沙文
吸血僵屍係違反猶太教教規啫, gay督教一向提倡喫血,對吸血僵屍的立場應該支持。
點解神父又會反對Twilight呢?

神父:《哈利波特》易招引邪惡力量

【台灣醒報╱記者莊瑞萌╱台北報導】
2010.11.23 04:10 pm

曾多次替人驅魔的天主教神父優田努爾(Thomas J. Euteneuers)在他的新書指出,電影《哈利波特》與《暮光之城》等情節,容易招引邪惡力量聚集,他說,這是導致年輕人中邪案例越來越多的原因之一。

天主教神父優田努爾在他的新書《Exorcism and the Church Militant》多次提到惡魔,他表示,「我並不懼怕邪靈,因為上帝賜我力量使我不至於害怕,而且惡魔是被捆綁著,牠們自己很清楚。」

優田努爾神父自2003年開始,透過耶穌替人趕鬼,他在出書前自囑,希望透過這本書提醒所有的為人父母,應注意《哈利波特》與《暮光之城》等書籍的內容,容易引領孩子進入所謂的「黑暗世界」。另外,包括占卜、塔羅牌與巫術等媒介,都等於在開啟通往邪靈的門。

他表示,「惡者做事是不論當事人的意圖,不管善良或純潔,兒童也很容易喪失判斷善惡的能力」。優田努爾神父也強調說,「邪靈只在當事人同意下才會進入,附身在人身上」,「不過,所有的邪靈都明白權柄這件事,也唯有透過教會的權柄,才能讓惡魔離開被附的當事人。」

曾經驅過魔的優田努爾神父也表示,「被附身後,惡魔會繼續邀請其他惡魔進入當事人,惡魔附身的目的是要聚集力量,成為人到達天堂的阻礙,因為惡魔早已輸了在天堂的戰役。」

他表示,惡魔只能透過當事人邀請才會進入,附身在人身上,絕對不要為自己留下讓惡魔進入的管道,包括施行巫術等方式。

優田努爾神父曾擔任過天主教維護生命團體(Human Life International)主席一職,目前在美國加州擔任全職神父工作。
http://udn.com/NEWS/READING/REA8/5991247.shtml
beebeechan
你也不會鼓勵子女沉迷或繆然地去玩碟仙, 養鬼仔, 神打, 問米...之類的事罷.

鬼佬不太懂華人社會的事, 不會用上邊的做例, 他所說的, 基本上也是上邊的意思相若。
葉仔
教會的人以為自己有能力驅走邪靈, 其實咁先容易招野邪靈! 你看驅魔人的神父咪又係香姑咗!
beebeechan
教會的人以為自己有能力驅走邪靈, 其實咁先容易招野邪靈! 你看驅魔人的神父咪又係香姑咗! ...
葉仔 發表於 2010/12/20 12:06

你是在說電影的驅魔神父, 還是現實世界中的驅魔神父?

教廷首席驅魔神父, Father Gabriele Amorth, 從事驅魔工作25年, 行年85歲, 未見因驅魔而「香姑左」。
葉仔
神父批評別人看電影嘛! 當然要用電影情節駁回啦!
我就未見過真實的教會驅魔, 在電視上見過算不算?
如果你見過的話, 不如講下比我地聽!
beebeechan
如果你見 ...
葉仔 發表於 2010/12/20 12:14

我都未遇過真實的附魔和驅魔個案。
beebeechan
如果你見 ...
葉仔 發表於 2010/12/20 12:14

看電影無問題卦,
沉迷在情節中不能抽離才是真正的附魔囉.

散埸時拍下籮友行人的, 實無傷大雅。
葉仔
你都咁話呀?! 所以呢, 天主教神父優田努爾係咪多餘囉!
佢自己都沉迷晒落耶神, 耶子度啦! 扮咩晒野吖!
beebeechan
你都咁話呀?! 所以呢, 天主教神父優田努爾係咪多餘囉!
佢自己都沉迷晒落耶神, 耶子度啦! 扮咩晒野吖! ...
葉仔 發表於 2010/12/20 12:34

佢咁講唔多餘,
因為佢做呢行, 接觸邪靈多知道易請難送。

消防處既防火組也是成日好多勸告架哩......因為佢地見得多, 知道危機實在很多。
好多人 (可能包括你) 也會當他們的忠告多銀餘, 扮哂野咁囉.
到火燭時, 你便明白佢地講既句句都係岩
葉仔
我又唔見信咗主的人好好多呀! 壞人咪又係大把, 仲容易成為所謂魔鬼的誘惑添
beebeechan
我又唔見信咗主的人好好多呀! 壞人咪又係大把, 仲容易成為所謂魔鬼的誘惑添 ...
葉仔 發表於 2010/12/20 12:58

魔鬼既目的就係去誘惑好人去變壞人丫嘛!
如你已經係個大壞人, 仲使乜去誘惑你先? 多銀餘哩..屣火力..係咪?
所以, 魔鬼才會集中火力去誘那些想做好人的人, 千方百計扯番佢地去魔鬼那邊, 遠離天主嘛.

在諾曼第灘頭, 德軍的機鎗梗係集中辣低由登陸艇跳出來的陸戰隊哩, 射dee訓低左瓜左既做乜唶?

(咁簡單既你都諗唔到既?)
葉仔
回復 11# beebeechan

咁講, 做個普通人好喇! 一陣信左被魔鬼俘虜的基督徒咪弊, 你知啦!
所謂魔鬼沒式認, 唔好捉隻老鼠入米缸!
beebeechan
回復  beebeechan

咁講, 做個普通人好喇! 一陣信左被魔鬼俘虜的基督徒咪弊, 你知啦!
所謂魔鬼沒式認, 唔 ...
葉仔 發表於 2010/12/20 13:09

天主叫你去信基督徒咩!!!!
你愈講愈戇居了
(開始無料?)
葉仔
回復 13# beebeechan

信佢做咩? 德軍係基徒, 佢殺了唔少人, 難道呢d是假的, 信佢一成都死呀!
沙文
你也不會鼓勵子女沉迷或繆然地去玩碟仙, 養鬼仔, 神打, 問米...之類的事罷.

beebeechan 發表於 2010/12/19 19:17

根據條靚仔嘅興趣鼓勵佢咯
繆然地去玩碟仙, 養鬼仔, 神打, 問米, 可以造就偉大作家 J. K. Rowling, 對社會作出貢獻嘛
beebeechan
根據條靚仔嘅興趣鼓勵佢咯

沙文 發表於 2010/12/20 21:21

你唔好講一做一套, 你今晚就同亞仔玩哩!
沙文
回復 16# beebeechan
一於請穌仔上黎, 急急如律令
beebeechan
一於請穌仔上黎, 急急如律令
沙文 發表於 2010/12/21 07:51

傻仔....穌哥唔使請架
看!我同你們天天在一起,直到今世的終結。」(瑪竇福音28:20)
葉仔
回復 18# beebeechan
可惜瑪竇死咗都未終結呢! 呃人!
beebeechan
可惜瑪竇死咗都未終結呢! 呃人!
葉仔 發表於 2010/12/21 10:36

人不死清光, 怎算這世代終結先?