beebeechan
回覆  beebeechan

边鬼度有教徒免人地債, 您唔好吹水啦
沙文 發表於 2016/6/17 23:14

你又想有喜年福利,
咁你又想唔想行番古猶太人的律例, 好似猶太咁嚴守戒命先?
例如安息日執柴都砸忍死你。

有權利也要有義務

你又想叫雞, 又想人唔收錢
沙文
所以教徒從來都唔放數, 因為驚收唔返
beebeechan
好忍耐, 50年不變, 都係要還
免我們的債、如同我們免了人的債。
-- 所以, "我們免了人的債"先可以" 免我們 ...
沙文 發表於 2016/6/17 23:18

耶穌講呢句話時, 當時社會仲係行緊猶太律例
即係耶穌無亂講。
beebeechan
所以教徒從來都唔放數, 因為驚收唔返
沙文 發表於 2016/6/17 23:23

今時今日, 借到連銀行都唔肯借錢俾佢既人,
你都唔好再借俾佢哩。。。。你用下腦, 唔好咁忍蠢
沙文
而家猶太社會仲係行緊猶太律例, 不過關顛鼠教卵事啫
beebeechan
而家猶太社會仲係行緊猶太律例, 不過關顛鼠教卵事啫
沙文 發表於 2016/6/17 23:26

係猶太習俗, 
唔係猶太律例
你醒少少好無?
沙文
係猶太律例Halakhah
你醒少少好無?
http://www.myjewishlearning.com/article/halakhah-the-laws-of-jewish-life/
beebeechan
係猶太律例Halakhah
你醒少少好無?
沙文 發表於 2016/6/17 23:42

你拋忍錯書包哩
律例是 mitzvot

你又唔夠醒哩
沙文
回覆 968# beebeechan
Halakhah: Jewish Law
Halakhah (in Hebrew)
http://www.jewfaq.org/halakhah.htm
沙文
各位有冇注意, 其實呢條猶太佬律例係廢嘅

你應計算七個安息年,即七乘七年;七個安息年的時期,正是四十九年。
在這喜年內,人各歸其祖業。
祝聖第五十年,向全國居民宣布自由;為你們是一喜年,人各歸其祖業,人各返其家庭。

做主人嘅, 一定會喺第49年要條友做到死.
所以, 表面上係福利, 其實反而成為係資本家害死債仔嘅motivation
由一開始, 免債就係揾笨嘅
beebeechan
各位有冇注意, 其實呢條猶太佬律例係廢嘅

你應計算七個安息年,即七乘七年;七個安息年的時期,正是四十九 ...

做主人嘅, 一定會喺第49年要條友做到死.
所以, 表面上係福利, 其實反而成為係資本家害死債仔嘅motivation
由一開始, 免債就係揾笨嘅
沙文 發表於 2016/6/17 23:57

你呢d 思維係連老婆病到就黎斷氣哩
你都要小番鑊先
唔要得! 好很醜陋
沙文
猶太佬思維真係好很醜陋, 諗埋咁嘅屎橋出來
好在有我好心提醒各位提防
beebeechan
猶太佬思維真係好很醜陋, 諗埋咁嘅屎橋出來
好在有我好心提醒各位提防
沙文 發表於 2016/6/18 00:12

中國人都懂唔好趕狗入窮弄, 窮寇莫追
係智慧黎既
所以, 猶太人歷史中無無產階級大革命這回事。
你呢水蠢人唔會領悟到。
沙文
係智慧黎既
而猶太佬就諗出喜年Halakhah, 監硬引地主要無產階級做到死,
小耶仲要藉此老吹此乃什么"免債"
你呢水蠢人唔會領悟到。
beebeechan
係智慧黎既
而猶太佬就諗出喜年Halakhah, 監硬引地主要無產階級做到 ...
沙文 發表於 2016/6/18 00:22

你又拋忍錯書包哩
喜年都不是叫 halakhah

屎的香不了。
沙文
回覆 975# beebeechan
痴綫兼無知又要扮識猶太文化
https://books.google.ca/books?id ... lpg=PA15&dq=Jubilee,+Halakhah&source=bl&ots=3YZVIddygs&sig=FI0fsLhUdJukt1zWHP4I9q82prw&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjPvOiwv6_NAhUJw4MKHZ7EAYoQ6AEIIDAB#v=onepage&q=Jubilee%2C%20Halakhah&f=false
beebeechan
,+Halakhah&source=bl&ots=3YZVIddygs&sig=FI0fsLhUdJukt1z ...
沙文 發表於 2016/6/18 00:39

哇。。。
你查左半粒鐘先搵到咁既料咋

都好,肯查,都好過唔肯去查既個班「乜楓物 feng」
beebeechan
,+Halakhah&source=bl&ots=3YZVIddygs&sig=FI0fsLhUdJukt1z ...
沙文 發表於 2016/6/18 00:39

不如,你睇完 (包括你係睇得明),
才來話我講錯左乜哩。
懟篇文俾我,無忍用架喎
沙文
懟篇文俾您,就緊係冇忍用啦, 您都唔識睇
我係懟畀識字嘅網友睇啫

--------------------

各位唔好以為免債就係甩身 - 未娶老婆或本身已婚就或者得, 但若賜您老婆而生咗仔, 就唔該儕低畀佢享用;

21:2        你若買希伯來人作奴僕、他必服事你六年、第七年他可以自由、白白地出去。
21:3        他若孤身來、就可以孤身去.他若有妻、他的妻就可以同他出去。
21:4        他主人若給他妻子、妻子給他生了兒子、或女兒、妻子和兒女要歸主人、他要獨自出去。
beebeechan
懟篇文俾您,就緊係冇忍用啦, 您都唔識睇
我係懟畀識字嘅網友睇啫

--------------------

各位唔好以為免 ...
沙文 發表於 2016/6/18 01:50

不過, 你又好清楚咁寫明, 係懟俾我:
回覆 975# beebeechan

人地唔想要
你唔好亂懟
夾硬塞入去