匿名
係本論壇見到唔少人對於教會唔比學生拍拖的「家規」好反感,又見到有人以教會立場回應,但有時講d嘢真係太「高」,本人是基督徒,很愛教會,所以想講少少嘢。

講真今日返教會識男仔女仔係一件好平常既事,但有時男女的關係好特別,係讀書階段:
1.男同學見到靚女同學梗係想識。
2.男同學識到靚女同學,都想有進一步的好朋友關係,於是就成日講電話。
3.大家熟絡咗,都想約出黎見多幾面。
4.見多幾面,就梗係想拖埋手。
5.拖得手仲唔想咀埋。
6.於是係某個夜晚,男同個女仔去咗個好靜既地方,男就開始同個女打茄輪。
7.男既見到女都唔反抗,仲唔伸埋隻手入女既衫裏面,上揸下摷,但基於公共地方,點都小心d。
8.男既返到屋即刻上鹹網,睇四仔,然後將頭先個女仔代入為女主角,打埋飛機,然後立定心志下次一定要上咗佢。
9.難得有一晚屋企無人,搵藉口約咗個女仔返屋企,造愛不特止,仲要唔帶套同體內射精,個男話咁先至有feel。
10.於是個女就大咗肚,同個男講,個男話我唔知點算,一係分手,一係落咗佢。
12.女既又唔知點做,最後係屋企生咗出黎,跟住攞個膠袋入咗佢,比咗個男既。
13.男既就搵埋個fd,一齊去個地方埋咗個bb。

情慾呢樣嘢人人都有,一挑起佢就一發不可收拾,你可能話:「我好理性,我好有分吋,唔會有bb既」,但到咗個女同你口交時,你會唔想同佢造愛?打死我都唔信。加上我們係呢個隨處可Download無碼四仔既年代,對性又咁好奇,婚前性行為呢樣嘢,基本上好正常。比人知道「仲係青頭仔呀」仲駛見人,有女即刻上。

但在聖經既原則,係唔想人發生婚前性行為,何況在心智未成熟的學生身上,你知唔知當一個十幾歲既靚妹有bb係幾麻煩既事?男既更係唔知喇,射咗精有高潮就算,個仔生出黎邊個養?仲叫個女既去落仔,知唔知對個女既傷害有幾大?個「老豆」唔養就又多一個單親家庭。

講真唔好話作為基督徒,作為一個人都唔想見到女仔受d咁既苦。阿學生哥,你溝女揸波射精就好爽,但知唔知帶來既問題要幾多人去處理同承擔。可能你話我只想識吓朋友,但唔擔保其他人都係敢諗。

再睇社會上既新聞,
港鐵銅鑼灣站梯間男女生口交
學生圖埋嬰屍
中學情侶相擁跳樓兩屍三命
呢d新聞講緊咩?就係有時d所謂保証唔會出事,都唔係咁有保証。見報故然大獲,未見報既一大堆!

所以聖經說:「你要逃避少年的私慾,同那清心禱告主的人追求公義、信德、仁愛、和平。 」,係本文既講法就係話:「學生哥,凡係有個d想同女同學咀既遐想都唔好諗,最好搵一班係呢方面頂得住既fd搞d活動分散自己個心。」你可能會話:「咀都唔比咀,好殘忍喎,戀愛係自由,關其他人乜事?」但神早就知道,你咀得佢,好快就會同佢造愛。所以點解教會唔比講咁多電話,係唔想學生建立d咁深入既男女關係,唔想人受傷害,由其事而家d女仔,好似見仔就攬,就更需要保護。
>港鐵銅鑼灣站梯間男女生口交
學生圖埋嬰屍
中學情侶相擁跳樓兩屍三命

出面D人還出面D人,他們也是基督徒嗎?你也懂說:「係本論壇見到唔少人對於教會唔比學生拍拖的「家規」好反感」應該是針對基督徒的情況,而不是與外面的比較,如果拿這些事情來定教會內的人不許拍施,那這反映了教會只在回避問題,並不是解決問題.

>「你要逃避少年的私慾,同那清心禱告主的人追求公義、信德、仁愛、和平。 」
係本文既講法就係話:「學生哥,凡係有個d想同女同學咀既遐想都唔好諗,最好搵一班係呢方面頂得住既fd搞d活動分散自己個心。」

這句是叫人禁止私慾,不是苦克己身,禁止別人拍施.所以這與要立例禁止拍施是毫無根據,只是教會在回避問題,並不是解決問題.我看見有不少教會內的人也是中學生,他們由中學生(中三中四)拍施拍到成人也毫無問題,現在還很好.你或會說:不知將來怎樣?那便是他們的問題了,只要做好你的本份,已經足夠.

