011/12/31 13:14

拿, 所以你從我到又學識左一樣野勒, 係咪?
beebeechan

,好似世界完全冇基督教又唔得,因為少咗笑料。.
沙文 發表於 2011/12/31 13:14

淨係你已經夠哂笑料哩.
沙文
回復 267# beebeechan

所以孱仔穌嘅經學認真唔掂就係咁解。經文話回頭一看就變鹽柱,佢就錯解作取甚麼器官;明顯係血壓太高引致腦子灌水
beebeechan

所以孱仔穌嘅經學認真唔掂就係咁解。經文話回頭一看就變鹽柱,佢就錯解作取甚麼器官; ...
沙文 發表於 2011/12/31 13:19

唔知你想翕乜蠢
(唔見你一排, 你腦袋又退化多左少少, 無理性就梗架勒, 現在還加上詞不達意)
沙文
您諗嘢向來唔識轉彎,唔知係慣常現象黎啦。
beebeechan
您諗嘢向來唔識轉彎,唔知係慣常現象黎啦。
沙文 發表於 2011/12/31 13:25

我頂天立地, 一柱擎天, 
唔似你轉彎末角, 耷頭耷耳
沙文
回復 274# beebeechan

http://www.postants.com/thread-6645-1-1.html
beebeechan
沙文 發表於 2011/12/31 13:35

俾條。。。。。。連。。。我, 托咩!
有話就翕哩
沙文
回復 276# beebeechan

您托唔起我先翕啦
沙文
回復 270# beebeechan

未。孱仔穌好笑尐
其實以聖經寫作之嚴謹,若是作者冇用條脷舐過,絕不敢叫羅太做鹽柱。就算冇火山灰,叫糖柱都得,點解係都叫鹽柱呢?
孱仔穌就蠢到叫信徒去做鹽,即是叫佢地唔好聽夭主支笛啫,所以世界上有40幾億人聽佢勸,唔信夭主
沙文
法利賽佬問孱仔穌好唔好交稅畀Rome Revenue Agency, 孱仔穌問佢借咗個銀仔,話上面印住凱撒個嘜頭所以應該畀凱撒,上帝嘅就畀上帝。

教徒以為咁樣答得好醒,傳為千古佳話。其實真相係,阿穌咁樣答,顯示佢係唔識拉丁文嘅。

當時嘅銀仔,冇錯係有凱撒嘅嘜頭,但係除了凱撒個名之外仲有兩個字 "divi filius"-- 上帝個仔 -- 後來新約經索性抄咗此title送畀孱仔穌,但當時銀仔上的divi filius係指Octavian 。所以,指住個話凱撒係上帝嘅銀仔話上帝嘅歸於上帝,實在答得十分白痴,咁即係叫人連上帝嗰份都畀埋凱撒啫,教會食西北風咩?

beebeechan
乜 "divi filius"-- 係上帝個仔咁解咩?
真係:

咁 Dei filius 又解乜?

(識多少少先來狗翕)