beebeechan
你真喺混帳,之前已講過有人目不識丁,依賴牧師神父講道,既然喺咁牧師神父故意不提對信仰教會不利的經文 ...
hellboy 發表於 2011/3/29 22:12

你真係極混脹,
歌手上台唔識唱歌, 係咪le le la la la....來欺騙不識唱歌的聽眾呀?
你當識唱歌既人死哂?
beebeechan
越睇越覺得矛盾荒謬才離教,對這些當然很清楚。

哈...咁你睇 Avatar, Iron Man, HarryPotter....有無中途離埸?
beebeechan
,越睇越覺得矛盾荒謬才離教,對這些當然很清楚。

哈.....
咁就同人唔同做法勒
我就係最鐘意睇聖經荒謬的情節, 愈荒謬愈過引,
睇下點解咁荒謬都有人信囉。
原來....
最荒謬的就是最大意思的地方。

呢樣, 你領悟唔到囉...未夠慧根
hellboy
哈...咁你睇 Avatar, Iron Man, HarryPotter....有無中途離埸?
beebeechan 發表於 2011/3/30 21:32

喺人都知電影喺虛構,唔喺信仰,電影商唔會叫你把電影信以為真的,點同耶棍?
hellboy
你真係極混脹,
歌手上台唔識唱歌, 係咪le le la la la....來欺騙不識唱歌的聽眾呀?
你當識唱歌既人死哂? ...
beebeechan 發表於 2011/3/30 21:29

識LE LE LA LA LA就唔喺唔識唱歌啦。
hellboy
哈.....
咁就同人唔同做法勒
我就係最鐘意睇聖經荒謬的情節, 愈荒謬愈過引,
睇下點解咁荒謬都有人信囉。
原來....
最荒謬的就是最大意思的地方。

呢樣, 你領悟唔到囉...未夠慧根
beebeechan 發表於 2011/3/30 21:36

你真喺無恥,簡直喺魔鬼,明知聖經基督教荒謬,仲引啲未認識聖經或者唔識字或者唔得閒睇聖經的人成為初信誤入基督教火坑,害人苦苦掙扎多年才能離教!不但做成心理陰影,而且浪費多年光陰!
beebeechan
喺人都知電影喺虛構,唔喺信仰,電影商唔會叫你把電影信以為真的,點同耶棍? ...
hellboy 發表於 2011/3/31 11:00

咁你咪講到係因為接受唔到「越睇越覺得矛盾荒謬」才離教哩.
更荒謬的你都可以由頭到咯。
所以聖經的「矛盾荒謬」不是你離教的原因, 你再反省過哩.
beebeechan
你真喺無恥,
hellboy 發表於 2011/3/31 11:09

係囉.....我無齒, 你無知
無知小子不聽無齒長者的教晦
等你無齒既時候才知聖經的真相囉.

無番咁上下人生磨練經歷, 又真係幾難體會到經文既.......慢慢磨囉
beebeechan
你真喺無恥,簡直喺魔鬼,明知聖經基督教荒謬,
hellboy 發表於 2011/3/31 11:09

有時人硬膠慘過荒謬哩

耶教的主要教義, 有邊條唔係荒謬唔科學先?
用科學也可解得到的使鬼你來信?
1+1=2 要信的嗎?
插入右邊個窿到會隨時死人.....要信的嗎?

當然係荒謬才會要拿出信心來信。
hellboy
咁你咪講到係因為接受唔到「越睇越覺得矛盾荒謬」才離教哩.
更荒謬的你都可以由頭到咯。
所以聖經的「矛盾荒謬」不是你離教的原因, 你再反省過哩.
beebeechan 發表於 2011/3/31 11:13

老實講,人地啲電影喺當然喺假的,但故事都流暢無矛盾,而耶經要人去信卻自相矛盾。

電影是用來欣賞不是用來信的,而耶經卻是要人用來信的,你用電影來比較耶經,風馬牛不相及,本身就是謬誤。你還憑什麼質疑我的離教原因?
hellboy
係囉.....我無齒, 你無知
無知小子不聽無齒長者的教晦
等你無齒既時候才知聖經的真相囉.