>8.男既返到屋即刻上鹹網,睇四仔,然後將頭先個女仔代入為女主角,打埋飛機,然後立定心志下次一定要上咗佢。

>所以點解教會唔比講咁多電話

這些東西就算立了例也會發生,因為可以在教會外做的.所以還是那句,毫無功效.至於講電話,還是那句,只在乎人的意念,他想犯罪,你也禁止不了,而且不是個個都好似你咁單方面想法.

所以還是那句:

歌羅西書 第2章
11         你們在他裡面也受了不是人手所行的割禮,乃是基督使你們脫去罪的(of the sins)肉體情慾的割禮。
12         你們既受洗與他一同埋葬,也就在此與他一同復活,都因信那叫他從死裡復活神的功用。
13         你們從前在過犯和未受割禮的肉體中死了,神赦免了你們(you)一切過犯,便叫你們與基督一同活過來;
14         又塗抹了在律例上所寫攻擊我們,有礙於我們的字據,把他撤去,釘在十字架上。
15        既將一切執政的、掌權的擄來,明顯給眾人看,就仗著十字架誇勝
16         所以,不拘在飲食上,或看重聖日(respect of an holyday)、月朔、安息日都不可讓人論斷你們。
17         這些原是後事的影兒;那形體卻是基督。
18         不可讓人因著故意謙虛,和敬拜天使,就奪去你們的獎賞。這等人窺察所沒有見過的事(intruding things which he hath not seen),隨著自己的慾心,無故的自高自大。
19         不持定元首。全身既然靠著他,筋節得以相助聯絡,就因神大得長進。
20         你們若是與基督同死,脫離了世上的小學,為什麼仍像在世俗中活著,服從那些規條(Wherefore if ye be dead with Christ from the rudiments of the world, why, as though living in the world, are ye subject to ordinances)
21         不可摸、不可嘗、不可拿。(Touch not; taste not; handle not)
22         這都是照人所吩咐、所教導的。說到這一切,正用的時候就都敗壞了。
23        這些規條使人徒有智慧之名,用私意崇拜,自表謙卑,苦待己身,其實在克制肉體的情慾上是毫無功效。
匿名
哈哈,難道基督徒就只基督徒嗎?難道基督唔會出外面生活?基督徒唔會鹹濕既?基督徒唔係人咩?難道基督徒唔駛返學?今日的基督徒如果唔返學,佢既阿爸阿媽一樣會被人告!即係話,學生所面對既問題,基督徒學生一樣要面對。我唔希望有一日教會個讀書既妹妹成為將個仔塞落馬筒果個。

咁甚麼叫私慾呢?在中學階段唔拍拖就叫苦克己身?而家中學唔拍拖係會死架咩?私慾係人心裏既慾望,一個男仔唔顧女仔既感受,強行要中出,呢d算唔算私慾?當然私慾仍有好多,但情慾呢樣嘢絕可成為一種私慾。而電話,是一個最容易控制到的點,一到成人關係,真係捉都捉唔住。

至於你所引的聖經,你如何去理解:「為什麼仍像在世俗中活著,服從那些規條」?如無意外,以經文所表達可能是當時的「諾斯底主義」有關,因為「諾斯底主義」其中一派是主將禁慾主義,他們禁慾主義目的是想將自己提至人類最高的層次,使自成為最易容接觸到神既人(神不是只基督教的神),所以保羅就說:「為什麼仍像在世俗中活著,服從那些規條」因為保羅知道尋得著神,不是靠克制肉體,而是因著信。所以保羅講的,是叫教會裏面的人,要小心社會風氣。
匿名
只有少少comment
如果你唔希望你將來的伴侶同人x過
請不要"x"
你冇可能要求自己的伴侶係一個"乾淨"的人,
但同時又要滿足自己的欲望而x人
即使唔係站在基督教的立場,婚前性行為都唔係一件啱ge事
抽刀斷水
基督教唔該搞掂自己D性醜聞先再講啦。

仲有……青春期有性慾,根據教義,呢個亦係上帝既設計。如果上帝認為佢地太細個,點解唔設計到佢地年紀大D先有性慾?係咪分明玩野先?
匿名
我講左la
抽刀斷水
回復 6# Guest from 113.253.11.x

婚後有D人懷左孕,都會去落仔,係咪都說明婚後性行為都係唔啱?

