沙文
若是照孱仔穌所訂原則-- 銀仔上面印住邊個嘜頭就歸邊個,全世界都冇一種貨幣係印住上帝個死人頭嘅,所以根本就唔駛畀錢上帝。例如,您出糧出人民幣就交稅畀毛主席創立嘅政府、出英鎊就交畀事頭婆,餘此類推。
咁,若以煩帝肛歐元出糧,就交畀前納粹少年團團員,連煩帝肛都唔肯用上帝個死人頭印銀仔,上帝邊有revenue呢?
沙文
凱撒就歸凱撒?咁基督徒交稅有幾順攤呢?

各位老細,您地唔會連一間在下列走稅天堂註冊的公司都冇卦?
Bermuda (United Kingdom)
British Virgin Islands (United Kingdom)
The Bahamas
Campione d'Italia an Italian enclave within Switzerland
Cayman Islands (United Kingdom)

佢地有乜特色?佢地冚扮爛都係信耶穌嘅!
beebeechan
凱撒就歸凱撒?咁基督徒交稅有幾順攤呢?

各位老細,您地唔會連一間在下列走稅天堂註冊的公司都冇卦?
Berm ...
沙文 發表於 2012/1/17 01:07

我 d 小本生意, 開間雜貨舖都要海外註冊?
誇唔誇左d 呀?
沙文
回復 283# beebeechan

就係因為您冇offshore,貴寶號做極都發唔大咯
beebeechan
回復  beebeechan

就係因為您冇offshore,貴寶號做極都發唔大咯
沙文 發表於 2012/1/18 11:33

所以咪凱撒就歸凱撒, offshore 歸 offshore 囉
你知唔知你實在翕緊乜蠢
沙文
知。係您個accountant唔知您原來唔知做生意要go offshore啫。炒咗佢啦
沙文
太 6:11        我們日用的飲食、今日賜給我們。

此種「即日鮮」的飲食理想,教徒從未實踐。我算您日日去街市買新鮮餸,但點都唔會日日糶米卦?倘若您今日食嘅米係上帝尋日賜畀您嘅,咁您就係特登同上帝抬槓;又或者,您今日食唔晒碟餸,雪住留番明日食,都係變咗「我們日用的飲食、昨日賜給我們」,令孱仔穌的祈求變成一句廢噏
沙文
聖經,的確係有好多奧秘嘅。而最奧秘就係,人生仔佢生仔,點解馬利亞生得孱仔穌把口講嘢講得咁蠢?

想上帝賜嘢畀您食,有好多種講法,例如

我們日用的飲食、在適當時賜給我們。
我們日用的飲食、預早賜給我們。
我們日用的飲食、隨時賜給我們。
我們日用的飲食、時時賜給我們。
我們日用的飲食、無論如何要賜給我們。
我們日用的飲食、一定要記得賜給我們。

點講,都唔駛將上帝賜飲食嘅時間限定在今日嘛,您估貪新鮮就好有著數乎?
beebeechan
沙文 發表於 2012/1/19 11:40

我們日用的飲食、在適當時賜給我們。
即係在不適當時便不會給, 你繼續捱餓哩.

我們日用的飲食、預早賜給我們。
日日俾新鮮野你, 唔使你食雪櫃隔夜野, 唔好咩?

我們日用的飲食、隨時賜給我們。
我們日用的飲食、時時賜給我們。
不會時時有, 不會隨時有, 等你知道在天主俾你既時候, 你就要把握機會, 過左就無.
現在天主就俾緊你一個救恩機會勒
.

我們日用的飲食、無論如何要賜給我們。
我們日用的飲食、一定要記得賜給我們。
地下有金, 都要你識貨, 同埋你肯烏低去執.

聖經,的確係有好多奧秘嘅。
沙文
我們日用的飲食、今日賜給我們。

朝早12:00am 禀神,在11:59:59 pm賜畀您,都係今日。
您因住哽死
beebeechan
我們日用的飲食、今日賜給我們。

朝早12:00am 禀神,在11:59:59 pm賜畀您,都係今日。
您因住哽死 ...
沙文 發表於 2012/1/19 23:19

當然係今日哩
古時猶太人的一天, 不是由00.00 hr 開始架
知識貧民!

好采你遇上我呢個比你識得多既人, 教識你唔少野
沙文
無效。您都唔係用猶太曆守安息日,
beebeechan
無效。您都唔係用猶太曆守安息日,
沙文 發表於 2012/1/19 23:31

聖經說: 六日工作, 一日休息歸於神
無話一定要星期日。
沙文
聖經又夠無話一定要六日工作啦。
beebeechan
聖經又夠無話一定要六日工作啦。
沙文 發表於 2012/1/19 23:37

聖經話人離開了伊甸園就要做到隻狗咁, 身水身汗先有得食。
你瞪大你未瞎的眼讀清楚聖經先哩。
沙文
所以聖經狗噏,笑甩下巴
大卵把人唔駛做啦
beebeechan
所以聖經狗噏,笑甩下巴
大卵把人唔駛做啦
沙文 發表於 2012/1/19 23:41

大卵把人唔駛做啦---因為佢地大輪哂, 有權有勢有銀, 可以要人做埋佢個份, 佢印印腳。
這是不公義的開始。

天主把人趕出伊甸園, 無話要給人一個公義的世界啵!
天主把人趕出伊甸園是要受苦, 悔罪, 不是去嘆世界
嘆世界要返入伊甸園。
沙文
係呀、好似孱仔穌就係咁咖嘞
beebeechan
係呀、好似孱仔穌就係咁咖嘞
沙文 發表於 2012/1/19 23:44

如果講孱, 講體能, 霍金一定孱過你, 不過, 霍金既智慧好你好多倍!
你只是 KingKong 一隻
沙文
回復 299# beebeechan
以前我的確同佢一樣縱慾過度以致身子虛弱
但今己好番

講起安息日,大家可有留意,其實這個所謂「聖日」,邪傻瑕自己都唔多尊重:

當年佢叫猶太佬守安息日,唔守就掟卵死您。點知一個屈尾十,佢又叫:
6:3        你們的一切兵丁要圍繞這城、一日圍繞一次.六日都要這樣行。
6:4        七個祭司要拿七個羊角走在約櫃前.到第七日你們要繞城七次、祭司也要吹角。

嗱,七日之中,一定有一日係安息日。邪傻瑕係咪需要一個私人助理提點佢呢?