Paul
跟沙文的風, 現在本人也創作緊一本小說, 想蒐集一些相關的資料,

內容關於"對異端的審判", 即係類似逼迫"斯賓諾莎"的異端審判所那一類的事件, 不限時代~ 謝謝~
抽刀斷水
原帖由 Paul 於 2007-7-13 13:07 發表
跟沙文的風, 現在本人也創作緊一本小說, 想蒐集一些相關的資料,

內容關於"對異端的審判", 即係類似逼迫"斯賓諾莎"的異端審判所那一類的事件, 不限時代~ 謝謝~ ...

《聖杯與聖血》(The Holy Blood & the Holy Grail)的作者Baigent & Leigh曾寫過一本《異端裁判所》(The Inquisition),很全面介紹了這段教會歷史。假如上網,搜尋一下「異端」、「中世紀」(中&英)等也不難發現。
Paul
謝謝抽兄,

而我#1 thread果度睇返有點表達錯誤, 我成個故仔唔係講異端審判, 異端審判只係其中一段小插曲~
抽刀斷水
原帖由 Paul 於 2007-7-13 16:12 發表
謝謝抽兄,

而我#1 thread果度睇返有點表達錯誤, 我成個故仔唔係講異端審判, 異端審判只係其中一段小插曲~

咁你成個故仔想講乜?
dye
提示:

請由「聖徒保羅」,因他正是異端裁判所(Inquisition)的始祖。
沙文
緊係史詩式的呢碌教在人類歷史長河之中的舉足輕重、中流砥柱、冇佢唔得啦!
Paul
唔係, 成個故仔主要係一個類似"天路歷程"既野, 不過加左哲學元素, 已經寫左一半(其實早係UDB時已經寫緊, 不過無post出黎咁解)

我想用查拉圖斯特拉的氣息黎作, 即係好似喻言式咁~

成個故仔大約的主旨係討論到彼岸(神的國)所需經歷到的事, 和談論人道主義~

Paul
http://paulkong091079.mysinablog.com/index.php

有興趣黎睇下~
沙文
果喲好似係「寓言」唔係「喻言」喎?
沙文
一開波唔夠10行就被我捉到:

神卻不施予手-----------
沙文
咁啦,我間中做下proof read啦,你要請飲茶架!
抽刀斷水
原帖由 沙文 於 2007-7-13 17:51 發表
咁啦,我間中做下proof read啦,你要請飲茶架!

咁我幫你proof read 條數又點計?

債務轉介之下,只須Paul少請我請茶就可以了。
dye
兩人工作,兩人工錢?
Paul
咁多謝? 你唔搞亂擋我已經好開心~

說笑, 感激沙哥哥盛情!!!

To 抽兄,

嘩, 你地搞掂d債務瓜葛先話我聽啦~

Step.King
原帖由 沙文 於 2007-7-13 17:45 發表
一開波唔夠10行就被我捉到:

神卻不施予緩手-----------援

老大你今次就一時糊塗啦
若不是"緩"手,又點會咁多教徒死左先知道被fake!
沙文
原帖由 Step.King 於 2007-7-13 05:08 發表

老大你今次就一時糊塗啦
若不是"緩"手,又點會咁多教徒死左先知道被fake!
您二時糊塗。

神卻不施予緩手,施以急手。咁咪即場穿煲!
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-7-13 21:34 發表
您二時糊塗。

神卻不施予緩手,施以急手。咁咪即場穿煲!

你三時糊塗
如果不穿煲  你同我又點會係度咁樣攪亂檔?
沙文
呢啲叫「自由意志」嘛,4時感冒!
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-7-15 08:41 發表
呢啲叫「自由意志」嘛,4時感冒!

五月開花! 冇全能既神, 我地又點會有呢d恩賜
古今多少時  都付耶神中
沙文
6神無主,有乜頭暈身慶,記住食樽6神丸。
包快過邪神施急手