沙文
邊個默示猶太佬寫此等古仔呢?原來:::

沙文
先前係得一小段
靚女professor成堂講舊約堂終於在youtube上畫

一上堂,籮柚都未坐定,靚女professor就已經講猶太佬如何將原屬美索不達美亞人的古仔改編成舊約
沙文

舊約點樣 revolutionary, cultural critique 法呢?就要乖乖地聽書
beebeechan
咁你聽左d乜出黎?
係咪聽唔明鬼話, 又無中文字幕, 想有人解俾你知?
沙文
回復 4# beebeechan

您咁熱心,不如您負責解俾我地知,睇下您點樣演繹靚女professor嘅講書課

and believe me that's lost on adult readers quite often, just like you do.
beebeechan
你捐$50 做壇費...我幫你續句譯成中文字幕又點話
沙文
回復 6# beebeechan

Confirmation number: 31665502RN697464F.
beebeechan
回復  beebeechan

Confirmation number: 31665502RN697464F.
沙文 發表於 2011/4/12 20:32

你用冥通銀號過數架?
沙文
抽水收到就得啦。您話之我掟落屎坑叫佢執。開工啦咁多耶穌講

喂,靚女professor指定課本係The Jewish Study Bible喎,唔係俾人做過手腳嘅顛鼠教bible喎,您有冇咖?冇就買咗先啦
http://www.amazon.com/Jewish-Study-Bible-Publication-Translation/dp/0195297512

等陳版友譯professor講學,分分鐘結果同教徒等耶穌再黎一樣 -- 您慢慢等啦

但好在,冇咗陳版友同耶穌,我地一樣可以move on, 而且冇咗佢地阻住地球轉以及宇宙膨漲,大家聽書仲更專心啦。其實,據我觀察,大部分港人都通曉兩文三語,聽幾堂書係唔會有問題嘅,駛Q佢譯咩?費事佢譯錯仲衰啦。若有少數國內版友要求先至諗下點搞啦。

今堂有樣嘢比較奇,其實「一神」這個idea都未必實係猶太佬發明,而係法老Akhenaten 嘅知識產權,猶太佬的一神教concept可能係抄埃及佬,靚女professor唔會唔知,點解佢係都要讚猶太佬呢?
beebeechan
等陳版友譯professor講學,分分鐘結果同教徒等耶穌再黎一樣 -- 您慢慢等啦

今堂有樣嘢比較奇,其實「一神」這個idea都未必實係猶太佬發明,而係法老Akhenaten 嘅知識產權,猶太佬的一神教concept可能係抄埃及佬,靚女professor唔會唔知,點解佢係都要讚猶太佬呢?

沙文 發表於 2011/4/16 12:09

耶魯教授的講課, 是說猶太教是「單一主」, 不是「單一神」宗教。
猶太人的信仰由單一主, 演化成單一神。
沙文
你逐句譯、同埋申請改埋牛記字典先得嘛。
monotheism -- 一主教
http://www.oxforddictionaries.com/definition/monotheism

猶太佬由迦南佬之多主演化做一主。
1主又演化變咗1神。
所以聖經其實係承認演化論嘅。
beebeechan
你逐句譯、同埋申請改埋牛記字典先得嘛。
monotheism -- 一主教

猶太佬由迦南佬之多主演化做一主。
1主 ...
沙文 發表於 2011/4/16 17:16

耶魯靚靚認為猶太教是有演化, 由多神變成一主, 由一主變成一神
這是她的意見
開頭的三, 四課都是圍繞著這個論點, 靚靚引經解說。

你有無留心聽書架?
(唔好淨係望住靚靚miss唔聽書!!)
沙文
這是她的意見?
你究竟識唔識聽書架?
耶魯靚靚叫你睇下Kaufman先,你睇咗幾多呀?
beebeechan
你究竟識唔識聽書架?

沙文 發表於 2011/4/17 13:28

我都係咁話你
沙文
咁您都要搞清楚點解要睇Kaufman先話我嘛
唔係人地會以為您扮識ju喎
beebeechan
咁您都要搞清楚點解要睇Kaufman先話我嘛
唔係人地會以為您扮識ju喎
沙文 發表於 2011/4/17 13:55

我諗其它人會認為是你在扮識, 多過認為我在扮識囉
沙文
回復 17# beebeechan

這是您的意見 LOL
嗱,唔好扮嘞
咁究竟點解要睇Kaufman啫?
beebeechan
回復  beebeechan

這是您的意見 LOL
嗱,唔好扮嘞
咁究竟點解要睇Kaufman啫?
沙文 發表於 2011/4/17 14:04

舉野責任在你方, 不在我方
看來是你不舉

(哈....好明驚講錯野, 會俾我喪插)
沙文
您先前表現得咁熱心,以為您唔會計較咩責任嘛
冇責任, 義務都得啫
黎啦,您當係教導下不諳鬼話嘅版友啦,做好撒馬利亞人啦