beebeechan
作福音書,如何處理猶太貴族、猶太平民、羅馬政府嘅三角關係,係要一定寫作功力嘅,但係所有福音書在這方面 ...

當時羅馬佬入主巴勒斯坦90年左右,社會存在反抗潮,有奮銳黨、小刀會等謀反組織,朝廷對於猶太平民動向不可能冇留意。福音一方面要一個innocent嘅耶穌,但係另一方面又要話佢好popular, 神通廣大招搖過市,郁下就話動員幾千人,若然真係有耶穌其人其事,咁羅馬政府就冇可能完全掌握唔到關於佢嘅情報,彼拉多又改錯名,其實係彼拉少,佢唔拉耶穌,要由祭司拉猶太人的王。這些情節,只顯示作者的天真,對政治時勢完全冇sense.
沙文 發表於 2015/5/22 15:23

唔講你唔知哩
彼拉多一早派左間諜在跟隨耶穌人群中臥底,無間道。
回報話耶穌教人俾人打左臉要迎右臉,
被指派擔行李行1里便送多1里,buy-one-get-one-free
還外衣送埋底褲,
又教人好納稅,凱撒歸凱撒
咁好既公民去邊到搵!?

彼總督既情報係話耶穌係一等好人。

呢個絕密檔案是蘭度教授獲准進入梵蒂岡藏書閣,剛剛在梵蒂岡藏書閣被發現的。
beebeechan

你想作故仔,都要有經有據先好聽架
唔係得把死人口在吹

呢樣,你要跟我學

今年頒獎禮,我拎最佳編劇,我會留番個最雞編劇俾你。
沙文
您係就係最佳編劇,兒童劇

大人劇中,彼總督捉咩人去釘,從來唔會因為佢有幾好人
beebeechan
您係就係最佳編劇,兒童劇

大人劇中,彼總督捉咩人去釘,從來唔會因為佢有幾好人 ...
沙文 發表於 2015/5/23 01:19

你編既大人劇,欠鹽花,無睇頭
彼總篤會咁釘人
沙文
大片係唔會場場都鹽花嘅。
要睇鹽花,神父周時都有真人騷
http://www.batleynews.co.uk/news ... se-claims-1-7273370
beebeechan
大片係唔會場場都鹽花嘅。

沙文 發表於 2015/5/23 01:27

唔夠鹽,好易仆街

https://saltshakerssg.wordpress. ... ad-put-you-at-risk/
沙文
再次多謝陳版友畀機會我為大家深入剖析聖經。其實,正是由於耶穌好人,令督爺不得不造瓜佢。

佢嘅好人教育,其實係同大祭司直接叫板,挑戰大祭司嘅權威。而羅馬佬,係靠大祭司同法利賽集团維持對巴勒斯坦统治,有咗佢地合作,羅馬會少好多麻煩。因此,除非耶穌能夠在同羅馬合作以及領導群眾兩方面都比大祭司優胜,否則督爺根本冇選擇餘地。

而佢唔反對交稅這一項,正正就將自己置於群眾的對立面,令佢連一人一票嘅基礎都冇埋。亦顯示佢全無政治頭腦。政治人物在這課題上至少會扮下嘢,在稅率上同羅馬negotiate, 扯下貓尾以定出令猶太佬相信係雙羸嘅方案。

福音書對於督爺扭扭擰擰想放佢一馬嘅描寫,就失卻政治局勢嘅backup, 很能顯出作者係四位一腳牛屎而心地善良嘅鄉下仔。
beebeechan
文筆混亂

老師批: 發還重寫
沙文
回覆 648# beebeechan

老師您有福音書作者兩項特質嘅其中一項
beebeechan
回覆  beebeechan

老師您有福音書作者兩項特質嘅其中一項
沙文 發表於 2015/5/24 00:31

你既行文思路
愈黎愈似哈佛專家,孖生兄弟咁囉

唔知係咪佢托世,托左落你到
你有排頭㾗哩
沙文
唔覺有頭㾗, 唔知係咪老婆隻shampoo好呢?
-----------------------------------------------------------
"福音"書就話,主耶穌郁下手指尾,就話都冇咁易召集幾千條猶太佬,犀利過烏蠅嬲狗屎。

究竟這个數字是堅是流呢?事實上,信耶穌嘅猶太佬能夠有幾多呢?不如我地數下哩?

