沙文
點解開餐之前要禀神,但係,睇super bowl之時開包薯片,又總唔見教徒一棣係咁屎忽痕謝主隆恩嘅呢?
抽刀斷水
因為餐前禱要正式開餐先做,有張餐枱先計,食零食唔計既。

匿名
有沒有根據?!
出位基督徒
因為包薯片佢地冇存感謝的心領受.
匿名
你又如可知道人的心?
這是否不是心而是行動!
沙文
gay督徒冇存感謝的心領受薯片趙完鬆太冇神心
出位基督徒
回復 5# Guest from 119.247.50.x

從一個人的行動是有可能看出一個人的心思的. 比如說有一個人手拿一把刀, 用凶狠的眼神看你, 又說:我要殺左你. 咁我都會估果個人心裡是想你死的. 應該有九成中卦.
匿名
有行為亦可以無心!
評人無心,豈不是看不過眼!
是否你也想作基督徒!
只有基督徒才注意人是否有謝飯祈禱!
若不是,關你何事?
沙文
錯。我老婆咁樣做只過係心裡是想我回心轉意啫
出位基督徒
錯。我老婆咁樣做只過係心裡是想我回心轉意啫
沙文 發表於 2011/3/1 23:17

咁我都話應該有九成中姐, 你老婆咁岩係果一成咁我冇野講囉....
咁我改一改: 好有可能係因為佢地冇存感謝的心領受個包薯片. 我想信這是一個非常有可信性的猜測
沙文
這是一個非常冇可信性的猜測
1 Ts 5 話乜春都謝恩嘛, 佢地冇理由唔知
出位基督徒
回復 11# 沙文

係吖, 但係而家我地唔係講緊有咩要謝恩, 有咩唔洗喎. 而係過緊佢地冇謝恩喎. 唔係講緊需要不需要, 係講緊有沒有. 醒下呀喂! 醒啦!
沙文
而家我地係講緊有咩要謝恩, 有咩唔洗喎
唔係講緊有沒有, 係講緊需要不需要. 醒下呀喂! 醒啦!
匿名
謝恩與不謝恩
完全是個人的問題
有與無也是個人的問題
問當時人最好
我想忘記謝恩多的是
問問忘記了又如何?
死不了!
若有人介意基督徒不謝恩
就謝了好了
但不謝也不用死!
若謝恩是規條式
不謝也吧
若謝恩是出於心
就不用介意人的批評與眼光
沙文
耐唔中有一兩個散仔不謝恩就完全是個人的問題

但條條茂利都係咁衰狗格, 就係集體忘記謝恩 -- 學名Collective amnesia
出位基督徒
回復 15# 沙文

喂咁既然係講緊需唔需要, 唔係佢地有冇, 咁就易啦.

唔需要, 不過可以.

P.S. 我有時都會0向食我包卡樂B之前講兩句多謝佢俾我有薯片食架.
匿名
中英參雜
若是智者
必寬人嚴己
常看不過眼
多自討苦吃
人如何信
關局外人何事
做好自己份內事
還來得好
jimmychauck
聖經話「凡事謝恩」,行街睇戲食飯起身去廁所疴尿都要謝恩,你見唔見基督徒凡事謝恩?

拘泥於律法字眼、凡事挑骨頭,就是被耶穌罵得狗血淋頭的法利賽人。

唔知聖經邊度講過,食野前一定要祈禱?
唔知邊個問耶穌,點解門徒食飯前唔洗手,有冇人記得耶穌點答?
weakest
回復 18# jimmychauck

"唔知聖經邊度講過,食野前一定要祈禱?"

即是食野前唔使祈禱la...沙老大, 對您來說是否好消息??
匿名
聖經話「凡事謝恩」,行街睇戲食飯起身去廁所疴尿都要謝恩,你見唔見基督徒凡事謝恩?

拘泥於律法字眼、凡 ...
jimmychauck 發表於 2011/3/4 01:18

不如學穆斯林一日五次祈禱,唔使拗...