beebeechan
小弟唔中意引聖經,但係我為引一次:
馬太福音16:28 :我實在告訴你們、站在這裡的、有人在沒嘗死味以前、必看 ...
him1006 發表於 2010/10/28 16:40

反基用呢個 truthbible.net 既野當秘芨, 都唔慌有腦得去邊,
(連選擇一個有水準的網站也不懂囉)

我也好少對這九流網內的廢料作回應,
但我也作一次。

簡單不過, 懂聖經者都會知
有人在沒嘗死味以前、必看 到人子降臨在他的國裡。...
人子降臨在他的國裡。是指甚麼先?
beebeechan
要搵反基料, 我介紹你去一個好一點的網站哩
http://skepticsannotatedbible.com/gen/1.html

甚麼「真理聖經.叻」的料都是抄自這裡, 三,四流的復述剪貼。
沙文
beebeechan 發表於 2010/10/28 01:03

您想佢指甚麼就指甚麼啦, 我冇所謂

這句都錯謬唔哂
因為站在這裡的, 有人在沒嘗死味以前, 發咗個夢
夢中看見人子降臨在他的國裡
這是一個很甜蜜的夢
夢醒, 此人還發覺自己夢遺了
beebeechan
您想佢指甚麼就指甚麼啦, 我冇所謂
..
沙文 發表於 2010/10/28 20:21

我都唔係指俾你睇
你有所謂, 便所你自己的謂囉
沙文
回復 44# beebeechan
我都話冇所謂咯, 係您先緊張之嘛, 又要問指甚麼先、指甚麼後
沙文
另一帖talking about 瞓覺, 我又醒起這件「話口未完」式爛瞓豬錯謬

Mat 8:20耶穌給他說:「狐狸有穴,天上的飛鳥有巢,但是人子卻沒有枕頭的地方。」

Mak 4:38耶穌卻在船尾依枕而睡。他們叫醒他,給他說:「師傅! 我們要喪亡了,你不管嗎﹖
beebeechan
另一帖talking about 瞓覺, 我又醒起這件「話口未完」式爛瞓豬錯謬

Mat 8:20耶穌給他說:「狐狸有穴,天上的飛鳥有巢,但是人子卻沒有枕頭的地方。」

Mak 4:38耶穌卻在船尾依枕而睡。他們叫醒他,給他說:「師傅! 我們要喪亡了,你不管嗎﹖

沙文 發表於 2010/10/29 07:10

噢...原來你以為耶穌是旦家人
沙文
回復 47# beebeechan
蜑家雞見水就話冇計啫
佢行水都話得, 都好難唔係蜑家佬
him1006
...有人在沒嘗死味以前、必看 到人子降臨在他的國裡。...

不如你同我講下係點解,唔明既話可以問下木屍
基基用聖經野當秘芨, 都唔慌有腦得去邊
沙文
西門彼得一刀切咗祭司馬仔隻耳,耶穌就趁機扮好人:太26:52   耶穌對他說、收刀入鞘罷.凡動刀的、必死在刀下。

其實, 條粉腸正一係攪屎棍,點解西門彼得會藏械嘅呢?係耶穌教唆佢地,當埋條褲擸架生:
Luk 22:35        耶穌又對他們說、我差你們出去的時候、沒有錢囊、沒有口袋、沒有鞋、你們缺少甚麼沒有.他們說、沒有。
耶穌說、但如今有錢囊的可以帶著、有口袋的也可以帶著.沒有刀的要賣衣服買刀。
我告訴你們、經上寫著說、『他被列在罪犯之中。』這話必應驗在我身上、因為那關係我的事、必然成就。
他們說、主阿、請看、這裡有兩把刀.耶穌說、夠了。

到掹出來用, 佢又話唔好
點解西門彼得唔一刀插入耶穌屎忽窿:「您屎忽痕,等徒兒幫您捅兩嘢得啦,搞咁多嘢做乜?」

我出一題徵求最佳答案
十幾個宗徒, 點解耶穌認為兩把刀就夠呢?
beebeechan
我出一題徵求最佳答案
十幾個宗徒, 點解耶穌認為兩把刀就夠呢?

沙文 發表於 2010/11/4 03:32

一把用來切生肉
一把用來切熟肉
一切腹一砍頭
兩肋插刀
吞刀一入一出
沙文
回復 51# beebeechan

冇可能, 基督教並唔係咁注重衛生嘅組織

Mat 15:2 你的門徒為甚麼犯古人的遺傳呢.因為喫飯的時候、他們不洗手。
沙文
雖然inductive reasoning話到明唔保證一定啱

但係講出「凡動刀的必死在刀下」嘅人, 運用induction就實在太離譜, 照計宗徒係絕對唔會信佢嘅
動刀的死在箭下有大把
動刀的死在槍下又得動刀的死在10字架下又得
動刀的, 又不一定冇機會壽終正寢

要點樣死, 真係您噏得出都有

宗徒話信佢, 很明顯係不忍hurt到佢嘅弱小心靈啫
beebeechan
廣東方言有話: 忠直的人「擔屎唔偷食」;
大富豪「打跛腳都唔使憂」

係咪忠直的人就個個都擔屎的?
大富豪個個都要跛腳,以示他富甲一方?

你喜歡不停地獻醜, 真不知醜字點寫
大富豪跛腳又真係唔使憂
擔屎仲要偷食果d叫蠢
beebeechan
大富豪跛腳又真係唔使憂
擔屎仲要偷食果d叫蠢
www 發表於 2010/11/5 22:12

哥哥仔應該是..不知屎...曾幾何時是有價值的商品來。
這不是叫蠢, 是叫無知。
dior13dior13
哥哥仔應該是..不知屎...曾幾何時是有價值的商品來。
這不是叫蠢, 是叫無知。

beebeechan 發表於 2010/11/5 22:39

看看你樓下:

為台灣百姓認罪禱告文
http://exchristian.hk/forum/view ... 5448&extra=page%3D1

11樓
沙文
回復 55# beebeechan

好簡單啦, 廣東人講嘢就冇咁笨7嘞
佢唔話
凡擔屎的必唔偷食
凡大富豪必打跛腳都唔使憂
beebeechan
看看你樓下:

為台灣百姓認罪禱告文

11樓
dior13dior13 發表於 2010/11/5 22:57

你不用叫我看這看那...
篇文講乜, 你直接在此講出來便是.
(你能夠逗起我興趣既話, 也許我都會望一下....
我時間也寶貴的,不會隨便看一堆大有可能是廢料的資料)