仲有,基督徒咁有潔癖、要乾淨,咁講法,所有離婚既教徒都注定孤獨終老架啦,你有無為佢地諗過?
阿修羅
痴膠花既!
我大家姐十一歲就同我大姐夫拍拖,後來讀完書無耐,二十幾歲就結婚!
婚後生左兩個女!
由於佢地學識不高,從事既都係中低下層既工作,但兩公婆同心同德,捱到兩個女大學畢業,有層居屋!
舊年佢大女嫁埋,兩公婆慢慢開始退休生活,佢地出街偶然都仲會手拖手添!
佢地兩個都係信佛既!
點解你地D基督徒往往要將某一D事立刻批判就後唔好呢?
終於有人出來一吐為快,我不回應,是因為個條友說話已離題,別人是不滿為何教會要立規條不給人拍施,而不是婚前性行為對不對!!!!!!!!!!!!人人都知婚前性行為不對la.如果因為要以禁止婚前性行為為理由又唔見政府/學校立法?????就算後見出面D人出了事,那又如何,人還人,你還你,是就是要面對事實,不是立例禁止了事,好明顯這是回避避問題,不是解決問題,會有怎樣的後果是人選擇擇後的後果.教會要做的應該是教導弟兄姊妹正確的性知知識,這是教會牧師傳導人的責任,自己也做不好,有甚麼資格說出面D人.聖經裏不是說過人有意志的嗎?又要用你的意志靠主的聖靈在爭戰中得性嗎?若果教了人還出問題,一是你教不好,二,真的是他們自己的問題,還是那句,做好自己的本份再說話吧!

真係火到黎
him1006
講到好似你做過咁,你好有經驗??
d過程好熟咁
愛情ed野,要黎你想阻都阻唔到,應多做既係多關心,留心學生
回復 10# him1006

對對對,就是這麼簡單,但是他們也做不到,所以我才說:

歌羅西書 第2章
3        這些規條使人徒有智慧之名,用私意崇拜,自表謙卑,苦待己身,其實在克制肉體的情慾上是毫無功效。
AmiHO
不如基督徒一信耶穌就死左去仲好,禁止做人,免得又犯罪,繼而離教上不到天堂
他們自己也不明白聖經說甚麼,難怪會乜都驁.我去傳福音,他們就繼續躲在教會裏用查字典方式又毫無感情硬硬崩崩的研究他們的神學理論吧.明白聖經的人都出去愛人如己了.
阿修羅
最唔老黎佢地仲用緊中古既教條主義去約束人,喂!聽講家陣都21世紀啦!
我唔係絕對讚成中學生細細個就拍拖談戀愛,問題係唔可以每件事都一概而談,知唔知乜野叫「矯枉過正」呀?
人既性成熟期係女仔係十三歲,男仔係十五歲左右,以前原始農村社會,十七、八歲結婚好正常,由於社會發展高度都市化,大家先將結婚時期拉後,講得難聽D:如果呢個世界真係有造物者,基本上呢樣生理條件係上帝所
造成,十五、六歲有性行為,在生理層面上基本係無錯,點解呢D教會反而要抑壓佢?即係同佢地大佬唱對台戲?死未?
點解唔嚐試同佢地分析,研究條件和結果關係,再比佢地思考決擇,點都好過透過教條去抑壓!小弟讀書唔多都
識得咁諗,佢地又話讀大學又話讀神學,反而搞樣咁既野出黎,好低能姐!
匿名
回復 14# 阿修羅
我講左la
你冇可能要求自己的伴侶係一個"乾淨"的人,
但同時又要滿足自己的欲望而x人
阿修羅
如果有一D人四、五十歲都搵唔到老婆或老公!
你係咪要求人地做足一世青頭仔、老姑婆?
原來廿一世紀既人竟然保守過古代社會,令人嘆息!
him1006
欲望係生物的本性,
正如某電影所講:當人類不再有暴力,不再打杖,人類就不再係人類(大約意思)
讀大學,一半都係高分低能人,只識背書,個腦都唔識諗野
byingfung

Aaaaaaaaoooooooo
回復 18# byingfung

其實應該,經文本身無問題,問題係教會D人解經解得有問題,聖經根本無話中學生不可拍施!!
him1006
同意,好多經文本身係好,但係俾基基扭曲原意