匿名
呢 7個月.女朋友 既事情.煩到不我了.

一次又一次.想去邊也好.拍拖也好.旅行也好.都話唔得.話唔可以一齊過夜.

話唔可以同房.因為要做一個好既見證

拍左成2年半先同我講d 咁既野.唔可以發生關係.咁之前發生過咁又點計呢???

呢7個月件件事都沖住我咁.好似還債咁還.

拍拖拍到咁~真係** 到極點.kiss 又話太耐如果有咩小動作就要即刻停止

goodbye kiss 就可以喇

諗發生關係都唔得.會有罪.結婚就咩都得

又話之前發生關係又話唔岩.咁之前佢 d 男朋友呢?

咁我而家係咪要以死謝罪先得先呀?

係咪我唔好彩呢.好似搵我開刀咁

我聽到都有 d 想嘔.我都未試過對一個女朋友失信心到咁既程度.

仲話結婚.我諗起都有 d 恐怖.都唔知結左.仲會有 d 咩事發生.

宗教既野原來改變一個人係咁恐怖.可怕既程度無法可想像.

我又迫住跟佢返教會.小組.又洗禮班~拎晒 d 拍拖時間返教會.

30歲人先黎搞 d 咁既野.我自己都就黎痴痴地線...真想放棄
抽刀斷水
咁好影響你地既關係既喎。

佢係咪初信呀?如果係,就可以考慮盡快叫佢離開啦。
AmiHO
與其叫佢離教,不如分手仲好啦,搵返個反基的女仔,包保唔駛憂!
homeopathy
睇落呢個case 唔係咁樂觀, 都係分手算把啦, 個女已經中毒甚深, 好難救得返
beebeechan

搵佢做女友, 永不會說不
梅開數度, 盡你所能
E72
回復 1# Guest from 14.198.43.x

一個立志做神父的人,為何在了解翻譯後,會做出完全相反的事?
我會去上他的課!如果有機會見面,可以分享一下!

--------------------------------------------
2011.03.09 周兆祥談基督教與翻譯
http://www.lifeflowhk.org/node/826
豐盛往來: $980(會員或2月28日前早報優惠$880,包括阿祥廚房晚餐,及多種精美講義等)。  
-------------------------------------------

還有一方面很有興趣了解:在一元神教思想教育、價值觀影響下,各種心理輔導工作,會否成為傳教工作? 對社會影響如何?

在教育方面,教會辦學經年,但催眠效果不大,是甚麼原因?
匿名
咁好影響你地既關係既喎。

佢係咪初信呀?如果係,就可以考慮盡快叫佢離開啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/2/27 21:19

佢信左時間好短,但一次過上晒d 洗禮班呀.咩都上晒.
話好想加入唱詩班..又係咁叫我十一奉獻.成日解釋俾我聽.
聽到我都煩晒...

唔好話性方面都有問題.有一次佢屋企人有人過生.

佢係咁堅持唔上去彎身行個禮.果個仲要係佢屋企人黎

之後即刻打俾小組資心既會員問.應該點做.

我睇見都覺得好唔舒服.點會咁架.

其實性問題方面唔係大問題.最大問題係佢要做最好既見證咁.

我係做一點小生意既.係正行..有一次我話想再係國內開一間小型酒吧.(只係想開清吧)

佢聽完之後.話我會害左個社會.俾 d 壞人有地方去玩.

做生意要做 d 幫到人同有意義既工作.( 咁做妓女算唔算呢?)

我係好頂唔順佢下下都拎個宗教出黎同我傾者
Thompson
回復 6# E72

這是經過了解,思考及分析後所作出之決定,必有原因.
抽刀斷水
回復 7# Guest from 14.198.43.x

呢D咁急咁快上腦,據我經驗好易會離教。如果你仲愛佢,就暫時唔好頂撞佢,同佢friend D,細心「聆聽」,旨在維持彼此關係,暗地裡留意她的舉動一切。到佢自己肯講有D唔對路,有D懷疑之類,你先出聲,果時先盡力幫佢。
E72
睇下係咩教會先!分小組的...........組織,必然係新教.
AmiHO
樓主,你有無試過將你自己真正的感受和宗教立場坦誠地同心平氣和地同你女友傾?????
可能你女友感覺遲鈍,未察覺到你的唔開心,甚至以為你可以接受這個信仰
你由一開始就比錯左訊息佢,因為你跟佢返教會小姐個d,你又沒有堅決地拒絕跟佢返教會
你女友咪以為你已經接受和認同依個信仰,佢咪變本加厲地想將你變成同佢一樣囉

