beebeechan
多咗6隻翼, 輸送器仲嘥電/油, 為起條數上黎笨7加個箍
沙文 2019/11/3 21:59 提交

V6 engine 好馬力喎。
beebeechan
唔知各位有冇發覺, 粵語長片入面嘅神仙, 係比聖經入面的天使更為符合科學嘅。佢地唔駛背脊揹住幾隻翼咁漏bo ...
沙文 發表於 2019/11/4 10:09

自己冇翼嗰就要  call 空中 Uber
beebeechan
反觀天使用翼飛, 受天氣、氣流限制而且速度低, 堪稱神怪作品中低端之作

沙文 發表於 2019/11/4 10:09

有時唔係一定講速度既,
正如游水, 會睇姿勢靚唔靚:

「只須fit 一聲突然出現」嗰啲, 無乜美姿, 攝青鬼咁!
/
沙文
可惜6隻翼美姿生物Palaeodictyoptera巳绝種, 請來其親戚頂當

有翼曱甴, 展翅高飛
大家齊來欣赏美姿

beebeechan
可惜6隻翼美姿生物Palaeodictyoptera巳绝種, 請來其親戚頂當

有翼曱甴, 展翅高飛
大家齊來欣赏美姿

...
沙文 發表於 2019/11/5 10:25

六翼飛機, 展翅掟彎
大家齊來欣赏一番
沙文
淘汰咗好L耐啦, 依家連最渣嘅737max 都唔用咁L多隻翼
-------------------------------------------------------------------------
我中學上聖經堂, 先生話呢個世界係有咗菜先然後才有第尐星體

1:12        於是地發生了青草、和結種子的菜蔬、各從其類、並結果子的樹木、各從其類、果子都包著核。 神看著是好的.
1:13        有晚上、有早晨、是第三日。

1:16        於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。
1:17        就把這些光擺列在天空、普照在地上、
1:18        管理晝夜、分別明暗. 神看著是好的.
1:19        有晚上、有早晨、是第四日。

跟住打鍾落堂,recess之後science堂。
先生話恒星HD 140283 係138億歲。

地球都係得45億年歷史, 菜就5億年前出現。

我想叫齊兩位先生3口6面問清楚, 但校長話學校policy冇得咁L樣上堂
beebeechan
跟住打鍾落堂,recess之後science堂。
先生話恒星HD 140283 係138億歲。

地球都係得45億年歷史, 菜就5億年前出現。

我想叫齊兩位先生3口6面問清楚, 但校長話學校policy冇得咁L樣上堂
-------------------------------------------------- ...
沙文 發表於 2019/11/7 23:22

上體育堂時老師叫你四圍走, 跑圈
你上中史堂係課室跑圈吖。。。。。
beebeechan
淘汰咗好L耐啦, 依家連最渣嘅737max 都唔用咁L多隻翼
-------------------------------------------------- ...
沙文 2019/11/7 23:22 提交

幾時進化成飛碟?
沙文
上體育堂時老師叫你四圍走, 跑圈
你上中史堂係課室跑圈吖。。。。。 ...
beebeechan 發表於 2019/11/7 07:30

跑咗啦。
公輸盤為楚造雲梯之械成,將以攻宋。子墨子聞之,起於齊,行十日十夜,而至於郢,見公輸盤。

為咗study這件中史事件跑馬拉松, 我成績啱啱夠畢業。全靠之前歐洲史堂, 實地去雅典跑馬拉松練習。中史、歐史同體育,都唔係好似貴教咁,來來去去都凈喺一個封閉系統內圍威餵。
沙文
所謂嘅"創世紀", 老作幾個人名:
亞大生雅八、雅八就是住帳棚牧養牲畜之人的祖師。
雅八的兄弟名叫猶八.他是一切彈琴吹簫之人的祖師。
洗拉又生了土八該隱、他是打造各樣銅鐵利器的、〔或作是銅匠鐵匠的祖師〕

以為咁就涵蓋咗文明起源, 其實, 漏咗最關鍵嘅一樣嘢, 火。
https://www.smithsonianmag.com/s ... -us-human-72989884/
整銅器嘅祖師與鐵器祖師冇可能係同一入, 我都唔同您計。但至少, 在識整銅鐵之前要識生火。但土八該隱係第8代人, 咁邊個開始用火呢?

希臘人就叻過猶太佬, 作古仔都會將最緊要元素加入去
https://www.ancient.eu/Prometheus/

可惜另一樣文明起源重要元素係語言, 希臘佬亦都漏咗。根據猶太佬經, 人一爆出來就識講嘢同埋識聽上帝講嘢。language skill 係咪打針打入去嘅呢
沙文
雅8就是住帳棚牧養牲畜之人的祖師 -- 在牧養之前, 人類係靠打獵為生, 而且打獵在用火之前 -- 本來食sashimi, 有火之後才bbq.
圈養的timeline 在1.5萬年前, 最早係狗, 羊在1.1萬年前。
青銅時代始於主前4000年.雅8 點有可能係土8該隐嘅兄弟?
沙文
而弦樂器最早主前3500年
https://en.wikipedia.org/wiki/Harp

將畜牧、樂器、冶金監硬車埋喺同一時代简直9唔搭8
沙文
他是一切彈琴吹簫之人的祖師。
he was the father of all such as handle the harp and organ.

就一句, 已經睇得出所謂"聖"經翻譯, 乃為求求其其, 食屎都肥

harp, 係豎琴就冇錯
organ, 係一樣咁嘅樂器, 都係攞黎彈嘅, 唔係攞黎吹嘅。

攞泥吹嘅簫, flute, 或者panpipe, 就係咁L樣

沙文
咁L樣叫做翻譯, 您叫聖母下凡同我吹簫啦
沙文
點解要咁譯呢?我諗,這個絕不會係一個偶然的錯誤。由聖教會的track record, 我們有理由斷定,神父日夜都掛住吹簫,因而將organ都話係吹蕭
沙文
偷竊知識產權,強制技術轉移嘅濫殤, 其實唔係大6

4:21 And his brother's name was Jubal: he was the father of all such as handle the harp and organ.

唔知醜生到49, organ係邊個發明嘅呢?

Ctesibius of Alexandria

https://en.wikipedia.org/wiki/Pipe_organ
beebeechan
他是一切彈琴吹簫之人的

harp, 係豎琴就冇錯
organ, 係一樣咁嘅樂器, 都係攞黎彈嘅, 唔係攞黎吹嘅。

沙文 2019/11/23 00:11 提交

Organ 係要「吹」㗎啵
沙文
呢尐係melodica, 您幾時學咗您個教友尐騎哩嘢, 自己info有flaw就求我詐睇唔到
beebeechan
呢尐係melodica, 您幾時學咗您個教友尐騎哩嘢, 自己info有flaw就求我詐睇唔到
沙文 2019/11/25 10:04 提交

呢啲係口風琴
係風琴一類。
風琴風琴,唔 O 起咀吹佢,邊有風?

你唔識野
沙文
非也非也。
"在樂器分類上和口琴同一類" https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%A3%E9%A2%A8%E7%90%B4

而非同風琴一類者也