無番咁上下人生磨練經歷, 又真係幾難體會到經文既.......慢慢磨囉
beebeechan 發表於 2011/3/31 11:14

我已經知道聖經真相就是一本淫穢暴力變態亂倫矛盾荒謬的被稱為全真全確的書。如果你要等到老死的時候才明白這道理,實在是悲哀。
hellboy
有時人硬膠慘過荒謬哩

耶教的主要教義, 有邊條唔係荒謬唔科學先?
用科學也可解得到的使鬼你來信?
1+1= ...
beebeechan 發表於 2011/3/31 11:28

你錯了,聖經最荒謬除了在於它提到的超自然現象,更是它說神愛世人,人有罪等等,要救恩,這只是很簡單的道理問題,還未到科不科學的層次。
beebeechan
我已經知道聖經真相就是一本淫穢暴力變態亂倫矛盾荒謬的被稱為全真全確的書。如果你要等到老死的時候才明白這道理,實在是悲哀 ...
hellboy 發表於 2011/3/31 12:56

以我觀察所得....人到年老時才懂得去信神, 找信仰...不是人到老時由有信仰到離教。

足以証明信仰需要人生經歷作証。
所以, 無齒之徒比無知之徒多信神。
beebeechan
你錯了,聖經最荒謬除了在於它提到的超自然現象,更是它說神愛世人,人有罪等等,要救恩,這只是很簡單的 ...
hellboy 發表於 2011/3/31 12:59

打麻雀都係好簡單, 四黐加一對便可吃胡。
可是, 易學難精, 你同無齒之徒打, 輸到你肉赤!

簡單不等同不高深。
無知之徒唔係咁易開悟
hellboy
以我觀察所得....人到年老時才懂得去信神, 找信仰...不是人到老時由有信仰到離教。

足以証明信仰需要人 ...
beebeechan 發表於 2011/3/31 18:31

咁只喺未認識過基督教的長者才喺咁啫,人到年老便會更加怕身後事無預備,其實絕症或重病患者都有相似情況, 但對於真實認識基督教的長者,離教卻是不二之選,因為信基督教仲衰過唔信 ,例如信耶穌四十年的大黃惡傻貓女士便是。
beebeechan
例如信耶穌四十年的大黃惡傻貓女士便是。

hellboy 發表於 2011/4/1 11:15

你又一次露醜了, 人云亦云,
知5成作5成
睇多點料先來九翕
hellboy
你又一次露醜了, 人云亦云,
知5成作5成
睇多點料先來九翕
beebeechan 發表於 2011/4/1 12:51

你憑什麼說我攪錯大黃傻貓的信耶穌年份?就算我攪錯都改不了對於真實認識基督教的長者,離教卻是不二之選這事實。
hellboy
打麻雀都係好簡單, 四黐加一對便可吃胡。
可是, 易學難精, 你同無齒之徒打, 輸到你肉赤!

簡單不等同不高 ...
beebeechan 發表於 2011/3/31 18:37

聖經最荒謬除了在於它提到的超自然現象,更是它說神愛世人,人有罪等等,要救恩,這只是很簡單的道理問題。這道理對我來講就是簡單不高深,你覺得高深喺因為你蠢啫。
beebeechan
聖經最荒謬除了在於它提到的超自然現象,更是它說神愛世人,人有罪等等,要救恩,這只是很簡單的道理問題 ...
hellboy 發表於 2011/4/1 13:06

神愛世人,人有罪.....有幾超自然?
邊個係蠢, 一句便反影到哩
hellboy
神愛世人,人有罪.....有幾超自然?
邊個係蠢, 一句便反影到哩
beebeechan 發表於 2011/4/1 20:43

YOU IDIOT,我幾時有說過神愛世人人有罪是超自然?