你快d去面對依個問題先啦,如果唔係你起度呻也沒有用的。
你唔同佢坦白,你一日都係咁煩架咋!
唔好為討好女友勉強自己,有乜唔開心咪攞出黎商量囉

p.s>>>>>還有討論區最好唔好咁強調上床依樣野,好易惹人地誤會架!
阿修羅
我覺得最好大家儘快就呢個問題好好溝通一下,睇下有無辦法解決囉!
有D人唔係好鍾意基基呢種文化,就好似小弟咁,每次見到D人虛虛偽偽咁講D乜野見證、分享!
我就火都黎埋,仲要唱埋D五音不全既聖詩,簡直想死!
師兄既感受,小弟非常明白!
匿名
見證有真有假
要懂分分辨
反基也有真假
也要懂分辨
免群羊效應!
匿名
我覺得最好大家儘快就呢個問題好好溝通一下,睇下有無辦法解決囉!
有D人唔係好鍾意基基呢種文化,就好似小 ...
阿修羅 發表於 2011/3/1 14:20

其實好多野都同佢傾過架喇.佢都知我因為宗教好唔開心.

佢只係同我講.多d返教會多 d 接觸神我同佢關係就一定會向前走.

如果唔係就冇可能係埋一齊.因為大家睇野既方式唔同.

佢亦都有試過懷疑佢信緊 d 乜野.都試過冇返教會一個月到.

之後發生左一件事就令佢就更加信有神既存在.

件事就係例如:  佢唔見左一件小物件.有人執到之後係某某論壇尋物主.

之後佢朋友見到有件咁既事就通知佢.佢就搵.執到佢件小物件既人.

問清楚.原來真係佢既.係呢一件事上面.佢就覺得好神奇.係咁返教會同人分享

令佢更加信教.話神係佢身上俾好多證明佢睇.神既存在
匿名
尋找失物,信與不信也可以有這經歷!
只是你的朋友是信徒!
一定將所有的人與事,都與信仰掛勾!
這是正常的!
你有兩條路:一是分手、一是同你的朋友一起信!
還有第三條路,就看看你有沒有智慧了!
Sherlock, M.D.
該帖被屏蔽
匿名
若是這樣,評基基虛假,自己與他們無異!
那麽,這個網站就不用站在正義的立場指責他人!
因為同類為何要自相殘殺?!
倒不如彼此欺騙,一起過著幸福快樂的日子吧!
抽刀斷水
我覺得不用考慮她信教的原因,現在問題是:
1. 維繫好彼此的關係,不要被這個宗教所破壞
2. 好好開解在她信教期間所受到的壓力

至於她對你在宗教上的要求,例如要求你上教會、認識神之類,你喜歡就去,不喜歡就不去,自己開心最緊要。
阿修羅
如果係咁既話,可能你要考慮分手了
我唔係基督徒,我都試過唔見過野,後來都搵得番
唔通又係有一個神來幫我?
呢種諗法係迷信,因為要執到野既人唔貪心先搵得番
所以應該多謝執到野個人先,是否有神?邊個知?
Jennifer
樓主,你應該先問下自己,呢個「變左」嘅女朋友,假設佢因信仰嘅改變係無法逆轉,其實你仲鐘唔鐘意佢?
電影/電視情節成日都有做,無論個愛人變成點 (不過喺電影/電視,通常係變到大奸大惡) 都一樣咁鐘意佢...做戲就有啫,現實真係好難講...人為左信仰嘅改變係應該令周遭嘅人關係更好,更親近,先至叫做好好見證佢地嘅神,但係宜家太多基督徒本末倒置,為左教條而令自己比信教之前更不人道,更不近人情,咁唔算好見證囉...你請你女友諗清楚你同佢關係搞到咁緊張,係咪佢位神所喜悅?佢要咁聽教會d人話,到底係為左「好見證」定係群眾壓力要做好表現,你請佢撫心自問下先啦...

題外話,其實靈堂d堂倌都好識做,你女友其實只要表明自己有基督教信仰,堂倌就會指示佢喺靈前默禱,我覺得只要尊重先人同家人,行咩儀式都得嘅。