沙文
其實, 成個釘架過程論述十分胡混, 驗屍求其, 死咗未不在話下。
冇打斷腳就話全身骨頭冇斷? 1槍插入肋骨位, 很有可能断pen骨, 但係就冇檢查過
沙文
祭司派人看墓, 係大殮之後成日才開始, 而唔係由條屍下架開始一直監視。手下到山地時, 條鹹魚究竟是否在內, 又冇睇過。要上下其手, 有成晚時間可用。
咁嘅劇情, 我割椅都算客气

27:62        次日、就是預備日的第二天、祭司長和法利賽人聚集、來見彼拉多、說、
27:63        大人、我們記得那誘惑人的、還活著的時候、曾說、三日後我要復活。
27:64        因此、請吩咐人將墳墓把守妥當、直到第三日.恐怕他的門徒來把他偷了去、就告訴百姓說、他從死裡復活了.這樣、那後來的迷惑、比先前的更利害了。
27:65        彼拉多說、你們有看守的兵.去吧、盡你們所能的、把守妥當。
27:66        他們就帶著看守的兵同去、封了石頭、將墳墓把守妥當。
beebeechan
回覆  beebeechan
4:22 所羅門每天需用五千公升細麵粉,一萬公升粗麵粉,
4:23 十頭牛欄裏養的肥牛,二十頭牧場上養的肥牛,一百隻綿羊;此外還有鹿、羚羊、獐子,和家禽等。
..
沙文 發表於 2020/4/12 17:19

你真係唔知頭唔知路, 狗翕就亂吐。

經文係講所羅門擺酒請街坊,  all you can eat.....
因乜事咁大慶祝? 你自己去睇睇經。

咁大掤人

20隻牛, 100隻羊都係摱摱緊夠食。

(只限堂食, 唔好打包添呀)
beebeechan
其實, 成個釘架過程論述十分胡混, 驗屍求其, 死咗未不在話下。
冇打斷腳就話全身骨頭冇斷? 1槍插入肋骨位, ...

但係就冇檢查過
沙文 發表於 2020/4/12 18:08

挑。。。。。。。咁你都無驗查過係有斷咗條漰骨唶。
beebeechan
祭司派人看墓, 係大殮之後成日才開始, 而唔係由條屍下架開始一直監視。手下到山地時, 條鹹魚究竟是否在內, 又冇睇過。要上下其手, 有成晚時間可用。
咁嘅劇情, 我割椅都算客气
沙文 發表於 2020/4/12 18:18

呢個門徒偷屍來証明耶復活,唔啱劇情喎。

門徒多默聽到師兄們話耶穌復活咗, 佢都話打死都未信住, 睇到先。

耶穌對門徒說復活事時, 無一個門徒明佢翕乜。

(即係你對羅莎蓮講, 今晚可以打雙響, 佢都唔信, 做完拎頭去咗瞓覺咁)

門徒偷咗屍, 咁婦女返嚟回報唔見咗條屍時, 就唔使咁緊張拿拿臨咁仆去個墓到哩。
沙文
要特登詐帝唔信,唔好畀人睇出有景犇轟吖嘛。
beebeechan
要特登詐帝唔信,唔好畀人睇出有景犇轟吖嘛。
沙文 發表於 2020/4/12 22:00

咁都唔使走得咁急, 氣來氣喘咁
攞影帝咩
沙文
回覆 1904# beebeechan
所以我都冇話實有斷。未驗過就不能斷定有斷定冇斷。斷骨並唔係靠求其睇下嘅。
beebeechan
所以我都冇話實有斷。未驗過就不能斷定有斷定冇斷。斷骨並唔係靠求其睇下嘅。 ...
沙文 發表於 2020/4/12 22:02

你都唔識劏豬宰牛, 骨係唔可以篤斷, 係要斬, 劈, 扑先可以弄斷
(膜就可以篤穿)
沙文
回覆 1907# beebeechan
係唔駛急。尐拆白黨畀人捉到都係咁話「我同您一様都係畀人呃。」
beebeechan
係唔駛急。尐拆白黨畀人捉到都係咁話「我同您一様都係畀人呃。」 ...
沙文 發表於 2020/4/12 22:09

路加福音到話, 啲婦女返嚟回報唔見咗耶穌條屍時,
男門徒都話佢地:黐線呀?  咁

一早佈咗局既, 就會話: good...well-done

你都唔信你會中六合彩, 一票獨中, 五千萬哩。
你就預先去買定間豪宅?
沙文
script 寫定咗咖啦 照稿讀有幾難
beebeechan
script 寫定咗咖啦 照稿讀有幾難
沙文 發表於 2020/4/12 22:21

你先係梁醒波, 鄭君綿, 唔跟稿, 
亂爆肚
沙文
回覆 1909# beebeechan

篤得斷嘅
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3339651https://www.hindawi.com/journals/crira/2013/397514/

督正條pen骨, 断咗有乜出奇, pen骨又唔係咁難斷。唔信您畀我隊一槍試下
沙文
回覆 1903# beebeechan

正常來說 猶太佬日日有羊食, 不過呢輪唔開得門啫
    https://www.myjewishlearning.com ... sh-food-in-toronto/
beebeechan

正常來說 猶太佬日日有羊食, 不過呢輪唔開得門啫
沙文 發表於 2020/4/12 22:46

咁今日既猶太佬都唔係俾羅馬佬管哩
沙文
羅馬佬都冇规定只准passover食羊啩
beebeechan
沙文 發表於 2020/4/12 23:00

比拉多日日食豬啜蟹都得
beebeechan
沙文 發表於 2020/4/12 23:00

都無規定你大時大節先食皇帝蟹, 魚翅撈麵既
你食得起咪日日食囉
沙文
而家就係冇得食。一解封我都嘆5麵2魚。

---------------------------------------------
羅馬佬都有些被收買, 特登找人代揹10字架, 等阿稣兩手揈揈, 嘴jurjur發表演講, 不加制止。

23:26        帶耶穌去的時候、有一個古利奈人西門、從鄉下來.他們就抓住他、把十字架擱在他身上、叫他背著跟隨耶穌。
23:27        有許多百姓、跟隨耶穌、內中有好些婦女、婦女們為他號咷痛哭。
23:28        耶穌轉身對他們說、耶路撒冷的女子、不要為我哭、當為自己和自己的兒女哭。
23:29        因為日子要到、人必說、不生育的、和未曾懷胎的、未曾乳養嬰孩的、有福了。
23:30        那時、人要向大山說、倒在我們身上.向小山說、遮蓋我們。
23:31        這些事既行在有汁水的樹上、那枯干的樹、將來怎麼樣呢。