若果您係得一隻手嘅傷健人士,好消息嘞,5隻手指都已經夠有突:
http://www.cbn.com/cbnnews/407139.aspx
beebeechan
唔覺有頭㾗, 唔知係咪老婆隻shampoo好呢?
-----------------------------------------------------------
...
沙文 發表於 2015/5/24 16:21

頭㾗既感覺,一時時既
有時,時忽㾗,就好難頂
沙文
屎忽痕好易解決。信耶穌就得啦。
----------------------------------------
據哭音書老吹,耶穌在民間唔多唔少都有尐威望,而且不止於草根階層,照計應該有 potential取代該阿發,點解彼拉多幾經辛苦,最後都係決定攬佢唔過呢?

原因係,耶穌嘅團隊track record實在太渣。
成日唔記得帶嘢食。
控制人流做得唔好,真正有需要嘅市民想接近耶穌相當困難,造成民眾物業損壞。。
將聖殿小賣部清場但冇妥善安排小販認可區安置佢地。
污染自然環境、造成豬農經濟損失....等等。

咁嘅管理、计划、组织、领导和控制,點可以取代大祭司治理猶太人民呢?以耶穌个人能力,至多只能畀佢任職医管局,但係佢又唔係執業醫生,只能用alternative treatments, 咁医管局都唔收得佢。可惜政府內並冇一个負責捉鬼嘅部门,否則倒可以考慮。

彼拉多無計之下,只好任由該阿發想點就點。
beebeechan
屎忽痕好易解決。信耶穌就得啦。
----------------------------------------

原因係,耶穌嘅團隊track record實在太渣。
成日唔記得帶嘢食。
控制人流做得唔好,真正有需要嘅市民想接近耶穌相當困難,造成民眾物業損壞。。
將聖殿小賣部清場但冇妥善安排小販認可區安置佢地。
污染自然環境、造成豬農經濟損失....等等。

沙文 發表於 2015/5/25 02:38

所以話你,執到寶都唔曉

5餅2條魚餵飽幾千人,中國一孩政策都要收檔,不愁人口問題。經濟發展局爭住請。

拎條鞭揈兩揈就可以清埸,企企理理,食環署一定錄用,清女人街,管小販一流。 佔中時又用得著,好過放催淚彈,  美金30皮一發。

豬農破產好事黎,成機地產商黎買地起豪宅。豬農先收一筆,回報好過養一世豬,發展商後收一大筆,雙嬴。

去到邊都有得撈,瓣瓣掂
沙文
咁拆屋頂就係為咗田生地產啦-------------------------------
大家有冇發覺, 5餅3魚古仔之中, 其實欠缺咗一樣嘢?
人活著不是單靠食物,都要飲水咖,點解耶穌唔變一些pops出來畀觀眾呢?食完餅, 乾僧僧,口寡寡好唔過癮者也

所以,在為人民設想這方面,佢始終唔係幾到位
beebeechan
咁拆屋頂就係為咗田生地產啦-------------------------------
大家有冇發覺, 5餅3魚古仔之中, 其實欠缺咗一 ...

大家有冇發覺, 5餅3魚古仔之中, 其實欠缺咗一樣嘢?
人活著不是單靠食物,都要飲水咖,點解耶穌唔變一些pops出來畀觀眾呢?食完餅, 乾僧僧,口寡寡好唔過癮者也

所以,在為人民設想這方面,佢始終唔係幾到位
沙文 發表於 2015/5/25 06:35

拿, 我又塞X入你袋,
擘大口哩.

耶穌是「活水」, 群眾來聽耶穌的話, 仲會口渴咩?

耶穌講話和行5餅2魚的地方叫 Tabgha , 意思就是「七座泉」, 是約旦河出口, 加里里湖邊,
正一係疊水之地。 不愁無水飲。
沙文
通常您都係錯嘅,今次您又錯啦.
耶穌自己就係活水?佢都要乞水飲啦, 死水都唔知有冇佢份:
4:7有一個撒瑪利亞的婦人來打水.耶穌對他說、請你給我水喝。
4:8那時門徒進城買食物去了。
4:9撒瑪利亞的婦人對他說、你既是猶太人、怎麼向我一個撒瑪利亞婦人要水喝呢。原來猶太人和撒瑪利亞人沒有來往。

您咁鬼陰毒,人地誠心來聽道您就畀硫磺水人飲!硫磺水會飲死人咖。浸下溫泉就幾舒服:
http://shalom.xinmedia.com/israel-guide/tabgha.aspx
https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Society_&_Culture/HamatGader.html

咁嘅衛生標準, 所以食環署都唔留得佢。

---------------------------------------------------------------------
點解祭司手下捉耶穌,耶穌嘅爪牙掹刀隊祭司僕人,但係唔切賓周偏偏切耳仔呢?

其實,耶穌嘅爪牙咁樣做, 係有典故、有用意嘅。
以色列女王Salome個仔Hyrcanus II, 係40 BCE時猶太佬嘅大祭司,就係被佢个姪切咗耳仔,以致冇得撈(根據利未記歧視傷徤人士條例)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyrcanus_II

所以,切耳仔嘅意思係奪權。顯然耶穌集團有政治野心,佢地嘅意圖並唔係純為宗教咁innocent嘅。哭音書為了宗教目的隱瞞實情,但聰明的讀者仍能從細微的蛛絲馬跡中發掘出真相。
beebeechan
通常您都係錯嘅,今次您又錯啦.
耶穌自己就係活水?佢都要乞水飲啦, 死水都唔知有冇佢份:
4:7有一個撒瑪利 ...

您咁鬼陰毒,人地誠心來聽道您就畀硫磺水人飲!硫磺水會飲死人咖。浸下溫泉就幾舒服:
http://shalom.xinmedia.com/israel-guide/tabgha.aspx
https://www.jewishvirtuallibrary ... ure/HamatGader.html

沙文 發表於 2015/5/25 13:37

死哩,你咁鬼蠢真係幾難醫。
你屋企雪櫃內有冰水,廁所個塔又係有水,
你要飲水,竟然係去馬桶裡取水。
沙文
回覆 658# beebeechan
雪櫃、廁所個塔之水都被門徒趁群眾專心听道時飲鬼晒矣

死哩,耶穌咁鬼蠢真係幾難醫。
佢屋企雪櫃內有冰水,廁所個塔又係有水,
佢要飲水,竟然係去撒馬利亞馬桶裡取水。飲完仲要扮活水
=======================
主耶穌扮活水扮得好騎哩,4:14人若喝我所賜的水就永遠不渴.我所賜的水、要在他裡頭成為泉源、直湧到永生。
4:15婦人說、先生、請把這水賜給我、叫我不渴、也不用來這麼遠打水。

其實當時個位撒馬利亞熟女係咁應佢:既然你自己有都活水咁巴鳩閉,又駛乜來這麼遠問老娘乞井水咁折墮?
4:15及接下來的對白其實係老作的
beebeechan
回覆  beebeechan

其實當時個位撒馬利亞熟女係咁應佢:既然你自己有都活水咁巴鳩閉,又駛乜來這麼遠問老娘乞井水咁折墮?
4:15及接下來的對白其實係老作的

沙文 發表於 2015/5/27 05:19

睇完個劇情
耶穌實在不是在乞水,
是行銷「活水」, 銷『生命恩泉』

經上說跟住落黎既發展, 是撒瑪黎亞婦人回到她的地方向人講及這事,
很多撒瑪黎亞人都因此信了, 當了婦人的下線。
婦人當撒瑪黎亞區域經理, 當之無愧, 在傳銷業中, 收佣都收到手軟。